Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Najdlhší zjazd vyhral Kriechmayr, divákov vystrašil pád Taliana

Najdlhší zjazd Svetového pohára vo Wengene vyhral rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr a pripísal si prvé umiestnenie na stupňoch víťazov v sezóne.

19.01.2019 14:42 , aktualizované: 16:34
Vincent Kriechmayr Foto: ,
Vincent Kriechmayr počas zjazdu vo Wengene.
debata

Dvadsaťsedemročný špecialista na rýchlostné disciplíny zdolal po dva a pol minútach jazdy o 14 stotín vlaňajšieho víťaza Beata Feuza zo Švajčiarska.

V pôvodne 55-člennom štartovom poli bol aj slovenský reprezentant Martin Bendik. S veľkým odstupom 9,59 s skončil na 47. mieste, teda predposlednom spomedzi pretekárov klasifikovaných v cieli.

Kriechmayr naznačil dobrú formu na Lauberhorne už piatym a šiestym miestom v tréningoch a najlepším časom v zjazdárskej časti piatkovej kombinácie. Na slnkom zaliatej štvorkilometrovej trati bol dnes na predposlednom medzičase s Feuzom narovnako, ale v závere dokázal predtým idúceho domáceho pretekára predstihnúť. Tretí skončil s odstupom 26 stotín Nór Aleksander Ammodt Kilde.

Dnešný triumf je pre Kriechmayra štvrtým v kariére a druhým v zjazde po víťazstve v minulom finále SP v Aare. Feuz si druhým miestom poistil vedenie v hodnotení disciplíny, celkový líder Marcel Hirscher z Rakúska zjazdy nejazdí.

„Toto sú najprestížnejšie preteky po Kitzbüheli a som veľmi spokojný s mojím výkonom. Určili sme správnu taktiku a toto víťazstvo zvyšuje moju sebadôveru,“ povedal Kriechmayr pre ORF.

Preteky boli zhruba na štvrť hodiny prerušené po tom, ako sa Talian Emanuele Buzzi zranil v cieľovom priestore. Pretekár s číslom 25 zajazdil šiesty čas, ale neudržal sa na nohách a skončil v ochrannej bariére. Sám nebol schopný vstať a kvôli poranenému kolenu sa o neho museli postarať zdravotníci.

Emanuele Buzzi v opatere zdravotníkov po páde v... Foto: Reuters, STEFAN WERMUTH
Emanuele Buzzi Emanuele Buzzi v opatere zdravotníkov po páde v cieli wengenského zjazdu.

Wengenský zjazd je so svojou dĺžkou 4,27 km najdlhší v celom kalendári Svetového pohára a aj najlepším pretekárom trvá takmer dve a pol minúty, kým sa dostanú do cieľa. Štart je vo výške 2315 m a cieľ o 1028 m nižšie, čiže 1287 m.

Najobávanejším úsekom na trati je tzv. Kernen-S, keď pretekári po minúte a desiatich sekundách v nohách musia v strmom svahu zvládnuť dve protichodné 90-stupňové zákruty za sebou oddelené len krátkym mostíkom. Medzi nájazdom a výjazdom z Kernen-S je rozdiel v rýchlosti 25 – 30 km/h. Špecialitou Wengenu je aj krátky tunel, tzv. Wasserstation, po ktorom jazdí vláčik, tzv. wengenská alpská železnica.

SP v alpskom lyžovaní – Wengen:

Zjazd mužov /po elitnej tridsiatke/: 1. Vincent Kriechmayr (Rak.) 2:28:36 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,14 s, 3. Aleksander Aamodt Kilde +0,26, 4. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.) +0,52, 5. Bryce Bennet (USA) +0,63, 6. Emanuele Buzzi (Tal.) +0,80, 7. Mauro Caviezel (Švaj.) +0,84, 8. Christof Innerhofer (Tal.) +1,06, 9. Gilles Roulin (Švaj.) +1,26, 10. Dominik Paris (Tal.) +1,27.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazd mužov #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Vincent Kriechmayr