Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rakúska legenda: Viem, čo Vlhová prežíva. Musí vytrvať a víťazstvá prídu

Viac ako dve hodiny sa ochotne venovala novinárom i fanúšikom. Žartovala s nimi, fotila sa v zasneženom Flachau. Rakúska lyžiarska legenda Marlies Reichová (37, za slobodna Schildová) s údivom sleduje kraľovanie Mikaely Shiffrinovej vo Svetovom pohári, ktorý pokračuje utorňajším večerným slalomom.

08.01.2019 16:12
debata (1)

„Druhé miesta môžu byť pre Petru Vlhovú frustrujúce, ale ak si z nich vezme to pozitívne, potom jej to môže pomôcť,“ vravela len niekoľko metrov od cieľovej rovinky.

Marlies Reichová (za slobodna Schildová)... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Marlies Schildová Marlies Reichová (za slobodna Schildová) ukončila kariéru pred viac ako štyrmi rokmi. Priznala, že lyžovanie jej trochu chýba.

Je to už viac ako štyri roky, čo ste ukončili kariéru. Nechýba vám lyžovanie?

Tak trochu. Môj život sa zmenil. Som viac zaneprázdnená (úsmev). Nechýba mi stres pred pretekmi. Skôr to, že nemôžem byť celý deň na lyžiach. A robiť to, čo milujem. Všetko má svoje pozitíva aj negatíva. Som však spokojná s tým, ako to je.

Čoskoro budete už trojnásobnou mamou. Komunikovali ste aj s Veronikou Velez-Zuzulovou, keď sa ňou stala aj ona? Dávali ste jej nejaké rady?

Materstvo všetko zmení. Každé dieťa je iné. S Veronikou sme si napísali, keď porodila. Verím, že si to užíva, želám jej to.

Idú vaše deti v stopách slávnej mamy?

Starší syn už lyžuje, mladšia dcérka má len 1,5 roka, takže si ešte trochu počká. Zatiaľ si len vo veľkom užíva sneh.

Momentálne vládne ženskému lyžovaniu – obzvlášť v slalome – Mikaela Shiffrinová. Rada hovorí, že ste jej inšpiráciou a motiváciou. Ako sa vám to počúva?

Mikaela dokáže na lyžiach skvelé veci. Je to nádherné. Jej technika je vynikajúca a je pre mňa cťou, že niečo také hovorí.

Vidíte nejaké rozdiely v jej lyžiarskom štýle a vašom?

Už som mimo kolotoča nejaký ten čas… Boli sme si podobné v tom, že ona sa snaží ísť k bránkam po čo najkratšej trase. Robila som to aj ja, aby som šetrila čas. Netrávi v oblúkoch toľko času a dobre sa na to pozerá. Jej technika je krásna na pohľad.

Máte pocit, že vo vašej ére bola konkurencia v slalome silnejšia?

Počas mojej kariéry bolo viac dievčat, ktoré útočili na víťazstvo. Teraz ich je päť a keď počítam aj tie, ktoré si robia zálusk na pódium, je ich sedem, osem. Ostatné dievčatá sú pozadu. Môžeme vidieť, že za nimi je diera.

Zľava Marlies Schildová, Tanja Poutiainenová a... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Marlies Schildová, Tanja Poutiainenová, Veronika Velez-Zuzulová Zľava Marlies Schildová, Tanja Poutiainenová a Veronika Velez-Zuzulová v Záhrebe v roku 2008.

Velez-Zuzulová spomínala po Semmeringu, že úroveň ženského slalomu išla dole. Súhlasíte?

Je to veľký problém, rozdiel medzi top skupinou a ostatnými je vidieť. Na druhej strane sú tam dievčatá, ktoré majú potenciál. Rakúšanky Liensbergerová či Gallhuberová, ktorá je zranená, sú možno na podobnej úrovni. Potrebujú však čas. Momentálne robia príliš veľa chýb.

Vlhová priznala, že Shiffrinová je popredu aj vďaka citu na trati. Vie, kedy lyže zadržať a kedy zasa pustiť. Súhlasíte?

Áno. Vďaka tomu môže získavať v každej bránke výhodu oproti súperkám. Vie, že môže odčiniť predošlé chyby a vrátiť sa do boja o víťazstvo.

Najväčšou konkurentkou Shiffrinovej je práve Vlhová. Čo hovoríte na jej progres?

Je silná a vie, čo robí. Veľa trénuje a jej tím robí všetko pre to, aby bola úspešná. Musí vytrvať v tom, čo robí. Odporúčam Petre, nech nerobí v tréningu zmeny, lebo keď na to začne príliš tlačiť, vtedy sa stroj zadrhne. Druhé miesta môžu byť pre ňu frustrujúce, ale ak si z nich vezme to pozitívne, potom jej to môže pomôcť.

Aký je recept na to, aby sa jej to podarilo?

Ja som mala za súperky Anju Pärsonovú a Janicu Kosteličovú. Tiež som na začiatku kariéry mala veľa druhých miest. Viem, čo Petra prežíva. Postupom času som aj mentálne zosilnela a druhé miesta premenila na víťazstvá. Keď veríte, že nastane zmena, naozaj príde.

Marlies Schildová (vľavo), jej sestra... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Frida Hansdotterová Marlies Schildová (vľavo), jej sestra Bernadette a v strede Frida Hansdotterová v Kranjskej Gore v roku 2014.

Shiffrinová po Záhrebe povedala, že si pozrela niektoré svoje jazdy z minulých rokov a jej technika sa neustále vyvíja a zlepšuje. Vidíte progres aj vy?

Ak sa chcete udržať na vysokej úrovni, musíte sa stále zlepšovať. Ona chce byť zakaždým ešte lepšia, o to isté som sa snažila aj ja. Aj keď som bola dobrá, chcela som ísť rýchlejšie. Môžete nájsť materiál, ktorý viac vyhovuje vášmu štýlu.

Má len 23 rokov a 52 víťazstiev. Môže prekonať Vonnovú a potom Stenmarka?

Samozrejme, je veľmi mladá a keď ju nebudú prenasledovať zranenia, udrží si vysoký štandard, určite dosiahne rekord. Musí vám zostať aj motivácia, ale myslím si, že má okolo seba dobrý tím ľudí. Môžu ju rozptýliť, keď to potrebuje. Má možnosť trénovať kdekoľvek a kedykoľvek, to je veľmi dôležité na udržanie motivácie.

Čo bola najväčšia motivácia pre vás?

Pre mňa to bolo o predvedení dokonalej jazdy a myslím si, že to je aj motivácia pre Mikaelu. Keď zajazdíte tak, že to chcete vidieť znova v televízii, lebo sa vám to veľmi páčilo. Samozrejme, aj víťazstvá, ale v mojej hlave to bolo stále o zlepšovaní sa na lyžiach.

Bola záverečná fáza kariéry vaša najlepšia?

Nie, mala som mnoho zranení, posledný rok som naozaj pocítila, že som už nedokázala preniesť moje lyžovanie z hlavy do nôh. To bol pre mňa signál, že je čas skončiť. Uvedomila som si, že telo nespolupracuje s hlavou. Mala som aj dobré preteky, ale už som nelyžovala, ako som si predstavovala. Koniec však bol dobrý, takže všetko je perfektné.

Vaša sestra Bernadette smolne prišla o olympijské zlato. Odvtedy sa jej vo Svetovom pohári nedarilo. Ovplyvnila ju smola v Pjongčangu?

Bolo to veľmi ťažké. Predviedla výbornú jazdu v druhom kole a bola blízko zlatej medaily. Keď som videla, ako vypadla pred koncom, sedela som doma a nevedela, čo so sebou. Bol to risk, ktorý je potrebný a niekedy to nevyjde. Aktuálne jej to veľmi nejde. Dvakrát už v tejto sezóne nedokončila preteky. Naposledy v Záhrebe nekontrolovala svoje jazdy. Nebolo to dobré, ale verím, že sa s tým vyrovná a bude silnejšia.

Rakúske slalomárky čakajú na víťazstvo vo Svetovom pohári od roku 2014. Ktorá z nich to zlomí?

Trvá to už dlho. Verím, že sestra to dokáže. Výborná je aj Liensbergerová a tiež Gallhuberová, len sa musí vrátiť do formy. Všetky na sebe tvrdo pracujú. Verím, že budeme mať silný slalomový tím aj medzi ženami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marlies Schildová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní