Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Shiffrinová je len človek. Vlhová ju núti meniť taktiku

Súboj na ostrie lyžiarskych hrán. Nenudí, je skvelým divadlom. Hlavná zápletka? O tom, ako slovenská hviezda stúpa až na vrchol.

10.01.2019 14:38
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (3)

Jediná súperka Shiffrinovej

Počas ostatných piatich pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní stála Petra Vlhová na najvyššom stupni trikrát – v troch rôznych disciplínach.

V dvoch prípadoch to bola pre ňu premiéra. Na konci roka 2018 vyhrala obrovský slalom v Semmeringu, v prvý deň nasledujúceho zasa paralelný slalom. Trojitú radosť uzavrela v utorok vo Flachau, keď udelila lekciu Mikaele Shiffrinovej.

Neuniklo to pozornosti svetových médií, na adresu slovenskej reprezentantky nešetrili chválou.

„Zaujala oslnivým druhým kolom a zabránila Shiffrinovej vstúpiť do histórie,“ napísal ESPN.

„Prechladnutá Vlhová zdolala rivalku a má víťaznú šerpu,“ pridal sa rakúsky Kurier. „Čakala sa korunovácia Američanky, ale Slovenka ju prekazila. A potvrdila, že je jej jedinou súperkou,“ doplnila La Gazzettta dello Sport.

Posúva Vlhovej limity

Výnimočný triumf v klasickom slalome má pre Vlhovú veľkú cenu. Prišiel takmer po roku neúspešných pokusov o zdolanie 23-ročnej rovesníčky z Vailu. V momente, keď Shiffrinová útočila na rekord v počte víťazstiev v klasickom slalome Svetového pohára za sebou. Vlhová uťala jej sériu siedmich úspechov, rekordných osem dosiahli Švajčiarka Vreni Schneiderová (1989) a Chorvátka Janica Kosteličová (2001).

Petra Vlhová strieka šampanské po víťazstve vo... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová strieka šampanské po víťazstve vo Flachau, vľavo druhá Američanka Mikaela Shiffrinová.

„Jeden z najlepších momentov v mojom živote. Ďakujem Flachau za tieto emócie,“ napísala na facebook Vlhová a pripojila aj fotku s trofejou pre víťazku výnimočného nočného slalomu.

„Gratulujem Katarine Liensbergerovej (skončila tretia, pozn.) a Mikaele Shiffrinovej. Ďakujem, že posúvaš moje limity,“ odkázala súperke v ďalšom statuse Vlhová.

Reakcia Shiffrinovej na seba nenechala dlho čakať. A niesla sa v podobnom duchu, ako vrúcne objatia v zasneženom cieľovom priestore zjazdovky Hermanna Maiera.

„Gratulujem, zaslúžila si si to. Teším sa na ďalšie súboje,“ napísala Shiffrinová.

Skvele rozbehnutá sezóna

Vo Flachau okúsila niečo z vlastnej kuchyne. Keď Vlhová na konci januára 2018 vyhrala v Lenzerheide, mala šťastie. Shiffrinová mala pohodlný náskok, ale vypadla. Naposledy to však bola aj pre zriedkavo chybujúcu Shiffrinovú silná káva. Vlhová ju zdolala najmä vďaka fenomenálnemu druhému kolu, vygradovala ho v spodnej časti. Tá býva veľkou zbraňou fenomenálnej Američanky.

Petra Vlhová (uprostred) sa teší po triumfe v... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová, Katharina Liensbergerová, Petra Vlhová (uprostred) sa teší po triumfe v slalome Svetového pohára vo Flachau. Druhá skončila Američanka Mikaela Shiffrinová (vľavo) a tretia Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

„Myslím, že som v druhom kole ukázala jednu z najlepších jázd mojej kariéry,“ pripustila Vlhová.

Zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho opäť raz zamotala situáciu v hodnotení slalomu. Na Shiffrinovú stráca osemdesiat bodov. Navyše, vybudovala si silnú pozíciu v celkovom hodnotení v bitke o veľký kristáľový glóbus.

Po ôsmom slalome sezóny vo Flachau sa kalendár Svetového pohára skôr zameria na rýchlostné disciplíny. Vlhovej takmer 300-bodový náskok pred treťou Wendy Holdenerovou či viac ako 400-bodový na špecialistku v rýchlostných disciplínach Ragnhild Mowinckelovou jej môže dodávať pocit istoty.

A pri pohľade na formu či bodový súčet ďalších špecialistiek na rýchlostné disciplíny aj výborné šance dosiahnuť v celkovom hodnotení Svetového pohára nové maximum. Druhé miesto.

Rýchlosť či slalomy?

Bodová žatva, v ktorej Vlhová na prelome rokov pokračovala vo veľkom štýle, prinútila Mikaelu Shiffrinovú zamyslieť sa nad taktikou, s ktorou pôjde do druhej polovice sezóny.

„Prežívam mix emócií. Pätnásť stotín je málo, Petra mi to vrátila. Viem, že ide po mne. Nemôžem vyhrať každé preteky, som len človek. Urobila som v druhom kole chyby. S Vlhovou je to veľký boj a taktiež motivácia. O to ide a nie o čísla a rekordy,“ doplnila.

Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová a ich oslava... Foto: Reuters, BORUT ZIVULOVIC
vlhová Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová a ich oslava šampanským.

Shiffrinová pred sezónou priznala, že by rada zaútočila na métu 2000 bodov vo Svetovom pohári. Chýba jej k tomu 704, vedie celkové hodnotenie slalomu aj super G. Pred budúcotýždňovým obrákom v Kronplatzi (15. januára) priznala, že Vlhovej forma ju núti premýšľať o zmene taktiky.

„Neviem, ako si naplním kalendár, lebo je to nabité – a vo februári sú majstrovstvá sveta. Vlhová je silná v klasickom aj obrovskom slalome, ale nejazdí rýchlostné disciplíny. Musím sa rozhodnúť, čo je dôležitejšie. Mám trénovať rýchlosť alebo sa skôr sústredím na slalomu a obrák?“ položila si otázku Shiffrinová.

Zrejme nečakala, že po najnáročnejšej časti sezóny bude pre ňu taká dôležitá. Vlhová ju dostala pod tlak. Na trati aj mimo nej. Zatlačí aj v záverečnej časti súboja o malý slalomový glóbus?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová