Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazné double. Revolucionár zarmútil Schwarzeneggera

Niečo podobné sa podarí len málokomu. Obzvlášť v priebehu zopár dní.

27.01.2019 23:10
Clement Noel Foto: ,
Clément Noel.
debata

Wengen – hotovo, Kitzbühel – hotovo. Clément Noel si v sobotu mohol po legendárnom švajčiarskom stredisku odškrtnúť aj to nemenej slávne v Rakúsku. A nie len zvyčajnou fajočkou, ale rovno jednotkou. Tou sa stal v ostatných dvoch slalomových pretekoch sezóny Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

„Noelova technika je revolučná. Lyžuje inak ako ostatní. Slalomovému štýlu dáva nový kurz. Príliš sa na trati neotáča, neabsolvuje zbytočne dlhé oblúky. Skôr si razí priamočiaru cestu. Nemusíte byť vedec, aby ste vedeli, že takáto dráha je najkratšia i najrýchlejšia,“ chválil Noela olympijský šampión zo slalomu v Salt Lake City 2002 Jean-Pierre Vidal pre L'Équipe.

Dvadsaťjedenročný francúzsky talent zopakoval výsledok na zjazdovke Ganslern, kde zdolal domáceho fenoména Marcela Hirschera o 29 stotín sekundy. Na treťom mieste skončil s mankom 36 stotín Alexis Pinturault.

„Po prvom kole som bol zúfalý. V druhom som sa snažil stratu zmazať, ale bola priveľká. Gratulujem Noelovi, sobota bola jeho,“ pochválil víťaza líder Svetového pohára Hirscher.

„Dvaja Francúzi na pódiu? Paráda!“ pridal sa Pinturault. „Trochu som sa obával, ako budú tribúny reagovať, keď nevyhral ani jeden z Rakúšanov. Diváci však potvrdili, že lyžovanie milujú. Boli ku mne prajní. Vážim si to,“ doplnil šťastný Noel.

Pre študenta Savojskej univerzity to vo Wengene a Kitzbüheli boli premiérové víťazstvá vo Svetovom pohári v kariére. Noel však nechce zaspať na vavrínoch. Poctivo sa pripravuje aj naďalej a kuje plány, ako ovládnuť nasledujúci slalom sezóny – v rakúskom Schladmingu.

„Je to nádherné. Najprv som získal víťazstvo vo Wengene a teraz v Kitzbüheli. Vedel som, že mám rýchlosť, ale som prekvapený, že to až takto vyšlo. Na oslavy nie je veľa času, o chvíľu nás čaká Schladming. A ja milujem tieto nočné preteky,“ odkázal súperom Noel.

Či bude francúzsky blesk pokračovať v skvelých výkonoch, nevedno. Stéphane Kohler z L'Équipe v tom má jasno.

„Najlepší lyžiar histórie Hirscher robil čo mohol, aby 35-tisíc divákov i Arnolda Schwarzeneggera potešil. Nevyšlo mu to kvôli rýchlosti, technike a rozvahe francúzskej kométy. Na legendárnych zjazdovkách Noel definitívne potvrdil, že nie je len budúcnosťou slalomu, ale aj prítomnosťou.“

Začne kométa padať alebo poletí ešte vyššie?

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Clement Noel