Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

VIDEO: Andreas Žampa nadchol divákov v Adelbodene. Do cieľa doletel na 20. mieste

Rakúšan Marcel Hirscher zvíťazil v sobotňajšom obrovskom slalome Svetového pohára alpských lyžiarov vo švajčiarskom stredisku Adelboden.

12.01.2019 11:51 , aktualizované: 15:54
Andreas Žampa Foto: ,
Andreas Žampa vletel pádom do cieľa obrovského slalomu.
debata (6)

Líder celkového poradia SP i klasifikácie disciplíny zvíťazil o 71 stotín pred Henrikom Kristoffersonom z Nórska, tretí najlepší čas mal Thomas Fanara z Francúzska (+ 1,04 s). Slovenský reprezentant Andreas Žampa obsadil 20. miesto, jeho brat Adam sa neprebojoval do 30-ky druhého kola.

Štart druhého kola organizátori trikrát posunuli o 15 minút kvôli počasiu, podmienky však napokon boli ideálne. Žampa vyrazil na trať ako tretí z najlepšej tridsiatky v prvom kole.

Predviedol dravú jazdu a na obludnom prelome do záverečnej strminy umne vyrezal oblúky v mimoriadne zatvorenej kombinácii bránok. Následne sa pokúsil do cieľa ešte atakovať, ale dostal sa do záklonu a cez poslednú bránku vletel pádom až do cieľa.

Lyže však prešli správnou stranou a táto nehoda ho stále len zopár desatín. Aj preto nadšeným divákom predviedol teátro nespútanej radosti z kvalitného a najmä spektakulárneho výsledku v najťažšom obrovskom slalome kalendára SP. Oproti prvému kolu si polepšil o 8. miest a napokon skončil 20. Do hodnotenia SP si pripísal 11 bodov.

„Som veľmi rád, že som dokázal bodovať práve v Adelbodene, je to už tretí rok po sebe, čo sa mi podarilo dostať sa tu do 2. kola. Vyzeralo to na konci, že už to nedám, ale predsa len som sa zmestil do poslednej bránky. Veľmi som sa potešil z prvých bodov v tomto roku aj v tejto sezóne. Dúfam, že to takto pôjde aj ďalej a možno ešte lepšie,“ uviedol Andreas Žampa v cieli 2. kola v Adelbodene.

Andreas Žampa sa zaskvel v Adelbodene Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Andreas Žampa po páde pred cieľom obrovského...

Víťaz Hirscher bol po 1. kole druhý s odstupom 12 stotín za Kristoffersonom, ale najlepšou jazdou v druhom kole zaslúžene triumfoval. „Taká je pravda. Marcel je v súčasnosti najlepší,“ citovala agentúra AP Nóra Kristoffersona.

Medzi 16 pretekármi, ktorí nezvládli nástrahy prvého kola, boli okrem Adama Žampu aj Rakúšan Manuel Feller či Švajčiar Thomas Tumler.

„Išiel som do toho naplno, ale posledné dva dni som mal teplotu a nič som ani poriadne nejedol. Asi nejaká črevná viróza. V mojej jazde boli supersekcie, ale v dolnej časti mi došla sila. Nakoniec som spadol, ale som v poriadku. Chýbala mi sila, ale o to som šťastnejší, že sa podarilo zabodovať Andymu a že má prvé body v tejto sezóne,“ uviedol Adam Žampa vo zvukovej nahrávke z Adelbodenu.

SP lyžiarov v Adelbodene:

Obrovský slalom (1. + 2. kolo): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 2:26,54 min, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,71 s, 3. Thomas Fanara (Fr.) +1,04, 4. Alexis Pinturault (Fr.) +1,56, 5. Žan Kranjec (Slovin.) +1,62, 6. Tommy Ford (USA) +1,79,…20. Andreas Žampa (SR) +4,80,,… Adam Žampa (obaja SR) – nedokončil 1. kolo.

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 19 zo 41 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 876 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 511, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 444, 4. Max Franz (Rak.) 408, 5. Alexander Aamodt Kilde (Nór.) 392, 6. Aksel Lund Svindal (Nór.) 369, … 90. Adam Žampa 24,… 115. Andreas Žampa (obaja SR) 11.

Poradie v hodnotení obrovského slalomu (po 6 z 10 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 540 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 302, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 276, 4. Loic Meillard (Švaj.) 234, 5. Matts Olsson (Švéd.) 217, 6. Thomas Fanara (Fr.) 215, … 30. Adam Žampa (SR) 23

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Henrik Kristoffersen #Svetový pohár v alpskom lyžovaní