Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovej premiéra. Slovenka čelí novej pozícii

Ťažko hľadala slová. Utierala si jednu slzu šťastia za druhou. V hlave si premietala, čím všetkým musela prejsť, aby sa takého dňa dočkala.

14.01.2019 21:57
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati obrovského slalomu v Semmeringu.
debata (4)

„Veľakrát som hovorila, že mám na víťazstvo v obrovskom slalome. Na medzičase som videla, že namiesto náskoku Mikaela strácala, tak som začala veriť aj vo víťazstvo. Keď prišla Shiffrinová do cieľa a bola piata, začala som plakať od šťastia,“ hovorila slovenská lyžiarka Petra Vlhová po obrovskom slalome v Semmeringu.

Skvelý súboj

Dvadsiaty ôsmy december lanského roka patrí k najpamätnejším dňom v jej kariére. Započal skvelú jazdu za tromi víťazstvami v troch rôznych disciplínach.

A pred utorkovým pokračovaním Svetového pohára – obrovským slalomom v Kronplatzi (o 10.00 sa začína prvé kolo, o tri hodiny druhé) – ju postavil do novej pozície. Obhajkyne víťazstva v disciplíne s najväčšou konkurenciou.

Semmering odštartoval výnimočných 12 dní dvadsaťtriročnej Liptáčky. Počas nich nasledovalo víťazstvo v paralelnom slalome v Osle (1. januára) i ukončenie čakania na skalp Shiffrinovej v klasickom slalome.

Zasnežený Flachau ponúkol súboj dvoch najlepších v plnej paráde. Po prvý raz priniesol Vlhovej víťaznú bodku.

„Petra posunula svoje výkony na iný level. Je disciplinovaná, agresívna, rýchla a inteligentná. V Osle robila všetke presne tak, ako sa má. Od začiatku do konca bola koncentrovaná a vo finále agresívnejšia i múdrejšia ako ja. Zaslúžila si to,“ hovorila Shiffrinová po mestských pretekoch v nórskej metropole.

„Náš súboj je skvelý. Kvôli týmto momentom lyžujeme, nie kvôli číslam a štatistikám,“ doplnila po Flachau. „Mikaela posúva moje limity. Keď ju chcete zdolať, musíte predviesť niečo naviac, lebo ona je skoro vždy bezchybná,“ pritakala Vlhová.

Nechceli ísť do rizika

Nad jej štartom v Kronplatzi visel podľa trénera Livia Magoniho otáznik. Po veľkých zdravotných problémoch, ktoré ju postihli po Osle, zvažovali, že obrák v talianskom stredisku vynechajú a radšej si dajú pauzu pred náročným februárom. Najkratší mesiac roka vyvrcholí majstrovstvami sveta vo švédskom Aare.

„Je chorá. Veľmi silno kašle, bolí ju hrdlo a po Záhrebe sa necítila najlepšie. Klobúk dole, zvládla to výborne. Dnes sme šli do pretekov s tým, že uvidíme, ako to vypáli. Mám známeho lekára, ktorý ju bol pozrieť a naznačil, že má príznaky bronchitídy. Zdravie je prvoradé, nepôjdeme do žiadneho zbytočného rizika,“ hovoril po Flachau Magoni.

Brat a manažér Vlhovej tímu Boris potvrdil, že sa jeho sestra v Kronplatzi predstaví. Jej zdravotný stav sa pravdepodobne zlepšil natoľko, že v Taliansku zabojuje o ďalšie body. Vlhová bude v lepšej pozícii ako doteraz. Veď prvýkrát v kariére sa postaví na štart obrovského slalomu v elitnej skupine prvých siedmich pretekárok.

„Je to určite výhoda. Petra má výbornú formu, jazdí jej to. Bude si môcť užiť menej rozbitú trať a zaútočiť na popredné priečky. Všetci by sme si želali, aby obhájila prvenstvo. Som presvedčená, že zaútočí minimálne na prvú päťku,“ zhodnotila lyžiarska expertka Jana Gantnerová ml.

Bude Vlhová pokračovať v najlepšom období kariéry?

Fakty zo Svetového pohára

Celkové poradie SP (po 18 z 38 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 1294 b., 2. Vlhová (SR) 848, 3. Holdenerová (Švaj.) 564.

Poradie v obrovskom slalome (4 z 8): 1. Brignoneová (Tal.) 270, 2. Worleyová (Fr.) 265, 3. Shiffrinová 255,… 7. Vlhová 168.

K šanciam Petry Vlhovej v obrovskom slalome sa pre TV Pravda vyjadrila aj lyžiarska expertka Jana Gantnerová. Pozrite si video:

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #obrovský slalom #Mikaela Shiffrinová