Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Preteky po 40 rokoch. Otvorili jedinú prírodnú sánkarskú dráhu na Slovensku

V Lendaku v stredu otvorili prírodnú sánkarskú dráhu, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku. So stavbou dráhy začali na jeseň minulého roka.

06.02.2019 16:22
Lendak, sánky, dráha Foto: ,
Diváci sledujú jazdu na novootvorenej prírodnej sánkarskej dráhe v obci Lendak.
debata

Postavili ju viac-menej svojpomocne, za pomoci nadšencov a s podporou Slovenského olympijského výboru (SOV). Slúžiť bude predovšetkým mládeži a juniorom na tréningy, no za sebou už má aj prvé medzinárodné preteky. V prevádzke bude iba počas zimných mesiacov.

"Veľmi sa teším z toho, že aj v iných športoch, okrem tých hlavných, sa nám darí otvárať športoviská. Vidím tu veľa mladých športovcov, ktorí sa sem budú vracať, o to viac sa teším,“ uviedol na stredajšom otvorení sánkarskej dráhy Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOV).

Otvorenie prírodnej sánkarskej dráhy v Lendaku Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Diváci sledujú jazdu na novootvorenej prírodnej...

Ide o prvú prírodnú sánkarskú dráhu vybudovanú na Slovensku. Dráha dlhá 290 metrov má sedem zákrut a dá sa na nej dosiahnuť maximálna rýchlosť približne 50 km/h. V porovnaní s umelým povrchom je jazda na prírodnej dráhe síce pomalšia, no technicky i fyzicky náročnejšia.

"Je síce kratšia, ako bývajú bežne dráhy, no na svoj účel postačuje, keďže bude slúžiť najmä deťom a mládeži. Bez športovísk nemá žiaden šport budúcnosť,“ uviedol šéf Slovenského zväzu sánkarov Jozef Škvarek.

Siekel dodal, že tieto deti sú na začiatku svojej športovej kariéry a verí, že môžu veľa dokázať. Aj keď z nich možno nebudú olympionici, šport im dá v živote veľmi veľa. Lendak môže byť v tomto pre ostatných príkladom.

Okrem iných bude dráha slúžiť predovšetkým zhruba 15-člennému miestnemu Sánkarskému klubu Lendak. "Naše deti doposiaľ trénovali na ceste v dedine, toto je pokrok,“ povedal starosta Lendaku Pavel Hudáček, ktorý zároveň doplnil, že vybudovanie sánkarskej dráhy, ktorú postavili na kopci za dedinou, malo svoje úskalia:

„Stálo to veľa úsilia, pozemok je vlastníctvom mesta Spišská Belá, ktoré bolo ústretové. Pevne verím, že to nie je len výkrik do tmy. Urobíme všetko preto, aby sa tento šport v našom regióne ďalej rozvíjal. V rozpočte kraja boli na šport vyčlenené finančné prostriedky, o ktoré sa budeme uchádzať, aby sme mohli pokračovať.“

Na dráhe sa už uskutočnili aj prvé medzinárodné preteky žiakov a juniorov o Pohár prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru za účasti pretekárov z Poľska a Česka, ktoré boli prvou súťažou po 40 rokoch na prírodnej dráhe.

Posledné sa konali v roku 1979 na Hrebienku ako Tatranský pohár. Ľudia z Lendaku veria, že vznikne dlhoročná tradícia a k tomuto atraktívnemu športu prilákajú mladé talenty.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #sánky #Lendak