Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kuzminová si užíva pohodu. Keď k bežeckej pridá streleckú, víťazí

Bravúra, paráda - a v superlatívoch by sa dalo pokračovať. Z Anastasie Kuzminovej, trojnásobnej olympijskej víťazky, vyžaruje nebývalá pohoda.

18.01.2019 22:18
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata

Mala ju aj v decembri, keď s výnimkou posledných pretekov Svetového pohára v predvečer Vianoc, v ktorých stála na zlatom stupni, na medailovom pódiu chýbala. Aj preto, že sa neráčila so streľbou, doplatila na nepresnosti poležiačky.

„Pracujeme na tom, aby som streľbu stabilizovala,“ vravela odhodlane s dôvetkom, že v ďalších pretekoch to bude lepšie. Na lesk zo zlatého vianočného darčeka v Novom Meste na Morave nadviazal vo štvrtok v 5. kole Svetového pohára ruhpoldinský – z rýchlostného biatlonu.

Stres pomohol k nulám

„Víťazstvo je vždy víťazstvo, no toto je pre mňa osobitné. V Ruhpoldingu som vyhrala po prvý raz, nikdy som tu predtým nestála ani na pódiu, no viac ráz som bola k nemu blízko. Mám o jedno zo šťastných miest viac,“ vravela usmiata na tlačovej konferencii najlepších troch.

Po Hochfilzene, Osle-Holmenkollene, Annecy, Oberhofe, Anterselve, Novom Meste na Morave dobyla vo Svetovom pohári aj chýrny Ruhpolding, tri predchádzajúce olympijské strediská nevynímajúc (Vancouver, Soči, Pjongčang).

„Pred pretekmi som v kútiku duše myslela na to, že by som tu mohla konečne vyhrať. Teší ma to o to viac, že sa tak stalo po čistej streľbe. Sústredila som sa na každý výstrel. Bolo to možno naposledy, čo som tu štartovala,“ uviedla pre médiá.

Zdá sa, že keď si nepripustí veľký tlak, strieľa čisto. Pred týždňom v Oberhofe v pretekoch štafiet vybiehala na trať trinásta, v takej pozícii sa nedajú čakať zázraky, no o malý sa postarala. V náročných poveternostných podmienkach vybielila všetkých desať terčíkov – a štafetu posunula na solídne šieste miesto.

Anastasia Kuzminová. Foto: TASR, Michal Svítok
kuzminová Anastasia Kuzminová.

Vo štvrtkovom šprinte stopercentnú dvojpoložkovú streľbu zopakovala. Pred súťažou však aj málinko tŕpla.

„Prvý raz v mojej kariére sa mi stalo, že pred začiatkom nástrelu som neprešla kontrolou. Pri rutinnej prehliadke zbrane ma upozornili na problém so spúšťou. Bola som trochu v strese, nástrel sa už začal a ja som riešila zbraň. Necítila som sa komfortne. No možno aj vďaka tomu som sa na strelnici maximálne skoncentrovala na každý výstrel – a boli z toho dve krásne nuly,“ opisovala už uvoľnená pre web Medzinárodnej biatlonovej únie. Potvrdila, že táto sezóna je definitívne jej poslednou.

Ladenie na Östersund

Dovoľme si malé porovnanie s vlaňajšou – vrcholila v strede februára v olympijskom Pjongčangu. Anastasia predtým vyhrala štyrikrát preteky Svetového pohára, trikrát skončila druhá. S manželom a trénerom Danielom Kuzminom skvele načasovali formu na olympijský vrchol roka. V tomto ním budú majstrovstvá sveta v marci vo švédskom Östersunde. V bohatej galérii trofejí jej chýba zlato z MS – k bronzu a striebru, ktoré už vlastní, by pasovalo unikátne.

„Neostáva nám nič iné, len do svetového šampionátu udržať súčasnú formu,“ zdôraznil pre RTVS Daniel Kuzmin.

„Po ‚sveťákoch‘ si však budem musieť trochu oddýchnuť, telo nie je stroj, potrebuje nielen záťaž, ale aj odpočinok. Dúfam, že v marci chytím opäť novú vlnu. Regenerujem rôznymi cvičeniami, a najmä pri deťoch, pri nich najlepšie zrelaxujem. Keď súťažím, koncentrujem sa sama na seba,“ uviedla pre médiá.

Anastasia Kuzminová na strelnici počas šprintu... Foto: TASR, Michal Svítok
kuzminová Anastasia Kuzminová na strelnici počas šprintu žien na 7,5 km v 5. kole Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu.

Po piatkových pretekoch štafiet mužov sa v sobotu predstavia štafety žien.

„Slovenská pôjde v rovnakom zložení i poradí ako v Oberhofe: Ivona Fialková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Anastasia Kuzminová,“ oznámila z dejiska Anna Murínová, trénerka sestier Fialkových. „Štrnáste miesto Paulíny zo šprintu je solídne, no úplne spokojné nie sme,“ zdôraznila.

„Ak je to teraz horšie, možno to tak má byť, pretože majstrovstvá sveta sú až v marci. Predstavujú pre mňa hlavný cieľ, pokúsim sa získať medailu v Östersunde,“ uviedla P. Fialková pre TASR.

Svetový pohár v Ruhpoldingu vyvrcholí v nedeľu pretekmi s hromadným štartom. V červenom drese líderky disciplíny vybehne – Anastasia Kuzminová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková