Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V novej kombinéze a v treskúcej zime. Vlhová trénovala v Aare

Kapitola č. 45 v histórii zjazdárskych MS bude mrazivá. V pondelok, v predvečer súťažného štartu v Are sa schyľovalo k veternému slávnostnému ceremoniálu s nízkou teplotou a meteorológovia hlásia aj na ďalšie dni dvojciferné mínusky s pocitovou teplotou pod -20 stupňov Celzia.

04.02.2019 15:52
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas pondelkového tréningu zjazdu v dejisku MS v Aare.
debata

Už v nedeľu si svoje vo švédskom dejisku „užili“ najmä trénujúce lyžiarky, vrátane slovenskej hviezdy Petry Vlhovej.

Vlaňajšia majstrovská generálka v marcovom finálovom týždni Svetového pohára priniesla okrem chladu aj snehovú búrku a zrušenie dvoch súťaží. V roku 2007 sa na druhom svetovom šampionáte v Are temperatúry vyšplhali až na mínus 30.

Veronika Zuzulová (neskôr Velez-Zuzulová) vtedy v telefonáte s TASR zdôraznila, že sa od zimy trasie v aute, ktoré ju unášalo z mrazivého dejiska obrovského slalomu, kde ani nezaregistrovala svoje 21. miesto a titul domácej matadorky Anje Pärsonovej:

„Ja ani neviem, ako sa to vyvíjalo, ani neviem presne, koľká som. Je tu taká kosa, že som sa musela okamžite schovať do auta. Idem na izbu spať, aby som mala dosť síl na zajtrajší tréning slalomu.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Without this, I would not be able to remove my ski boots, so I'd have to sleep with them... . STR

Príspevok, ktorý zdieľa Ester Ledecká (@esterledecka),

V Are 2019 medzitým zrušili pre meškanie letov tlačovku rakúskeho tímu, svoju konferenciu posúvala aj slávna Američanka Lindsey Vonnová a posúval sa aj tréning zjazdu žien. Po tucte (pre slovenské alpské lyžovanie) netuctových rokov to Petra Vlhová oproti Zuzulovej zrejme nebude mať oveľa ľahšie, ale to platí tiež o súperkách.

Ešte stále mladá, 23-ročná reprezentantka už prekonala svoju o súťažnú generáciu staršiu priekopníčku slovenských úspechov vo Svetovom pohári. Na MS majú vyrovnané maximum 4. miesto v slalome (a spoločné striebro v tímoch), celkovo na vrcholných podujatiach Vlhová pridala aj 5. miesto v olympijskej kombinácii.

Verejnosť od nej očakáva prvú slovenskú medailu v individuálnych disciplínach, pričom reálne môže pomýšľať na tri cenné kovy v troch vystúpeniach. Okrem slalomu a kombinácie aj v obrovskom slalome, pričom v špeciáloch je podľa súčasnej fazóny druhou favoritkou na zlato v závese fenomenálnej Mikaely Shiffrinovej.

Slalom Petry Vlhovej v Maribore Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas 1. kola slalomu žien...

Kombinácia sa v tejto sezóne SP nešla, ale papierovo je väčšia favoritka okrem Američanky iba obhajkyňa titulu, Švajčiarka Wendy Holdenerová, možno ešte Nórka Ragnhild Mowinckelová.

„Budem sa snažiť koncentrovať a na MS pôjdem naplno, uvidíme, čo z toho bude. Vynechávam zjazd, super-G a súťaž tímov. Už som sa poučila a nechcem preto rozprávať o cieľoch, nechávam to na konkrétne dni, je to risk, buď-alebo. Vlani som v Are preteky pokazila, čo bude to bude,“ zdôraznila Vlhová.

Tlak na ňu nevyvíja ani inokedy dôsledne ambiciózny tréner Livio Magoni: „Celú sezónu hovorím, že Are pre mňa nie je dôležité. Je to iba jedna súťaž, môže sa skonči ako slalom v Maribore alebo úspešne. Pre mňa je najpodstatnejšie pódium v celkovom poradí Svetového pohára.“

V tréningu najrýchlejšia Tipplerová

Rakúska lyžiarka Tamara Tipplerová bola časom 1:29,95 minúty najrýchlejšia v pondelňajšom tréningu zjazdu na majstrovstvách sveta vo švédskom Are.

Druhá skončila Švajčiarka Corinne Suterová (+0,38 s), tretia bola Kajsa Vickhoff Lieová z Nórska (+0,44). Slovenská reprezentantka Petra Vlhová zaostala pri svojom prvom tréningu zjazdu v tejto sezóne za najlepším časom o 3,15 sekundy a obsadila 40. priečku.

Američanka Mikaela Shiffrinová vynechala tréning, už v utorok bude štartovať v super-G (12.30). Jej krajanka Lindsey Vonnová, ktorá sa na šampionáte lúči s kariérou, obsadila jedenástu pozíciu s odstupom 1,44 sekundy.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v alpskom lyžovaní 2019