Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa môže stať poslednou majsterkou sveta v kombinácii

Veľká neznáma. I nemalá šanca ukončiť čakanie slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej na individuálnu medailu z vrcholného podujatia.

07.02.2019 22:53
debata (2)
Petra Vlhová počas tréningu na zjazd v dejisku... Foto: TASR/AP, Marco Trovati
Vlhová zjazd Petra Vlhová počas tréningu na zjazd v dejisku MS v Aare.

Gradujúce výkony

Aj týmito slovami by sa dala nazvať alpská kombinácia. Disciplína, ktorá po prebiehajúcom svetovom šampionáte v Aare zrejme nadobro zmizne z jeho kalendára.

Hoci je vrchol lyžiarskej sezóny v plnom prúde a korunoval už dvoch novopečených majstrov sveta v superobrovskom slalome – Mikaelu Shiffrinovú a Dominika Parisa – zo slovenského pohľadu púta pozornosť až na piatok. O 11.30 sa Vlhová vydá na zjazd, naň nadviaže o 16.15 slalo­movým kolom.

„Nevidím dôvod, prečo by Petra nemohla v kombinácii útočiť na najvyššie priečky. Otázkou však je, ako sa cíti v rýchlostných disciplínach. Predsa len – v nich je dôležitejší skôr pocit ako technika,“ hovorila pred štartom majstrovstiev sveta Jana Gantnerová mladšia.

Neúplnú odpoveď na dôležitú otázku poskytli tri tréningy Vlhovej v zamrznutom švédskom stredisku. V teplotách atakujúcich –20 stupňov Celzia bojovala s neskúsenosťou, náročnými podmienkami i dlhšími lyžami. Výkony gradovali, čo sa prejavilo aj vo výsledkových listinách.

V pondelňajšom prvom tréningu obsadila 40. priečku so stratou 3,15 sekundy. Utorkový dokončila s mankom 2,28 s na 28. mieste. V stredajšej generálke uzavrela druhú desiatku s odstupom 1,11 s na víťazku.

Nutno povedať, že pre nepriaznivé poveternostné podmienky i nabitý program MS boli tréningy v utorok aj stredu skrátené.

Shiffrinová kombináciu vynechá

Vlhová však na svoje najväčšie konkurentky v boji o medaily – Švajčiarku Wendy Holdenerovú, Rakúšanku Ricardu Haaserovú či Kanaďanku Marie-Michele Gagnonovú – v zjazde nestrácala veľa. „Vôbec to nevnímam a ani sa tým nebudem zaoberať,“ odpovedala v Maribore na otázku, či sa cíti v pozícii jednej z favoritiek na zisk zlatej medaily v kombinácii.

Toto tvrdenie sa opieralo najmä o fakt, že suverénka doterajšej sezóny Shiffrinová vynechá kombináciu. Dohady sa naplnili. Po víťazstve v super G urobila očakávané zmeny a zo svojho programu vyradila fyzicky náročný zjazd i pomaly zanikajúcu kombináciu.

„S tímom sme dospeli k záveru, že s kombináciou by toho bolo priveľa. Táto sezóna už prekonala moje najdivokejšie sny a stále nie je na konci. Mám z toho občas v hlave chaos. Nie je jednoduché si v tom zhone oddýchnuť po mentálnej aj fyzickej stránke. Bude lepšie, ak energiu sústredím do pretekov v slalome a obrovskom slalome. Alpskú kombináciu aj zjazd vynechám. Všetkým dievčatám v nich želám veľa šťastia,“ napísala na sociálnych sieťach Shiffrinová.

Vlhová vs. Holdenerová

Dvadsaťtriročná rodáčka z Vailu dala svojej rovesníčke šancu stať sa poslednou majsterkou sveta v kombinácii. O dva roky na MS v talianskej Cortine d'Ampezzo sa táto disciplína lyžiarskej univerzálnosti už neobjaví.

„Žiaľ, koniec alpskej kombinácie je definitívny. Je to prirodzená smrť. Myslím, že je to škoda najmä pre lyžiarskych obojživelníkov, lebo sme takých mali a máme viacero. Je to však trend. Lyžovanie sa vyvíja. Špecializovanie sa na disciplíny je veľmi silné,“ vysvetlil pre Pravdu expert rakúskej tlačovej agentúry APA Johann Gödel.

Tréningové časy z Aare nerozhodujú. Naznačujú však, že sa rysuje veľký súboj Vlhovej s Holdenerovou o zlato. Slovenka má lepšiu formu v slalome, Holdenerová je zasa rýchlejšou v zjazde a aj obhajkyňou prvenstva z MS spred dvoch rokov v St. Moritzi.

Využije Vlhová lepšie upravenú trať v slalomovom kole alebo si Holdenerová udrží náskok pred najväčšou súperkou až do cieľa?

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v alpskom lyžovaní 2019