Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najdlhší zjazd vyhral Kriechmayr, divákov vystrašil pád Taliana

Najdlhší zjazd Svetového pohára vo Wengene vyhral rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr a pripísal si prvé umiestnenie na stupňoch víťazov v sezóne.

19.01.2019 14:42 , aktualizované: 16:34
Vincent Kriechmayr Foto: ,
Vincent Kriechmayr počas zjazdu vo Wengene.
debata

Dvadsaťsedemročný špecialista na rýchlostné disciplíny zdolal po dva a pol minútach jazdy o 14 stotín vlaňajšieho víťaza Beata Feuza zo Švajčiarska.

V pôvodne 55-člennom štartovom poli bol aj slovenský reprezentant Martin Bendik. S veľkým odstupom 9,59 s skončil na 47. mieste, teda predposlednom spomedzi pretekárov klasifikovaných v cieli.

Kriechmayr naznačil dobrú formu na Lauberhorne už piatym a šiestym miestom v tréningoch a najlepším časom v zjazdárskej časti piatkovej kombinácie. Na slnkom zaliatej štvorkilometrovej trati bol dnes na predposlednom medzičase s Feuzom narovnako, ale v závere dokázal predtým idúceho domáceho pretekára predstihnúť. Tretí skončil s odstupom 26 stotín Nór Aleksander Ammodt Kilde.

Dnešný triumf je pre Kriechmayra štvrtým v kariére a druhým v zjazde po víťazstve v minulom finále SP v Aare. Feuz si druhým miestom poistil vedenie v hodnotení disciplíny, celkový líder Marcel Hirscher z Rakúska zjazdy nejazdí.

„Toto sú najprestížnejšie preteky po Kitzbüheli a som veľmi spokojný s mojím výkonom. Určili sme správnu taktiku a toto víťazstvo zvyšuje moju sebadôveru,“ povedal Kriechmayr pre ORF.

Preteky boli zhruba na štvrť hodiny prerušené po tom, ako sa Talian Emanuele Buzzi zranil v cieľovom priestore. Pretekár s číslom 25 zajazdil šiesty čas, ale neudržal sa na nohách a skončil v ochrannej bariére. Sám nebol schopný vstať a kvôli poranenému kolenu sa o neho museli postarať zdravotníci.

Emanuele Buzzi v opatere zdravotníkov po páde v... Foto: Reuters, STEFAN WERMUTH
Emanuele Buzzi Emanuele Buzzi v opatere zdravotníkov po páde v cieli wengenského zjazdu.

Wengenský zjazd je so svojou dĺžkou 4,27 km najdlhší v celom kalendári Svetového pohára a aj najlepším pretekárom trvá takmer dve a pol minúty, kým sa dostanú do cieľa. Štart je vo výške 2315 m a cieľ o 1028 m nižšie, čiže 1287 m.

Najobávanejším úsekom na trati je tzv. Kernen-S, keď pretekári po minúte a desiatich sekundách v nohách musia v strmom svahu zvládnuť dve protichodné 90-stupňové zákruty za sebou oddelené len krátkym mostíkom. Medzi nájazdom a výjazdom z Kernen-S je rozdiel v rýchlosti 25 – 30 km/h. Špecialitou Wengenu je aj krátky tunel, tzv. Wasserstation, po ktorom jazdí vláčik, tzv. wengenská alpská železnica.

SP v alpskom lyžovaní – Wengen:

Zjazd mužov /po elitnej tridsiatke/: 1. Vincent Kriechmayr (Rak.) 2:28:36 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,14 s, 3. Aleksander Aamodt Kilde +0,26, 4. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.) +0,52, 5. Bryce Bennet (USA) +0,63, 6. Emanuele Buzzi (Tal.) +0,80, 7. Mauro Caviezel (Švaj.) +0,84, 8. Christof Innerhofer (Tal.) +1,06, 9. Gilles Roulin (Švaj.) +1,26, 10. Dominik Paris (Tal.) +1,27.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazd mužov #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Vincent Kriechmayr