Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazka Vlhová: Som hrdá Slovenka. Fanúšikov mi závidí aj Shiffrinová

Šokujúci Semmering. Dominantné Oslo. Rozprávkové Flachau. Tri rozdielne miesta, tri krásne spomienky. "Neviem, či sa to dá porovnávať. Všetky tieto víťazstvá si budem navždy pamätať," vyznala sa médiám Petra Vlhová (23) po utorkovom ôsmom slalome sezóny.

09.01.2019 00:06
Petra Vlhová Foto: ,
Dojatá Petra Vlhová vedľa Mikaely Shiffrinovej po víťazstve vo Flachau.
debata (17)

Bola otvorená, zmorená chorobou a plná pozitívnych emócií. Slovenská lyžiarka si na zjazdovke Hermanna Maiera vyjazdila prvý skalp Mikaely Shiffrinovej v klasickom slalome v tejto sezóne Svetového pohára. Bol to výnimočný moment – na tie sa oplatí čakať.

Skvelá Petra Vlhová vyhrala vo Flachau Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Január 2019: Gratulácia od Veroniky...

Po víťazstve v Lenzerheide na konci januára 2018 ste sa konečne dočkali a zdolali ste Shiffrinovú v klasickom slalome. Čo prežívate?
Veľmi sa teším, je to neskutočné. Stále som bola druhá a náš boj s Mikaelou bol veľmi silný. Teraz mi to vyšlo, urobila som menej chýb ako ona, druhé kolo som išla skvele. Je to výborný pocit, chcem si ho užiť.

Čo pre vás znamená, že ste si pripísali siedme víťazstvo v kariére?
Veľa. V ostatných dvoch rokoch som skončila už v prvom kole. Bolo náročné hľadať motiváciu, lebo som mala v hlave tieto chyby z minulosti. Podarilo sa mi s tým vyrovnať.

Plakali ste niekedy viac ako vo Flachau?
Neviem, či som plakala niekedy viac. Keď som videla posledný medzičas, ktorý mala Mikaela pomalší, stále som neverila, lebo spodné časti trate má vždy rýchle. Keď však prišla do cieľa a videla som, že je druhá, začala som okamžite plakať. To sú emócie, pre ktoré robím šport, ktorý milujem. Veľmi ma baví a keď sa darí, čo viac si môžem priať?

Zaspievali ste aj slovenskú hymnu? Zo záberov na veľkoplošnej obrazovke bolo skôr vidieť, že nie…
Nespievala som kvôli tomu, že ľudia spievali rýchlejšie, ako bola melódia hymny. Trochu ma mýlili, nevedela som, ako mám spievať. Snažila som sa užiť si ten moment. Je to úžasné, keď som tam a hrá mi slovenská hymna. Môžem povedať, že som hrdá Slovenka.

S akým cieľom ste šli do druhého kola?
V prvom kole som urobila nejaké chyby. Snažila som sa ich dohnať. Tlačiť od začiatku do konca. Viem, že to dokážem. Kouč Livio Magoni mi hovorí, aby som šla na plný plyn. Nie vždy to takto dobre vypáli. Mala som aj skvele pripravené lyže.

Z vášho hlasu je badať, že ste chorá. Aký je váš zdravotný stav?
Nie najlepší. Kašlem a môj hlas je všelijaký. Telo je však okej, zvláda to. Dnes to bolo veľmi ťažké od rána. Dokonca sme zvažovali aj možnosť, že nebudem štartovať. Bojím sa o svoje zdravie, je to to najcennejšie, čo mám. Nebol priestor na to, aby som sa doliečila.

Je to stále choroba, ktorá vás postihla na ceste z paralelného slalomu v Osle do Záhrebu?
Od Osla to tlačím pred sebou. Kladiem si otázku, či mi stojí za to pretekať a potom sa liečiť celú sezónu. Dala som do toho v pretekoch všetko, ale teraz je potrebné zregenerovať a dať sa dokopy. Od Semmeringu som sa nezastavila. Dva týždne v kuse každý deň tréning alebo preteky… Je veľmi ťažké sa držať na vrchole. Potrebujem trochu spomaliť, aby som načerpala ďalšie sily do zvyšnej časti sezóny. Teraz bude na to priestor.

Beriete nejaké lieky?
Áno, mám ich v sebe veľa.

Čo vravíte na takmer domáce prostredie vo Flachau?
Mikaela mi závidí priaznivcov. Stále mi hovorí, akí sú skvelí. Vyhrala som pred toľkými ľuďmi zo Slovenska, je to fantastický pocit. Takú podporu nemá veľa pretekárok vo Svetovom pohári. Sú neskutoční. Som šťastná, že prišli. Keď som na trati, vnímam ich podporu i potlesk. Mám radosť, že sa mohli potešiť so mnou. Vždy je rozdiel, keď pretekáte s fanúšikmi a bez nich.

V tejto sezóne ste vyhrali v troch disciplínach. Premiérovo ste ovládli obrovský slalom v Semmeringu. Podobný kúsok sa vám podaril aj v prvý deň roka 2019 v paralelnom slalome v Osle. Dajú sa tieto dva úspechy porovnať s tým utorkovým vo Flachau?
Neviem, či sa to dá porovnávať. V obráku som prvýkrát v živote bola na pódiu a k tomu som ešte aj vyhrala. V paralelnom slalome to tiež bolo výnimočné, lebo som prvý raz vyhrala. A teraz som po dlhej dobe zdolala Mikaelu aj v klasickom slalome. Všetky tieto výhry si budem navždy pamätať.

Čo vás čaká v najbližších dňoch?
Nepremýšľam veľmi dopredu. Potrebujem si oddýchnuť, som unavená. Potom uvidíme, či sa budem pripravovať na Kronplatz.

VIDEO: To, že Vlhová môže vo Flachau zvíťaziť avizoval ešte v pondelok aj lyžiarsky expert Timotej Zuzula. Štýl jazdenia Vlhovej prirovnal k mužom. Pozrite si si video TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #flachau