Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Synov úsmev mi vynahrádza všetky lyžiarske úspechy

Z hotela na svah - tréningový dril. Zo svahu do hotela - regenerácia. Tvrdé boje so svetovou konkurenciou. Tak vyzeral kolotoč, v ktorom sa Veronika Velez-Zuzulová (34) krútila počas celého doterajšieho života.

04.01.2019 21:48
velez-zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová počas vlaňajšej rozlúčky na pretekoch SP v nemeckom Ofterschwangu.
debata (4)

Bývalá slovenská lyžiarka z neho vystúpila vlani. A naplno sa vžila do nových úloh. V prvom rade matky – presne pred tromi mesiacmi porodila syna Julesa. Ale aj televíznej komentátorky – divákom RTVS prináša postrehy počas slalomov.

„Veru, nie som klasickou mamou na plný úväzok. Naložila som si toho na plecia dosť. V žiadnom prípade však syna nezanedbávam,“ vraví žena, ktorá sa vo Svetovom pohári 30-krát postavila na stupeň víťazov, 5-krát nechala za sebou kompletnú konkurenciu, dva razy jej patrila pozícia druhej najlepšej slalomárky sezóny.

Už v sobotu si v Záhrebe opäť sadne do komentátorského štúdia a bude sledovať, či v ďalšej slalomárskej epizóde uspeje jej dôstojná nástupkyňa – Petra Vlhová.

Ako sa počas posledných mesiacov zmenil váš život?

Úplne, otočil sa o 180 stupňov. Predtým som cítila únavu z lyžovania, teraz mi ju prinášajú úplne iné aktivity – na čele s materskými povinnosťami. Na plecia som si toho naložila veľa, ale zatiaľ to zvládam s úsmevom.

Čo všetko stíhate popri synovi?

Všetko, čo robím, robím s ním. Som rada, že mám dieťa, ktoré mi dovolí viacero aktivít. Keď som vo Francúzsku, venujem sa od rána Julesovi. Potom vybavujem papiere pre reštauráciu, ktorú vlastníme s manželom Romainom. Následne idem do práce, samozrejme beriem aj syna. Po návrate si sem-tam zašportujem, nemám problém zabehať si aj s kočíkom.

Kde momentálne trávite viac času – na Slovensku či vo Francúzsku?

Predtým som bola častejšie vo Francúzsku, keďže pred pôrodom som nemohla cestovať. Teraz to však vyzerá tak, že viac sa budem zdržiavať na Slovensku – nielen preto, že komentujem lyžovanie pre RTVS, ale aj kvôli reklamným partnerom, ktorí aj po kariére zostali pri mne a mám s nimi nejaké dohody.

Keď ste v apríli oznámili svetu radostnú novinu o tom, že čakáte dieťa, napísali ste na sociálnu sieť tieto slová: splnil sa mi najväčší životný sen. Prežívate ho stále?

Jednoznačne. Je to úžasný pocit. Ani po prebdených nociach som nemala pocit, že niečo ľutujem. Každý deň sa teším z toho, že máme synčeka. Keď sa ráno prebudím a malý sa na mňa usmeje, je to na nezaplatenie.

Vynahrádza vám jeho úsmev všetky lyžiarske úspechy?

Samozrejme. Dáva mi všetko to, čo som od materstva očakávala. Keď chodím po pretekoch v úlohe komentátorky, nemám pocit, že by som sa chcela znovu postaviť na trať. Som šťastná v pozícii mamy, netúžim už po úlohe športovca. Všetko je skrátka tak, ako má byť.

Z vašich slov cítiť, že lyžovanie vám už nechýba…

Turistické mi chýbalo, preto som s ním začala. Aj počas neho mám zakaždým pri sebe syna. Čo sa týka súťažného, možno by som si to občas skúsila, ale keďže už nemám kondíciu na potrebnej úrovni, uvedomujem si, že by to nemuselo dopadnúť dobre.

Necnie sa vám ani za súťažným adrenalínom?

Pravdupovediac si to ani neuvedomujem. Porodiť dieťa bolo štyrikrát bolestivejšie ako oddrieť hociktorú sezónu vo Svetovom pohári. Syn mi všetko vykompenzoval, zmenili sa mi životné priority, hodnoty.

Zdá sa, že pozícia mamy vám sadla rovnako dobre ako v minulosti úloha lyžiarky…

Presne tak. Aj manžel mi povedal, že som najlepšou mamou na svete. Napokon, ani nemá dôvod tvrdiť opak (smiech). Veľa ľudí ma pred pôrodom vystríhalo, aby som si ešte užila život. Po príchode dieťaťa sa vraj všetko zmení. Ja ten pocit nemám. Nemusím si odopierať nič, so synom všetko zvládame skvele.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dnes opat v mojej novej pozicii !!Velka gratulacia @petravlhova13 !! Congrats @mikaelashiffrin and @wendyholdener #niceday #fiskiworldcup #lovemynewjob

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Velez Zuzulova (@veronikavelezzuzulova),

Úloha mamy nie je pre vás jedinou novou. Vžili ste sa aj do pozície spolukomentátorky RTVS. Aké pocity ste prežívali, keď ste sa pred Vianocami postavili na slalomovú trať v Courcheveli a s kamerou ste ju mapovali?

Vedela som, že to nebude jednoduché – najmä z hľadiska nedostatku kondície. Po tom, ako som prešla cieľom, si ma však dievčatá doberali, že sa môžem vrátiť do súťažného kolotoča, vraj som nič z lyžovania nezabudla. Bola som prekvapená z toho, že cit mi zostal, chýba mi len sila.

Ako ste sa zvykli na úlohu komentátorky?

Neprešla som žiadnou prípravou, vhupla som do toho veľmi zhurta. Nie som typ, ktorý by sa rád pretŕčal pred kamerou, som na to príliš hanblivá. Za komentátorským stolom ma však nik nevidí, čo mi pomáha. Aj keď, musím sa priznať, že sú určité veci, ktoré sa mi komentujú ťažko – nemám trénerské oko. Skôr som veľmi kritická, taká som bola aj na seba počas celej kariéry. Navyše, radšej porozprávam ľuďom o tom, čo fanúšikovia nevidia, o čom netušia, ako o tom, čo každý na trati postrehne.

Upozorňovali vás ľudia z televízie, na čo si máte dávať pozor?

Určitých jazykových chýb sa dopúšťam neustále. Nikdy som nebola zvyknutá na to, aby som priezviská pretekárok ukončovala koncovkou -ová. Aj teraz mi to príde neprirodzené. Taktiež používam namiesto slova preteky výraz pretek. Napriek tomu som si však vypočula pochvaly na svoju spisovnú slovenčinu. A ešte jedna drobnosť: vraj hovorím príliš potichu.

Aké ďalšie ohlasy ste počuli na svoje komentovanie?

Len pozitívne. Dokonca ma zastavovali ľudia na ulici a vraveli mi, že sa im môj hlas dobre počúva.

Prežívate iné emócie, keď je na trati Petra Vlhová, ako keď komentujete jazdu niektorej z jej súperiek?

Iné emócie mnou lomcujú vtedy, keď sa na trať druhého kola vydáva najlepších päť pretekárok. Vtedy cítim, že už sa blížime k rozhodnutiu a napätie narastá. Prirovnala by som to k momentom, keď som sa sama postavila na štart.

Ako by ste zhodnotili doterajšie výkony Vlhovej?

Vôbec ma neprekvapili. Bolo zrejmé, že Petra sa bude neustále zlepšovať a zabojuje o najvyššie priečky. Málokto mohol čakať opak.

Aktuálna sezóna je pre Vlhovú výnimočná – v slalome jazdí stabilne dobre, premiérovo vyhrala obrovský slalom. Čo to pre ňu znamená?

O tom, že má na to, aby uspela v obrovskom slalome, vedela už dlho. Jedinou chybou bolo, že to, čo predvádzala na tréningu, nevedela preniesť do ostrých pretekov. V Semmeringu to dokázala, preto zvíťazila. Ak bude v rovnakom trende pokračovať, dočkáme sa ďalších úspechov.

Naposledy zažiarila Vlhová aj v paralelnom slalome (v Osle, pozn.) – po prvý raz v sezóne zdolala fenomenálnu Mikaelu Shiffrinovú. Ako môže tento moment zapôsobiť na psychiku Slovenky?

Určite ju to povzbudí. No pozor, ani Mikaelu to nenechá chladnou. Treba upozorniť aj na fakt, že paralelný slalom núka Petre viac možností na úspech, je Shiffrinovej vyrovnanejšou súperkou ako v klasickom slalome.

Prečo?

Petra má dostatok fyzickej sily aj postavu na to, aby mohla jazdiť technikou atakovania bránok. To si môže máloktoré z dievčat dovoliť. Nie sú na to dostatočne vysoké ani silné. Myslím si, že ak v paralelnom slalome neurobí Petra chybu, je nezdolateľná.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Back on white circus !! Vidime sa zajtra na RTVS #happy #tobeback #fiskiworldcup #newjob #newlife #tv

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Velez Zuzulova (@veronikavelezzuzulova),

Zaostáva Vlhová v klasickom slalome ešte v niečom za americkou rivalkou?

Na prvý pohľad sa zdá, že už ide o vyrovnané pretekárky. No myslím si, že Mikaela je schopná ponúknuť stále niečo navyše. Každopádne, zakaždým je to o tom, ktorá z nich dvoch urobí menej chýb.

Kde vidíte Vlhovej limity? Môže zdolávať Shiffrinovú pravidelne, nie len z času na čas?

Určite môže. Mikaela je už niekoľko rokov na vrchole, dosiahla množstvo víťazstiev, vlastní veľa glóbusov. Ťažko odhadnúť, na akej úrovni sa nachádza jej motivácia. Naopak, Petra je mimoriadne motivovaná, vpred ju ženie túžba po zdolaní Shiffrinovej. Odkedy však poznám Mikaelu, dokázala sa vždy vypnúť k výnimočným výkonom, na vrchol sa vrátila aj po zranení. Je otázne, či existuje niečo, čo ju môže zastaviť.

Slalomársky súboj Vlhová – Shiffrinová pokračuje v sobotu v Záhrebe (prvé kolo o 13.00, druhé o 16.00). Komu by mohla tamojšia trať viac vyhovovať?

V prvom rade očakávam, že na tejto trati obe výrazne uniknú zvyšku sveta. Tým, že ide o jeden z najnáročnejších a najdlhších slalomov v sezóne a obe dievčatá sú na tom fyzicky veľmi dobre, budú o krok pred ostatnými. V lyžovaní sa však čokoľvek ťažko odhaduje, nechajme sa teda prekvapiť.

Fakty zo Svetového pohára

Celkové poradie (po 16 z 38 pretekov): 1. Shiffrinová (USA) 1114 b., 2. Vlhová (SR) 668, 3. Holdenerová (Švaj.) 454

Poradie v slalome (6 z 12 pretekov): 1. Shiffrinová 580, 2. Vlhová 500, 3. Holdenerová 315

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #zjazdové lyžovanie #slalom