Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najsledovanejší zjazd sezóny. Paris tretíkrát zakikiríkal na Streife

Taliansky lyžiar Dominik Paris vyhral v piatok zjazd Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli.

25.01.2019 13:39
Paris Foto: ,
Talian Dominik Paris počas piatkového zjazdu.
debata

Na slávnom Hahnenkamme (Kohúťom hrebeni) dosiahol časom 1:56,82 svoj tretí triumf v klasických pretekoch kráľovskej alpskej disciplíny, štvrtý celkovo na obávanej trati „Streif“, kde uspel aj v jednom super-G.

Druhé miesto so stratou dvoch desatín sekundy obsadil Švajčiar Beat Feuz, tretí bol domáci Otmar Striedinger (+0,37 s).

Každoročne najsledovanejšia súťaž Svetového pohára v alpskom lyžovaní sa nešla tradične v sobotu, ináč však spĺňala všetky parametre. Zjazd v prominentnom Kitzbüheli predsunuli poveternostné predpovede, lebo v bohatej histórii sa pre silný vietor alebo hmlu podujatie viackrát neuskutočnilo, resp. sa konali dve skrátené kolá.

Teraz to však bolo, v Parisovom prípade tretíkrát triumfálne, plnohodnotné prevedenie na trati, ktorá je známa aj svojím prudkým štartom a dlhým skokom do Myšej pasce (Mausefalle) s následnou kritériovou Strminou (Steilhang).

Dvadsaťdeväťročný rutinér práve tam položil základy svojho víťazstva, do strmého „esíčka“ vletel najrýchlejšia a hoci najviac zatvorený úsek „pásu“ neprešiel úplne najlepšie, vďaka špičkovému sklzu pri optimálnej postave pre rýchlostné disciplíny nabral rýchlosť a na Starom prieseku (Alte Schneise) v polovici kurzu už opäť viedol.

Nejaké stotinky stratil v druhej technickej fáze trate, lenže udržal si tempo v nájazde z Hausbergu do Traverzu a následné predcieľové „vajíčko“ mu zabezpečilo vedenie. Nikto z ďalších súperov s výnimkou Striedingera sa štartujúcemu s číslom 13 už nepriblížil ani len na 9 desatín.

Paris vyhral na Streife zjazd aj v rokoch 2013 a 2017. Medzitým dobyl aj titul v superobrovskom slalome. Je to jeho dvanásty triumf v pretekoch SP a tretí v tejto sezóne. Obe kĺzavé disciplíny mu patrili v decembri v talianskom Bormiu, ale minulý týždeň mu nevyšiel tradičný kitzbühelovský predkrm na Lauberhorne.

Vo švajčiarskom Wengene sklamal v zjazde i v jeho kombinácii so slalomom a dve protipólové výslednice elitného pretekára na oboch najslávnejších a najťažších zjazdovkách sveta opäť demonštrovali ich špecifiká. Konkrétne Paris sa nikdy nedostal na lauberhornské pódium, na Streife má bilanciu zjazdu 3–1–0.

SP v zjazdovom lyžovaní – Kitzbühel

Zjazd mužov: 1. Dominik Paris (Tal.) 1:56,82 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,20 s, 3. Otmar Striedinger (Rak.) +0,37, 4. Christof Innerhofer (Tal.) +0,93, 5. Daniel Danklmaier (Rak.) +0,94, 6. Benjamin Thomsen (Kan.) +1,06.

Poradie v hodnotení zjazdu v SP (po 6 z 9 pretekov): 1. Beat Feuz (Švaj.) 420 bodov, 2. Dominik Paris 320, 3. Christof Innerhofer (obaja Tal.) 260, 4. Vincent Kriechmayr (Rak.) 249, 5. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 228, 6. Max Franz (Rak.) 222

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 24 zo 41 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1036 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 621, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 560, 4. Beat Feuz (Švaj.) 513, 5. Dominik Paris (Tal.) 490, 6. Vincent Kriechmayr (Rak.) 465,.. 104. Adam Žampa 24, 123. Andreas Žampa (obaja SR) 11

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #zjazd #Dominik Paris