Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Budúcnosť lyžovania? Presun z hôr do veľkých miest

Každý šport prejde z času na čas zmenou. Nevyhol sa jej ani futbal, ktorý sa pomaly zoznamuje s videoasistentom rozhodcu, jeho pozitívami i negatívami. Niečo kedysi nepredstaviteľné je dnes vítanou pomocou arbitrom.

14.01.2019 05:00
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová vyhrali v tejto sezóne po jednom paralenom slalome.
debata (5)

Séria noviniek čaká aj na zjazdové lyžovanie. O necelý mesiac sa v Aare (4. – 17. februára) stretnú najlepší a zabojujú o prestížny titul majstra sveta. A niektorí sa rozlúčia s disciplínou, v ktorej patrí Petra Vlhová k favoritkám na zlato.

„Žiaľ, koniec alpskej kombinácie je definitívny. Je to prirodzená smrť. Myslím, že je to škoda najmä pre lyžiarskych obojživelníkov, lebo sme takých mali a máme viacero. Je to však trend. Lyžovanie sa vyvíja. Špecializovanie sa na disciplíny je veľmi silné. Prirovnám to k tenisu. Kedysi vedeli singlisti vynikať aj v štvorhre. Dnes to proti špecialistom v debloch majú veľmi náročné,“ zamýšľa sa expert rakúskej tlačovej agentúry APA Johann Gödel.

Krok proti lyžiarom?

Spojenie technického slalomu a rýchleho zjazdu sa na vrcholnom podujatí objaví s veľkou pravdepodobnosťou poslednýkrát. Alpská kombinácia so svojou bohatou históriou uvoľní miesto disciplíne, ktorá dokáže zaujať nielen lyžiarskych expertov, ale aj laikov.

„Keďže už som v pozícii diváčky, paralelný slalom sa mi pozdáva. Je iné sledovať pretekárky jednu po druhej a porovnať si ich na trati v reálnom čase. Je to jasný zámer spopularizovať lyžovanie aj v iných kútoch sveta či destináciách, kde si preteky Svetového pohára nemôžu dovoliť usporiadať,“ nachádza pozitíva bývalá slalomárka Marlies Raichová (za slobodna Schildová).

Kým legenda rakúskeho lyžovania na mediálnych raňajkách vo Flachau prezentovala svoj názor na zámer Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) usporiadať miniseriál piatich až siedmich pretekov v paralelnom slalome, jej manžel Benjamin pozorne strážil ich dve ratolesti pri vedľajšom stole.

O niekoľko minút novinári spovedali aj jeho. A dvojnásobný olympijský víťaz z Turína 2006 (slalom a obrovský slalom) potvrdil, že v ľúbostnom vzťahu sa priťahujú najmä protiklady.

„Ako pretekárovi by sa mi to veľmi nepáčilo. Vezmite si Marcela Hirschera. V Osle vypadol s Davom Rydingom už vo štvrťfinále, lebo nemohol využiť vycibrenú techniku. O niekoľko dní v klasickom slalome v Záhrebe ukázal, že nemá konkurenciu. Chápem, že FIS ide smerom k priaznivcom, ale zároveň tak trochu aj proti lyžiarom,“ reaguje Raich.

Rakúšan Marcel Hirscher (vpravo) na archívnej... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
lyžovanie Hirscher Rakúšan Marcel Hirscher (vpravo) na archívnej snímke počas paralelného obrovského slalomu.

Výhoda pre Vlhovú

Medzinárodná lyžiarska federácia upresnila, že celý seriál odštartuje najneskôr do dvoch rokov. Podľa Gödela momentálne bojuje s viacerými problémami. Napríklad tým najzákladnejším – pravidlami.

„V tejto sezóne Svetového pohára boli len dvoje pretekov v paralelnom slalome – v St. Moritzi a Osle. Ľudia si to možno nevšimli, ale v Nórsku to boli mestské preteky – s mužmi, pod umelým osvetlením a na kratšej trati. V St. Moritzi len ženské na dlhšej trati a s kvalifikáciou. Musia sa nastaviť jasné pravidlá. Podľa mojich informácií je to najväčší kameň úrazu,“ prezrádza Gödel.

Myšlienka vytvorenia nového seriálu v paralelnom slalome sa mu nepáči. Nemyslí si, že je to snaha FIS prilákať do rozpočtu ešte viac peňazí. Nie je si istý, či bude paralelný slalom dostatočne atraktívny pre mestá, ktoré nemajú lyžiarsku tradíciu.

„Keď Nóri nebudú mať kvalitných lyžiarov, ktovie, ako to dopadne napríklad s Oslom. Marlies nám pred slalomom vo Flachau povedala, že preteky musia zostať aj v horách. Pri ľuďoch, ktorí to tu budovali s entuziazmom. Skrátka – nechať lyžovanie tam, kde vzniklo. Napríklad ako vo Flachau, kde to vyzerá ako v zimnej rozprávke,“ zamýšľa sa Gödel.

V táboroch viacerých lyžiarskych hviezd vyvoláva tento krok zo strany FIS rôzne reakcie. Vo Vlha tíme však podľa trénera Livia Magoniho prijali toto rozhodnutie pozitívne. Podľa Veroniky Velez-Zuzulovej sa niet čomu čudovať.

„Paralelný slalom núka Petre viac možností na úspech, je Shiffrinovej vyrovnanejšou súperkou ako v klasickom slalome. Petra má dostatok fyzickej sily aj postavu na to, aby mohla jazdiť technikou atakovania bránok. To si môže máloktoré z dievčat dovoliť. Nie sú na to dostatočne vysoké ani silné. Ak v paralelnom slalome neurobí Petra chybu, je nezdolateľná,“ hovorí bývalá slovenská lyžiarka.

Minulosť v podobe poslednej alpskej kombinácie histórie i budúcnosť premietnutá do paralelných slalomov ponúka Vlhovej výnimočnú šancu – na víťazstvá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní