Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyrovnané Super G. Shiffrinová má bláznivé zlato. A utešovala Vonnovú

Vyššie štartové číslo? Nevadí. Disciplína, ktorá vo Svetovom pohári nie je jej najsilnejšou? Žiaden problém.

05.02.2019 14:10 , aktualizované: 17:56
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Americká zjazdárka Mikaela Shiffrinová v cieli super G.
debata (3)

Keď si Mikaela Shiffrinová pred akýmkoľvek štartom poklepe palicami, znamená to jediné. Útok na najvyššie priečky.

"Nelyžujem kvôli rekordom, medailám, pódiám. Skôr kvôli emóciám, ktoré na trati prežívam. Chcem ich zažívať zas a znova,” vravela pred časom Shiffrinová.

Fenomenálna Američanka si po štvrtý raz pripomenula, aké je to stať sa majsterkou sveta. Po prvý raz to bolo v superobrovskom slalome, resp.v rýchlostných disciplínach.

Rozhodovali decimetre

Tentoraz to nebola taká spanilá jazda za víťazstvom, na aké si diváci zvykli vo Svetovom pohári v slalome, obráku či pri troch výhrach v super G. Shiffrinová zvládla náročnú trať vo švédskom stredisku časom 1:04,89. Od striebornej Talianky Sofie Goggiovej aj bronzovej Švajčiarky Corinny Suterovovej ju delili decimetre. Rečou čísel dve, respektíve päť stotín sekundy.

"Je bláznivé, ako to dopadlo. Určite som nečakala, že zvíťazím a tobôž nie o dve stotinky. Bol to veľký boj, mala som aj veľa šťastia. Určite si dnes zaslúžili vyhrať aj viaceré moje súperky,” uviedla v víťazka cieli pre Eurosport či Českú televíziu.

Nemýli sa. Prvá disciplína 45. majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní bola veľmi vyrovnaná. Veď ôsma Slovinka Ilka Štuhecová stratila na svoju americkú kamarátku len 28 stotín sekundy.

Utorňajší superobrovský slalom sa jazdil bez slovenskej účasti a na skrátenej trati, lebo v hornej časti zjazdovky fúkal silný vietor. Pretekárky absolvovali o takmer 300 metrov kratšiu trať pri teplote atakujúcej –20 stupňov. Zo 43 štartujúcich nedokončilo trať až štrnásť lyžiarok. Ako Shiffrinová priznala, nechýbalo veľa a mohla sa k nim pridať.

"V spodnej časti som prežila moment, keď ma takmer vyhodilo z trate, ale dokázala som sa zrovnať, opäť zrýchliť a dotiahnuť to do konca,” doplnila Shiffrinová.

Triumf venovala nevyspaným trénerom

Po nej prišiel na rad posledný superobrovský slalom velikánky. Útok Lindsey Vonnovej na pódium sa však skončil už po niekoľkých sekundách. Náročná úvodná časť trate plná vĺn rozhodila jej lyže natoľko, že pri jednom zo skokov narazila do bránky.

Nasledoval nekontrolovateľný tvrdý pád. Shiffrinová i Goggiová po ňom v cieli odvrátili tvár od obrazoviek. Po krátkom prerušení pretekov sa však uplakaná Vonnová pustila v exhibičnom tempe do cieľa. Tribúny ju privítali veľkým aplauzom, Shiffrinová vrelým objatím.

„Bolí ma celé telo, mám aj nejaké modriny. Bojovala som, išla som na plný plyn. Nemala som správne okuliare, celý čas svietilo slnko a pri mojej jazde bola hmla. Nevidela som tie vlny a tak som vošla priamo do brány. Napriek tomu chcem ešte štartovať v zjazde a možno aj v kombinácii,“ vysvetlila Vonnová.

Video

Nepríjemná skúsenosť reprezentačnej kolegyne zrejme naštrbí plány Shiffrinovej. Dvadsaťtriročná rodáčka z Vailu teraz zvažuje pôvodne plánované štarty v zjazde i kombinácii.

"Náš šport prináša veľkú mieru rizika. Budem sa musieť trochu porozprávať s trénermi a uvidíme čo ďalej,” pripustila Shiffrinová.

Triumf venovala aj im, nakoľko majú za sebou náročnú cestu do dejiska šampionátu. "Tréneri zostali visieť v Mníchove a prišli sem až po polnoci. Mala som na súťaženie k dispozícii len lyže a lyžiarky. Ale skúsila som to a vyšlo to,” usmievala sa Shiffrinová.

Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní

Super G žien: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:04,89 min. 2. Sofia Goggiová (Tal.) +0,02 s, 3. Corinne Suterová (Švaj.) +0,05, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,07, 5. Nadia Fanchiniová (Tal.) +0,14, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,16, 7. Francesca Marsagilová (Tal.) +0,24, 8. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,26.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #MS 2019 v alpskom lyžovaní