Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Vlhová je o krok ďalej. Najmä po psychickej stránke, tvrdí Gantnerová

Po dvojtýždňovej prestávke sa Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní prelomí do záverečnej fázy.

31.01.2019 18:12
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (4)

Odštartuje piatkovým obrovským slalomom (prvé kolo o 10.00, druhé o 13.00) a sobotňajším slalomom (v rovnakých časoch) v Maribore. V oboch nebude chýbať ani jedna z najväčších hviezd – Petra Vlhová.

„Tamojší kopec bude Petre vyhovovať. Pri jej forme jej však sedí hocijaká trať,“ tvrdí jej bývala reprezentačná kolegyňa a dnes lyžiarska expertka Jana Gantnerová ml. (29).

Sezóna sa prelomila do záverečnej fázy. Ako hodnotíte doterajšie výsledky Vlhovej?

Sú famózne. Sezóna jej vychádza parádne. Zvíťazila vo Flachau, vynikajúci výsledok dosiahla v obrovskom slalome v Kronplatzi. Petra ukázala, že patrí do špičky. A to v klasickom slalome, ale aj v obrovskom. Posúva sa vpred v oboch disciplínach.

Prekvapilo vás, že už po dvoch tretinách ročníka prekonala osobný rekord v počte získaných bodov?

Ani nie. Od začiatku sezóny na nej vidieť suverenitu. Ukazuje ju takmer v každej jazde. Vôbec ma jej popredné priečky v celkovom hodnotení i hodnotení slalomu neprekvapujú.

V slalome sa dalo očakávať, že zaútočí na najvyššie priečky. Experti však tvrdia, že Vlhovej tréner Livio Magoni je odborníkom najmä na obrovský slalom. Vidíte Vlhovej progres obzvlášť v tejto disciplíne?

Určite to bolo vidieť už v predošlom ročníku, nielen teraz. Už v sezóne 2017/18 som očakávala, že predvedie v obráku lepšie výsledky. Petra sa však začala viac sústreďovať na klasický slalom, kde sa jej nedarilo pravidelne bojovať o pódiové priečky. Súhlasím s tým, že Magoni je špecialistom na obrovský slalom. Jeho techniku na Petre vidieť. Pomohla jej dosiahnuť výborné výsledky v tomto ročníku.

Záverečná časť sezóny odštartuje dnešným obrovským slalomom a bude pokračovať zajtrajším slalomom v Maribore. Aký je tamojší kopec?

Čo sa slalomu týka, je pomerne jednoduchý. Je tam strmá i rovinatá časť. Na trati nenájdete nástrahu, ktorá by mohla pretekárky prekvapiť či vyviesť z rytmu. Kopec bude Petre vyhovovať. Pri jej forme jej však sedí hocijaká trať (úsmev).

Čo od Vlhovej očakávate?

Dúfam, že zopakuje prvenstvo z ostatného slalomu vo Flachau. Čo sa týka obrovského slalomu, tam je trať o čosi dlhšia i náročnejšia. Aj tam však môže zajazdiť veľmi dobre.

Čo znamená – veľmi dobre? Útok na pódium?

Dostať sa minimálne do najlepšej päťky!

Video

Z Mariboru sa lyžiarsky kolotoč presunie do švédskeho Aare. Očakávate, že Vlhová aj na majstrovstvách sveta (4. – 17. februára) potvrdí najvyššie ciele?

Samozrejme, budem jej držať palce. Má vynikajúco rozbehnutú sezónu. Môže ísť na štart svetového šampionátu s veľkou sebadôverou. Konečne môže zabojovať o medaily a to nielen v slalome, ale aj v obrovskom slalome. Verím, že to tentokrát vyjde a Slovensko konečne získa cenný kov z majstrovstiev sveta aj v individuálnej disciplíne.

Premiérovo sa v sezóne predstaví aj v rýchlostných disciplínach. Čo od nej očakávate v super G a zjazde?

Priznám sa, že neviem, čo od toho čakať. Nevidela som Petru jazdiť ani jednu z týchto disciplín. Neviem, ako sa správa na dlhých lyžiach. Jej nevýhodou môže byť fakt, že nie je vyjazdená. V rýchlostných disciplínach nie je technika až taká dôležitá, ako prispôsobenie sa na dlhšie lyže i oblúky. Nechám sa prekvapiť. Čakala som, že začne jazdiť napríklad superkombináciu už pred dvomi rokmi. Často sa stáva, že slalomárky zvládnu na priemernej úrovni rýchlostnú disciplínu a potom vďaka slalomovému kolu útočia na víťazstvo.

Je Vlhová pri zranení Švajčiarky Michelle Gisinovej najväčšou favoritkou na zlato v alpskej kombinácii?

Môže byť. Hovorím – neviem, ako je na tom v rýchlostných disciplínach. Ak zajazdí do prvej tridsiatky s neveľkým odstupom na líderku, v slalome ukáže, čo dokáže.

Bude to v slalome opäť tradičný súboj s Mikaelou Shiffrinovou a v obrovskom slalome zasa snaha zaútočiť na najlepšiu päťku?

Pevne v to verím. V tejto sezóne nie je v ženskom Svetovom pohári taká konkurencia ako v minulosti. Petra ukázala, že aj keď spraví chybu, stále patrí k najlepším a to ani nemusí predviesť maximum.

Na ostatnom vrchole – zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu – nezvládla rolu medailovej ašpirantky najmä v hlave. Neobávate sa, že sa jej v Aare prihodí niečo podobné?

Nemyslím si. Petra v tejto sezóne ukázala, že je ďalej ako v minulosti. Najmä po psychickej stránke urobila veľký progres. Je sebavedomá. To je vec, na ktorej Vlhovej tím usilovne pracoval. Už v predošlom ročníku Petra jazdila vynikajúco po technickej stránke. Po mentálna však zaostávala, čo ju stálo lepšie umiestnenia. Teraz je psychicky silná, viackrát sme videli dve výborné kolá v rovnakých pretekoch. Preto si nemyslím, že sa udeje niečo podobné ako na olympiáde.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jana Gantnerová ml.