Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Petry opadol tlak. Môže získať ešte dve medaily, myslí si Gantnerová

Pred štartom majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní predpovedala, že Petra Vlhová sa nevráti domov s prázdnou. Verila v útoky na medailu a nemýlila sa. "Je to niečo neskutočné, mám obrovskú radosť," vravela krátko po včerajšom striebre Vlhovej jej bývala reprezentačná kolegyňa a dnes lyžiarska expertka Jana Gantnerová ml. (29).

08.02.2019 18:14
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli kombinačného slalomu v Aare.
debata

Ako vnímate historický počin Petry Vlhovej, ktorá získala v kombinácii prvú individuálnu medailu pre Slovensko na majstrovstvách sve­ta?

Je to skvelý úspech. Dá sa povedať, že sa naplnili moje slová, ktorými som predpovedala jej medailový úspech už pred šampionátom. Pri jej momentálnej forme a výkonnosti som očakávala minimálne jednu medailu. Tento cieľ splnila hneď na prvý pokus.

Alpská kombinácia jej vyšla vynikajúco. Súhlasíte?

Už dva roky hovorím, že by Petra mala jazdiť kombináciu čo najčastejšie. Je vynikajúca slalomárka a včera v Aare sa ukázalo, že jej nie sú cudzie ani rýchlostné disciplíny.

Striebro je skvelý úspech. Nenahnevá strata troch stotín sekundy na zlatú Wendy Holdenerovú?

Určite áno. Mala som pocit, že Wendy stúpala pred majstrovstvami sveta forma. Potvrdila progres z Flachau i Mariboru. Bol to skvelý súboj s kúskom šťastia na strane Švajčiarky.

Ako hodnotíte prvé kolo?

Myslím si, že bolo vynikajúce. Trať bola členitá, zaujalo ma, že na niektorých miestach nebola najlepšie nasvietená. Je pekné vidieť takúto reakciu, obzvlášť po Maribore.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video

Prečo?

Veľa ľudí po piatom mieste v slalome hádzalo flintu do žita. Lenže v ostatných pretekoch v Maribore nepanovali podmienky, ktoré Petre vyhovujú. Bolo teplo a a mokro. V Aare je to iná – ľadová – káva. Vynikajúca Petra potvrdila, že mám pravdu. (smiech)

V zjazde sa vyrovnala legendárnej Američanke Lindsay Vonnovej. Pravda, tá nie je v najlepšej forme ani zdravotnom stave po páde v super G. Svedčí to o niečom?

Iste. Petra je motocyklistka. Odvaha jej nechýba a včera ju ukázala. Nezľakla sa šance. Videli sme v zjazde, že dokáže držať krok aj s najlepšími. Stratila 72 stotín rovnako ako Vonnová na špecialistku na zjazd a super G Ramonu Siebenhoferovú. Medzi špecialistkami sa nestratila. To svedčí o tom, že sa z Vlhovej časom môže stať ďalšia skvelá lyžiarska univerzálka.

Čo hovoríte na slalomovú časť kombinácie?

Petra predviedla svoj štandard. Nebola to náročná trať.

Je pre vás len otázkou času, kedy Vlhová začne pravidelne jazdiť v rýchlostných disciplínach?

V predošlej sezóne to jej tímu nevychádzalo, v tejto sa však utvrdili, že to v nich Petre pôjde. Podľa mňa sa od budúceho ročníka do rýchlostných disciplín pustia naplno.

Je medaila pre Vlhovú mentálna vzpruha i uvoľnenie pred obrovským a klasickým slalomom?

Do svojich zvyšných dvoch disciplín už môže ísť s čistou hlavou, nakoľko už získala medailu. Myslím si, že tlak bude na ňu menší. O to uvoľnenejšie môže ísť.

Strieborná Petra Vlhová v Aare Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v  cieli kombinačného slalomu v Aare.

Veríte, že to Vlhovej cinkne medailou aj vo zvyšných dvoch disciplínach?

Samozrejme, dokonca sa nebojím povedať, že prídu až dva cenné kovy. Petrinou veľkou výhodou je, že si svoj sen o medaile z MS splnila hneď na prvý pokus. V slalome a obráku ju už musí len využiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jana Gantnerová ml. #MS 2019 v alpskom lyžovaní