Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cirkus pomohol. Vlhová si oblečie reprezentačnú kombinézu

Uplynuli už takmer dva roky, odkedy Slovensko získalo historickú medailu v zjazdovom lyžovaní. V nervydrásajúcej tímovej súťaži na majstrovstách sveta v St. Moritzi zastavilo marš štvorice statočných - Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa - až francúzske kvarteto.

21.01.2019 15:22 , aktualizované: 16:26
St. Moritz, lyžiari Foto:
St. Moritz 2017 a úspešní slovenskí lyžiari v nejednotných kombinézach. Na tohtoročných MS v Aare by to malo byť už inak.
debata (18)

Bol to krásny a nezabudnuteľný moment. Ukázal silu i potenciál slovenského lyžovania. Ale aj banálne problémy, v ktorých buduje svoju reputáciu na svetovom fóre. Premietli sa do kombinéz. Tie mali strieborní Slováci – na rozdiel od zlatých Francúzov a bronzových Švédov – nejednotné.

Po dvoch rokoch sa mnohé zmenilo. Velez-Zuzulová si splnila sen o materstve, Vlhová zasa ten o absolútnej svetovej špičke. Niečo však zostalo nezmenené – neschopnosť komunikácie medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a Vlha tímom.

Garaj: Je to na dobrej ceste

Nie div, že hanebný príbeh má pokračovanie aj na začiatku roka 2019. Tentoraz sa však schyľuje k pozitívnemu koncu, nakoľko otec Petry Vlhovej a šéf jej tímu Igor a viceprezident SLA Ján Garaj v pondelok našli spoločnú reč.

V čom tkvie problém?

"Ani pár dní pred začiatkom majstrovstiev sveta v Aare neobdržala Petra od asociácie reprezentačné kombinézy v spoločnom tímovom dizajne so štátnymi symbolmi, ktoré boli dohodnuté na jar pri spoločnom jednaní na pôde Slovenského olympijského výboru. Na dôležitú potrebu riešiť kombinézy rovnakého dizajnu pre MS som upozornil v septembri pána Garaja v sklade nášho úseku.

Slovenskí fanúšikovia povzbudzujú Petru Vlhovú... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová, Flachau Slovenskí fanúšikovia povzbudzujú Petru Vlhovú vo Flachau.

Povedal som mu, že je do 15. decembra nevyhnutné dať objednávku na výrobu kombinéz výrobcovi, ktorý produkuje špeciálne kombinézy Petre presne na mieru, pretože výroba trvá 45 dní a kombinézy je potrebné pred pretekmi ešte odskúšať. Petra má eminentný záujem štartovať na MS v kombinézach v slovenskom dizajne, čo sa zjavne pre neschopnosť asociácie neudeje," napísal Vlha v nedeľu v otvorenom liste. Adresoval ho Garajovi aj prezidentovi SLA Ivanovi Ivaničovi.

Šéf Úseku alpských disciplín (ÚAD) a zároveň Vlhovej prvý tréner Garaj pre Pravdu potvrdil i vyvrátil časť tvrdení, ktoré Vlha poskytol širokej verejnosti.

„Je pravda, že sme sa stretli v sklade. Pán Vlha tam preberal materiál pre Petru. Zhovárali sme sa aj o kombinézach. Vtedy som mu navrhol dve alternatívy, ale odvtedy sme nedostali od Vlhovcov potrebné podklady na výrobu kombinéz. Všetko je však na dobrej ceste a kombinézy sa stihnú vyrobiť v stanovenom termíne, aby v nich mohla Petra štartovať na majstrovstvách sveta. Nikdy nepôjdem proti nej. Všetko je však o komunikácii,“ uviedol Garaj.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Thank you @st.moritz2017 it was amazing week

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Vlha: Kombinézy už vyrábajú

Tá podľa Vlhu viazne najmä preto, že Garaj od svojho zvolenia neinicioval – ako šéf ÚAD SLA – ani jedno stretnutie s Vlhovou a jej tímom. Na druhej strane vyvstáva otázka, prečo ostatní reprezentanti kombinézy už majú a Vlhová nie.

„Hovoril som Garajovi, že je šéfom nášho úseku. Nabádal som ho, aby kombinézy vybavil. Dlho sa nič nedialo – napriek tomu, že som jeho aj Ivaniča vopred varoval, že pošlem novinárom otvorený list. Zrazu sa všetko pohlo. Škoda, že to chcelo takýto mediálny cirkus. Bez neho by možno kombinézy neboli,“ zamyslel sa v pondelok Vlha.

Garaj aj Vlha nezávisle od seba potvrdili, že SLA komunikuje s výrobcom Vlhovej kombinéz. „Včera sme si s Garajom telefonovali, lebo sa mi ozval šéf firmy na výrobu Petiných kombinéz. Dostal objednávku aj peniaze od SLA, preto sme s Janom doťahovali detaily. Kombinézy sa začínajú vyrábať. Verím, že budú včas a Petra si ich stihne odskúšať na tréningoch pred šampionátom vo Švédsku,“ uzavrel Vlha.

Všetko nasvedčuje tomu, že cyklicky sa opakujúci spor pomaly utícha. Slováci budú na MS súťažiť v rovnakých dresoch. Ostáva veriť, že ich ozdobia tým najdôležitejším. Cennými kovmi.

Video

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SLA #Ján Garaj #Igor Vlha