Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otázka pred Flachau. Bude pokračovať Vlhovej smola či Magoniho počty?

Brutálnych dvanásť dní pre alpské lyžiarky savečer skončí. Mnohé si odfúknu, že najnabitejšia časť sezóny - a to z nej ešte vypadol tradičný obrovský slalom a slalom v Maribore - sa vo Flachau uzavrie.

08.01.2019 09:26
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (5)

Slalom v rakúskom stredisku (prvé kolo o 18.00, druhé o 20.45) bude poslednou piatou zastávkou v spomínanom období. Nad ženskou časťou kolotoča visí aj naďalej rovnaká otázka – zdolá niekto Mikaelu Shiffrinovú v klasickom slalome?

Je rada, že to má za sebou

Ašpirantiek je niekoľko. Zatiaľ sú všetky dámy z najlepšej sedmičky len v roli čakateliek. Veteránka Frida Hansdotterová. Prvé víťazstvo v kariére naháňajúca Wendy Holdenerová. Prekvapujúco rýchla Katarina Linsbergerová. Ale najmä Petra Vlhová – jazdiaca v životnej forme.

Slovenka a jej americká konkurentka sú jedinými ženami, ktoré v priebehu celej predchádzajúcej a prvej polovice aktuálnej sezóny vyhrali slalom. Pravda, Vlhovej sa to v klasickom ešte nepodarilo. V paralelnom áno – 1. januára v Osle.

„Jasné, že Mikaela bola nahnevaná. V Osle nám povedala: vidíme sa v Záhrebe,“ priznal pred odchodom zo Záhrebu tréner Vlhovej Livio Magoni.

Petra Vlhová počas autogramiády vo Flachau. Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová počas autogramiády vo Flachau.

Jeho zverenka dosiahla na jubilejné dvadsiate pódiové umiestnenie v kariére (6–9–5). Patrí k najcennejším a to aj napriek tomu, že jej Shiffrinová ušla v chorvátskej metropole o viac ako sekundu. Bol to najvyšší rozdiel v sezóne 2018/2019. Vlhová bojovala so zdravotnými ťažkosťami, ktoré postihli aj časť jej tímu.

„Som trochu unavená, ale pokračujeme ďalej. Musím sa sústrediť na Flachau a predviesť tam svoju jazdu,“ povedala po slalome Vlhová.

Nárast formy či úpadok konkurencie?

O to sa pokúšala aj v predošlých dvoch ročníkoch. Dopadlo to smolne – nedokončila prvé kolo. A veľmi smútila, že si do celkového poradia slalomu nepripísala ďalšie body.

„Slalom vo Flachau bol pre nás ostatné dve sezóny bláznivý. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Verím, že je tomu koniec. Teraz sme v inej pozícii ako predtým. Petra je silnejšia – mentálne aj na lyžiach a je to vidieť. Podľa postupnosti musíme vyhrať. Pretože v Semmeringu vyhrala obrovský slalom a bola druhá v slalome. Potom zvíťazila v Osle a v sobotu obsadila druhé miesto v Záhrebe. Takže teraz ideme na víťazstvo,“ usmial sa dobre naladený Magoni.

Pred včerajším presunom druhej časti slovensko-talianskeho Vlha tímu pripustil, že sa Vlhovej zdravotný stal zlepšil. Považuje to za nutnosť, ak chce, aby jeho zverenka predviedla výkon na hranici svojich možností. Len tak môže atakovať doteraz v klasickom slalome bezchybnú Shiffrinovú.

Petra Vlhová v Záhrebe. Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová v Záhrebe.

„Sme blízko, zlepšujeme sa. Holdenerová a Hansdotterová boli pre Petru väčšie súperky. Nie som si istý, či sa Petra priblížila k Shiffrinovej, alebo forma ďalších pretekárok v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami išla nadol. Ukázali však, že ak zaberú, stále sú dosť vpredu. Musíme byť obozretní,“ doplnil 55-ročný kouč.

Shiffrinovej neuveriteľná dominancia

Spoločnou métou Vlhovej a Magoniho je zdolávať Shiffrinovú pravidelne. Zatiaľ na to nie sú pripravení, podľa Taliana potrebujú ešte aspoň dva roky, aby to bolo reálne.

Nie div. Veď Shiffrinovej kraľovanie podporené ladnou jazdou na tratiach Svetového pohára sa opiera o silné štatistiky. Dvadsaťtriročná rodáčka z Vailu v štáte Colorado vyhrala z ostatných 34 slalomov v najprestížnejšom seriáli neuveriteľných 28!

„Nič nie je garantované. Musíte tvrdo pracovať, aby ste sa mohli na každých pretekoch tešiť. Je potrebné nájsť správnu cestu i motiváciu, aby sa vám to podarilo. A nie vždy je to jednoduché. Vlastne – príde mi to ako jedna z najťažších vecí. Môj štýl je viac atletický, vyvinul sa správnym smerom. Keď si však porovnám môj štýl z rokov 2012–2013, je to zmena k lepšiemu. Lenže napredujú aj ostatné dievčatá,“ uvedomuje si Shiffrinová.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas žrebovania pred utorňajším nočným slalomom Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v rakúskom Flachau.

Prognózy o tom, že sa po – z jej strany – nie príliš vydarenej mestskej šou na Holmenkollene dostane veľmi rýchlo, sa naplnili okamžite. A Shiffrinová má záujem pokračovať na víťaznej vlne čo najdlhšie.

Obzvlášť večer, keď má na dosah vyrovnanie výnimočného rekordu. Ak vyhrá, stane sa len treťou ženou, ktorá ovládne osem klasických slalomov v rade. Pred ňou sa to podarilo Švajčiarke Vreni Schneiderovej v roku 1989 a Chorvátke Janici Kosteličovej v 2001.

Video

„Nepočítam to a nepremýšľam nad touto sériou. Na tejto úrovni je to stále o tom, či sa pretlačíte k vlastným limitom. Musím byť opatrná, lebo vlani som v tomto období tlačila na pílu a potom som bola unavená. Prejavilo sa to na olympiáde. Musím byť opatrnejšia aj rozumnejšia, aby sa mi pred majstrovstvami sveta (uskutočnia sa 4. až 17. februára v Aare, pozn.) nestalo niečo podobné,“ uzavrela Shiffrinová.

Aj v utorok určite predvedie lyžiarskemu svetu, prečo jej už mnohí aj napriek mladému veku hovoria superhviezda či legenda. Nebude to mať jednoduché, lebo na ňu útočí rad súperiek čakajúcich na svoju šancu.

Vlhová ju už dva razy – v obrovskom a paralelnom slalome – využila. Ale aj dvakrát vo Flachau nedokončila preteky.

Ktorá dvojka jej prinesie šťastie?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Livio Magoni