Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohár za triumf v parádnej šou? Vlhovej to bude vyhovovať

Po výbornom výkone v St. Moritzi prišiel suverénny v Osle. Petra Vlhová si v dvoch paralelných slalomoch tejto sezóny počínala skvele.

14.01.2019 05:00
Petra Vlhová, Livio Magoni Foto: ,
Petra Vlhová a jej taliansky tréner Livio Magoni.
debata

V nórskej metropole si pripísala premiérove víťazstvo, čo veľmi potešilo jej trénera Livia Magoniho (55). Taliansky expert predpokladá, že jeho zverenka sa v rámci dvoch rokov dočká miniseriálu piatich až siedmich paralelných slalomov.

„Pred Oslom sme absolvovali v tréningu asi štyritisíc brán. Nemyslím si, že niekto zo žien urobil viac. V tejto disciplíne je najlepšia. Keď jej všetko vyjde, vďaka svojmu štýlu nemá súperku,“ pripúšťa svetlú budúcnosť pre Vlhovú bývalý kouč Tiny Mazeovej.

Vlhová sa takto pred rokom nevedela dostať na pódium. Teraz ich zbiera ako na bežiacom páse. Čo sa zmenilo?

Viacero vecí. Stále tvrdo trénujeme, podobne ako v predošlých ročníkoch. Na lyžiach sa zlepšuje každým dňom. Petrin progres je badateľný, ale potrebuje ešte dva roky, aby sa priblížila k Shiffrinovej. Zaostávame za ňou nielen na trati, ale napríklad aj v podmienkach.

Po Osle sa Veronika-Velez Zuzulová vyjadrila, že pokiaľ bude Vlhová jazdiť s takou technikou a sústredením, je v paralelnom slalome nezdolateľná. Súhlasíte?

Samozrejme. Pred Oslom sme absolvovali v tréningu asi štyritisíc brán. Nemyslím si, že niekto zo žien urobil viac. Ostatné dievčatá a ich tímy veľmi tejto disciplíne neveria. Sme prví, ktorí sa na ňu pripravovali tak tvrdo. Je v nej najlepšia, len to nie vždy ukáže na trati. Keď jej to vyjde, vďaka svojmu štýlu nemá súperku.

Petra Vlhová (uprostred) triumfovala v mestskom... Foto: TASR/AP, Terje Bendiksby
vlhová shiffrinová slalom Petra Vlhová (uprostred) triumfovala v mestskom paralelnom slalome Svetového pohára 1. januára 2019 v Osle. Američanka Mikaela Shiffrinová (vľavo) obsadila druhé miesto a tretia skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová (vpravo).

Prekvapila vás výkonom v Osle?

Bol som v cieli a sledoval som jej jazdy i mentálne nastavenie. Paralelný slalom je vždy o sústredení. Ten v Osle bol ešte náročnejší v tom, že bol veľmi krátky. Keď pokazíte jednu-dve brány, nemáte šancu to dobehnúť. To isté platí, aj keď sa snažíte ísť akoby na istotu. Petra musela ísť na totálny risk. Všetkých dvanásť jázd. Podarilo sa jej to. Aj v tomto vidím u nej veľký pokrok.

V čom najviac?

Jej technika prechádzania brán je nezameniteľná. Petra je natoľko silná, že si môže dovoliť ich zhadzovať rukami, presne tak isto ako muži. Nie je to však len o sile. Som typ trénera ako mama Shiffrinovej, otec Marcela Hirschera či Janici a Ivicu Kosteličovcov. Petra sa musela tieto silové prejazdy naučiť a natrénovať. V Osle jej to vyšlo parádne. Napríklad v St. Moritzi, kde sa jazdil prvý paralelný slalom, však rukou zachytila jednu z bránok. Keby sa to nestalo, možno by zdolala Mikaelu už tam.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) pripravuje projekt, ktorý by spopularizoval paralelný slalom. Čo si o tom myslíte?

FIS chce najneskôr do dvoch rokov vytvoriť akýsi menší Svetový pohár v paralelnom slalome. Mal by sa skladať minimálne z piatich pretekov. FIS tvrdí, že majú veľa záujemcov. Nečudujem sa tomu, je to parádna šou.

Petra Vlhová na trati paralelného slalomu. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
vlhová Petra Vlhová na trati paralelného slalomu.

Pri schopnostiach Vlhovej v paralelnom slalome ste takúto myšlienky prijali s nadšením, nie?

Iste. Pre nás je to len dobre. Ak budeme pokračovať v tomto trende na paralelných slalomoch, čaká nás 5–7 pretekov, kde máme reálnu šancu zvíťaziť. Ak FIS celý projekt zrealizuje, budeme sa musieť zamyslieť nad budúcnosťou.

Prečo?

Nebude to len otázka pre nás, pretože sa kalendár pretekov ešte viac nahustí. Lyžiarky sa budú musieť rozhodnúť, na ktoré disciplíny sa sústredia. Tak isto aj Petra, pretože s ňou chceme jazdiť aj rýchlostné disciplíny. Musíme si dobre naplánovať tréningy.

Pozdáva sa vám tento nový projekt?

Z hľadiska Petriných výkonov, štýlu jazdy i celých pretekov je to určite dobré. Bude jej to vyhovovať. Neviem však, či je to správne riešenie z hľadiska lyžiarskej obce. Bude náročné niečo také vybudovať v mestách, ktoré postavia len niekoľkometrové umelé svahy. Som zvedavý, či sa to zrealizuje a aké to bude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Livio Magoni