Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Princezná dobieha kráľovnú. Veľmi sa teším do postele, smiala sa Vlhová

Slalomový kolotoč Svetového pohára žien mal až donedávna jednu kráľovnú a jednu princeznú. Mikaela Shiffrinová víťazila na požiadanie a Petra Vlhová ju zasa systematicky naháňala z druhého miesta.

01.01.2019 19:56
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Lenže 23-ročná Slovenka sa s tým neuspokojila a v poslednom čase už začína zdolávať fenomenálnu americkú rovesníčku. Z ostatných troch pretekov Svetového pohára v troch rôznych technických disciplínach Vlhová dvakrát zvíťazila a raz bola druhá.

Obávanú súperku jasne prevýšila v obrovskom slalome v rakúskom Semmeringu aj aktuálne v paralelnej verzii slalomu pod skokanskými mostíkmi na slávnom Holmenkollene v nórskej metropole Oslo.

„Teším sa, že som to konečne prelomila a vyhrala. Od rána som cítila, že to dnes pôjde. Mala som vyrovnané výkony, snažila som sa robiť minimum chýb a zvyšovala som tempo každou jazdou. Samozrejme, teší ma aj to, že som porazila Mikaelu,“ povedala Petra Vlhová v rozhovore pre RTVS.

Už od začiatku atraktívneho novoročného zápolenia žien pod reflektormi bolo zrejmé, že zatiaľ čo Vlhová svoje súperky zdoláva suverénne, Shiffrinová tentoraz nebola vo svojej koži. Inými slovami, Slovenka na 180 m dlhej ľadovej trati s 18 bránkami prakticky nerobila chyby a zrýchľovala na požiadanie, kým Američanke viackrát chýbala povestná rýchlosť.

Vlhová na ceste do finále vyradila Švajčiarku Aline Daniothovú, Talianku Irene Curtoniovú aj Švédku Annu Swennovú-Larssonovú bez toho, aby prehrala čo len jednu jazdu. Jej súperky v enormnej snahe dostihnúť ju dokonca predčasne schádzali z trate.

„Videla som, že Mikaela mala viackrát namále. Snažila som sa však sústrediť sama na seba a najmä na finálovú druhú jazdu, aj keď som mala náskok. Trať bola strašne ľadová, bolo sa treba naplno koncentrovať. Dala som do toho všetko,“ pokračovala Vlhová. Ambiciózna Liptáčka bola pred pretekmi v Osle v tejto sezóne v slalome päťkrát druhá, vždy za Shiffrinovou.

Aj vzhľadom na vyššie uvedené „obrákové“ víťazstvo by sa mohlo zdať, že našla recept na pokorenie Shiffrinovej aj do budúcnosti. Vlhová však priznáva, že také ľahké to zasa nebude. „Nie je to jednoduché stále vyhrávať. Budem sa snažiť podávať výkony bez chýb a uvidíme, ako to pôjde,“ podotkla zverenkyňa trénera Livia Magoniho.

Na otázky týkajúce sa možných osláv úspechov odpovedá zakaždým rovnako: „Prídu na rad až po sezóne.“ Po novoročnom podvečernom vypätí zakončenom skvelým víťazstvom sa Vlhová najviac teší – do postele.

„Musím si oddýchnuť. Veľmi sa teším na to, že si ľahnem na izbe. Treba zregenerovať a poriadne sa skoncentrovať na Záhreb, ktorý tiež nie je jednoduchý,“ dodala Vlhová. Nahustený program slalomárok pokračuje už 5. januára pretekmi v Záhrebe a o tri dni neskôr v rakúskom Flachau. Oboje jej vo víťaznom zozname zatiaľ chýbajú.

Shiffrinová: Chýbala mi rýchlosť

Po obrovskom slalome si Petra Vlhová vychutnala v rozpätí niekoľkých dní slastný pocit víťazstva aj v paralelnom slalome. Aktuálny novoročný triumf v nórskom Osle je pre 23-ročnú Slovenku o to cennejší, že sa zrodil v priamej konfrontácii s veľkou americkou súperkou Mikaelou Shiffrinovou. Vlhová v súčte oboch jázd zdolala neohrozenú líderku Svetového pohára o 39 stotín sekundy a celkovo si pripísala šiesty triumf v pretekoch o krištáľové glóbusy.

„Bolo vidieť, že Petra jazdí v obrovskej forme. A ešte niečo. Vždy, keď prišla do cieľa, nebolo na nej vidieť emócie. Snažila sa zostať naplno koncentrovaná. Tá emócia prišla až po finále a bola na správnom mieste a v správnom čase,“ povedala Veronika Velez-Zuzulová, odborná spolukomentátorka RTVS pre ženské slalomy vo Svetovom pohári.

Bývalá skvelá pretekárka si všimla, že inokedy suverénna Shiffrinová tentoraz na Holmenkollene pôsobila nezvyčajne nervózne. A to najmä pred druhou finálovou jazdou, keďže už v tej prvej podľahla Vlhovej o 21 stotín sekundy. Napokon z toho bolo v súčte oboch jázd 39 stotín v prospech Vlhovej.

„Mikaela nebola v takej pohode ako Petra. Bolo z nej cítiť nervozitu, ako keby si uvedomovala, že Slovenku dnes asi nezdolá. Niekoľkokrát si dokonca naprávala okuliare, čo u nej nie je zvykom.“

Tieto jej slová potvrdila v rozhovore pre RTVS aj Mikaela Shiffrinová. „Dnes mi chýbala rýchlosť. Tak to bolo aj v prvej finálovej jazde. V tej druhej som už išla na maximum a z toho potom vzišla chyba, ktorá ma stála víťazstvo,“ uviedla skvelá Američanka.

Paralelný slalom je atraktívny pre divákov, ale ako ho vnímajú pretekárky v porovnaní s klasickou verziou slalomu? Aké je to lyžovať v rýchlosti vedľa seba tak, že cítite kontakt súpera?

„Ten kontakt je naozaj veľmi blízky. Rozdiel oproti klasickému slalomu je v tom, že v paralelnej verzii nejdeme proti času, ale máme reálnu konkurentku. Pretekárky sa vnímajú a počujú navzájom. Ten súboj je reálny a príjemný. Ja som mala veľmi rada túto disciplínu,“ dodala Velez-Zuzulová, víťazka paralelného slalomu z Mníchova 2013 a druhá z Moskvy 2013 a Štokholmu 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #Mikaela Shiffrinová