Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premiéra v červenom drese. Prinesie Fialkovej šťastie?

Obe slovenské biatlonové esá v Anterselve po štvrtkových rýchlostných pretekoch žien, úvodnej súťaže 6. kola Svetového pohára, prežívali sklamanie.

25.01.2019 17:29
fialková biatlon Foto: ,
Paulína Fialková na strelnici počas pretekov s hromadným štartom v nemeckom Ruhpoldingu.
debata (1)

Anastasia Kuzminová z toho, že prepásla šancu byť opäť na medailovom pódiu, Paulína Fialková z pokazenej streľby. Do sobotňajších stíhacích pretekov vybehne trojnásobná olympijská víťazka z desiateho miesta – so stratou 21,1 s na českú víťazku Markétu Davidovú.

„Dnes som mala nácvik na ,stíhačku' a ,masstart'. Vďaka súperkám som mala dobré bežecké časy. Ešte trochu viac šťastia na strelnici – a bude to na jednotku,“ prihovorila sa počas piatkového voľného dňa Anastasia fanúšikom na facebooku.

Kým šprint pred týždňom v nemeckom Ruhpoldingu po čistej streľbe vyhrala, v talianskom stredisku sa po jednom nepresnom výstrele poležiačky a jednom postojačky pripravila o miesto na stupni víťaziek.

V šprinte dosiahla vo Svetovom pohári zo svojich medailových umiestnení najviac prvenstiev – šesť, s dvoma olympijskými zlatými osem. Je to jej najúspešnejšia disciplína, aj preto ju hnevali dva nesklopené terčíky.

„V ležke to bol svalový impulz, keď som výstrel ramenom vyhodila úplne hore. Na stojke som trochu nezodpovedne rýchlo vypracovala neúspešný pokus, nesústredila som sa rovnako na všetkých päť. V streľbe mi robil problém aj príchod na strelnicu. Veľmi ma to mrzí, lebo sa dalo dostať aj do top trojky,“ vravela pre RTVS s tým, že deň regenerácie jej padne vhod.

Z jej vyjadrenia na sociálnej sieti cítiť pohodu i spokojnosť s tréningovými bežeckými časmi. Vo štvrtok podľa jej slov začala rýchlejšie než mala, v poslednom kole už nevládala pohnúť nohami. „Asi mi už chýbal kyslík,“ zdôraznila.

Stíhacie preteky sú divácky najpríťažlivejšie. Kuzminová stratu do tridsiatich sekúnd nepovažuje sa nedostižnú. „Dá sa dobehnúť, takže ak budem môcť a všetko pôjde dobre, všetko je reálne,“ vravela pred kamerou.

Paulína Fialková bola na facebooku po šprinte stručná i sebakritická: „No priatelia, dnes som vás nepotešila. Ani seba. Verím, že cez víkend predvediem opäť niečo viac. 1+2=30,“ naznačila neúprosnú rovnicu chýb na strelnici a umiestnenia.

Na trať stíhačky vyrazí tridsiata – 76 sekúnd po prvej pretekárke. Hoci bezprostredne po šprinte tvrdila, že si chce v stíhačke napraviť náladu a pripraviť sa na nedeľňajšie preteky s hromadným štartom, ani v jej prípade nemusí byť všetko stratené.

Podmienkou je však presná streľba. Ak opráši výkon z marca 2017 z fínskeho Kontiolahti, keď sa z 37. miesta predrala na piate (!) po štyroch čistých streľbách, môže byť aj u nej prvá desiatka reálna.

V nedeľu čaká Paulínu premiéra v červenom drese líderky pretekov s hromadným štartom (102 b.). Zatiaľ v oboch doterajších v tomto ročníku stála na pódiu: v predvianočnom Novom Meste na Morave dobehla druhá za Kuzminovou, v Ruhpoldingu tretia.

V priebežnom celkovom hodnotení Svetového pohára ostala Paulína Fialková tretia (460 b.), Kuzminová štvrtá (445), doťahuje sa na ne Nórka Olsbuová (434). Vedie talianske duo Wiererová (532), Vittozziová (520). Aj z tohto pohľadu sa črtá zaujímavý víkend.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková