Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster sveta v super G je Paris, delené striebro a trpká rozlúčka Svindala

Talian Dominik Paris ovládol superobrovský slalom mužov na majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach vo švédskom Aare.

06.02.2019 14:10 , aktualizované: 15:28
Dominik Paris Foto: ,
Dominik Paris počas super G v Aare.
debata

Striebornú medailu si v navlas rovnakom čase s odstupom 9 stotín sekundy vybojovali Rakúšan Vincent Kriechmayr a senzačne Francúz Johan Clarey, ktorý sa stal v 38 rokoch najstarším medailistom v histórii zjazdárskych šampionátov.

Talian Christof Innerhofer (+0,35) sa musel uspokojiť so štvrtým miestom, keďže bronzová medaila sa neudelí.

Skvelý Nór Aksel Lund Svindal vo svojich posledných pretekoch v super G pred avizovaným koncom kariéry priebežne obsadzuje až šestnáste miesto.

Päťnásobný majster sveta tak zostane bez najcennejšieho kovu z MS vo svojej druhej disciplíne, hoci okrem zjazdu ho titul zdobí i v obrovskom slalome a v kombinačnej súťaži. Tridsaťšesťročný borec má však zo super-G aspoň olympijské zlato a v sobotu sa v zjazde rozlúči so svojou vrcholovou kariérou.

Nóri celkovo „zhoreli“. Najlepší z favorizovaného kvarteta tejto krajiny bol prekvapujúco najmenej známy Adrian Smiseth Sejersted na ôsmej priečke.

Dvadsaťdeväťročný Paris pridal do zbierky úspechov druhú medailu z majstrovstiev sveta. Tou prvou bolo striebro zo zjazdu z MS 2013.

Paris sa stal tretím talianskym lyžiarom s triumfom v super G v 32-ročnej histórii tejto disciplíny na majstrovstvách sveta. Jeho rovnako úspešnými predchodcami boli Patrick Staudacher práve v Aare 2007 a tiež už spomenutý Innerhofer v Garmisch-Partenkirchene 2011.

„Je to pre mňa úplne skvelý deň. Nepredviedol som síce úplne bezchybný výkon, ale snažil som sa byť rýchly a vyšlo to. Teraz síce ešte musím počkať na definitívu, kým prídu do cieľa všetci pretekári, ale stojí to za to,“ vyznal sa Paris do kamier ORF. Kritériovú a napokon aj víťaznú jazdu predviedol už s číslom 3.

Dominik Paris v cieli super G na MS v Aare. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Dominik Paris Dominik Paris v cieli super G na MS v Aare.

Na nepokojnej trati v naklonených strminách pripomínajúcich niektoré úseky kitzbühelského Streifu udržal lyže na nerovnostiach a poradil si, napriek zaváhaniam, aj v spodnej časti trate. Najrýchlejší úplne nebol, lebo na druhom medzičase mal na víťazstvo nabehnuté Rakúšan Matthias Mayer, ktorý však vzápätí po skoku netrafil medzi bránky.

Na technicky náročnej a mimoriadne zatočenej zjazdovke Olympia s dĺžkou 2172 m sa predčasne skončili nádeje úradujúceho olympijského šampióna Rakúšana Mathiasa Mayera, Američana Travisa Ganonga či Švajčiara Maura Caviezela. Svoju jazdu na trati s množstvom terénnych vĺn a zmien smeru nedokončil ani majster sveta v tejto disciplíne z roku 2015 Rakúšan Hannes Reichelt.

Z dvojice slovenských reprezentantov dokončil majstrovské preteky v super G v Aare iba Martin Bendik, ktorý s odstupom 4,27 s skončil na 38. mieste. Iba 21-ročný debutant na svetovom šampionáte medzi seniormi Matej Prieložný svoju jazdu predčasne ukončil po druhom medzičase, keď sa nevošiel do jednej z červených bránok po výjazde z technickej pasáže po skoku. Preteky dokončilo iba 49 zo 70 pretekárov na štarte.

„Preteky boli výborné pripravené vrátane trate, ale padla jemná difúzia a vtedy nie je dobre vidno pod nohy. Potom sa stáva, že človek stráca kontrolu nad lyžami a prichádzajú chyby. U mňa je problém aj to, že nemám skúsenosti s takýmito vrcholnými podujatiami. Nechcem sa na to vyhovárať, viem o svojich rezervách a budem ich postupne odstraňovať. Verím, že o dva roky to na majstrovstvách sveta dopadne výrazne lepšie,“ povedal Matej Prieložný.

Zlatý medailista v super G v Aare Dominik Paris... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Dominik Paris, Vincent Kriechmayr, Johan Clarey Zlatý medailista v super G v Aare Dominik Paris (v strede) a strieborná dvojica Vincent Kriechmayr (vpravo) a Johan Clarey.

„Podmienky boli výborné. Úprimne som nahnevaný sám na seba, lebo som nedal dobrú jazdu. Chcel som sa pokúsiť skončiť do 20. miesta. Výkon ma veľmi neteší, verím, že v zjazde to bude lepšie. Organizátori pripravili výborné preteky po stránke snehovej aj náročnosti,“ uviedol ďalší slovenský reprezentant Martin Bendik.

MS v zjazdovom lyžovaní – Aare:

**Muži – super G: 1. Dominik Paris (Tal.) 1:24,20 min, 2. Johan Clarey (Fr.) a Vincent Kriechmayr (Rak.) obaja +0,09 s, 4. Christof Innerhofer (Tal.) +0,35, 5. Adrien Theaux (Fr.) +0,37, 6. Josef Ferstl (Nem.) +0,39, 7. Brice Roger (Fr.) +0,41, 8. Steven Nyman (USA), Adrian Smiseth Sejersted (Nór.) a Mattia Casse (Tal.) – všetci +0,50, … 38. Martin Bendik +4,27, Matej Prieložný (obaja SR) – nedokončil

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Paris #Vincent Kriechmayr #MS v alpskom lyžovaní 2019 #Johan Clarey