Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2018: Splnil sa mi sen. Finišovala som so slovenskou vlajkou

V tryskajúcich emóciách v tvári Anastasie Kuzminovej sa dalo čítať všetko, najviac však neopísateľné šťastie. So slovenskou vlajkou v ruke nadšene prešla zlatým cieľom v pretekoch s hromadným štartom.

30.12.2018 09:24
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Foto: ,
Skvelá Anastasia Kuzminová. Do cieľa pretekov s hromadným štartom prišla prvá s veľkým náskokom a slovensku vlajkou!
debata

V juhokórejskom Pjongčangu, kde v roku 2009 na majstrovstvách sveta získala rodáčka z ruskej Ťumene svoj prvý kov (striebro) pre Slovensko, o deväť rokov na olympijskej trati v rovnakej disciplíne suverénne dominovala.

Kým dá prechod pocitovej eufórii, priblížime, čo jej predchádzalo.

Anastasia Kuzminová vyšíva svoje biatlonové olympijské príbehy zlato-striebornými nitkami. Pozlátila každú z troch účastí pod piatimi kruhmi (Vancouver 2010, Soči 2014, Pjongčang 2018), čo v jej športe pred ňou nik nedokázal. V Pjongčangu obhajovala zlato zo šprintu, jej najúspešnejšej disciplíny.

Anastasia Kuzminová vyskakuje na najvyšší stupeň. Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Anastasia Kuzminová vyskakuje na najvyšší stupeň.

Formu znamenite časovala s manželom a trénerom Danielom v pretekoch Svetového pohára. Dvakrát vyhrala šprint, dvakrát stíhacie preteky – a vo francúzskom Annecy Le Grand Bornand sa v 3. kole SP obliekla do žltého dresu líderky SP.

„Je to pre mňa najkrajší darček pred blížiacimi sa Vianocami. Z červeného a žltého sa teším vôbec po prvý raz v kariére,“ vravela Anastasia. Ligotavý začiatok olympijskej sezóny, suverenita v bežeckej stope dávali tušiť úspech aj na najväčšom športovom sviatku.

„Je potešiteľné, že som sezónu rozbehla kvalitne. Povedali sme si, že na moju tretiu zimnú olympiádu nepôjdeme s veľkými očakávaniami. Aby som ju veľmi neprežívala emocionálne, zbytočne sa nenastavila na víťazstvá. Do Pjongčangu idem akoby z čistého listu. Samozrejme, vynasnažím sa, aby aj olympijské preteky dopadli čo najlepšie. Dám do nich všetko, budem bojovať o každú sekundičku,“ vravela pred odchodom.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová... Foto: TASR, Martin Baumann
ZOH 2018 biatlon Kuzminová Zlato Medaila Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová hryzie zlatú medailu, ktorú získala v pretekoch s hromadným štartom.

„Mamina, ideš do toho, vráť sa šťastná a spokojná. A aj medaila by ma potešila,“ vyprevádzal ju syn Jelisej.

Zažila najúspešnejšiu olympiádu

Mal dobrý odhad, mamina v Pjongčangu žiarila. Zlato v šprinte síce neobhájila, skončila trinásta, s dvoma striebrami (stíhacie a vytrvalostné preteky) a so zlatom (preteky s hromadným štartom) zažila svoju najúspešnejšiu olympiádu.

„Som nesmierne šťastná, že mám medailu. Uvedomujem si, že zlato som mala na dosah, no som spokojná. Škoda, že na tretej streľbe som sa dopustila dvoch chýb. O to mám väčšiu radosť, že počas poslednej som sa skoncentrovala a napokon získala striebro,“ vravela po stíhacích pretekoch.

Druhý strieborný šperk pridala vo vytrvalostných. „Sú najmä o streľbe, no aj beh je dôležitý, a môj bol znovu výborný. Stále neverím, že mám už dve strieborné medaily,“ tešila sa pred médiami. „Vedela som, že na túto sezónu a najmä na olympijský vrchol som sa pripravovala s maximálnou zodpovednosťou. Išlo len o to, aby som zakaždým ukázala, čo v sebe skutočne mám.“

Zlatá Anastasia Kuzminová na strelnici. Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Zlatá Anastasia Kuzminová na strelnici.

Skvelá streľba, skvelý beh

Najpôvabnejšie to Anastasia predviedla v pretekoch s hromadným štartom.

Jedinečných a zlatých! Po skvelej streľbe – minula len posledný(!) z dvadsiatich terčíkov – a vynikajúcom behu finišovala vo víťaznej a bezbrehej radosti a so slovenskou vlajkou v ruke. „Nečakala som, že mi ju niekto podá. O takomto čomsi som vždy snívala – prísť do cieľa so slovenskou vlajkou v rukách. Konečne sa mi to splnilo,“ vravela nadšene.

„Nešla som na štart s tým, že získam zlato. Vedela som, že keď budem tvrdo pracovať, výsledok sa dostaví. Veď ani v živote sa nedá nič dosiahnuť len tak. Teší ma, že som potvrdila, že aj žena s deťmi sa môže vrátiť do profesionálneho športu a byť úspešná,“ vysvetľovala šťastná-prešťastná novinárom.

Z pohody ju nevyviedli ani dopingoví komisári, zobudili ju nie v najvhodnejšom čase. „Vtedy ma to síce najedovalo, hnevala som sa. Uvedomila som si však, že je to v prospech veci. Pre mladších športovcov by som mala byť vzorom, akceptovala som nastavené pravidlá,“ podotkla.

Vlajka na najvyššom stožiari

Po prílete na Slovensko priblížila – vysmiata, uvoľnená, ale aj príjemne unavená – čo prežívala po dvoch striebrach:

Anastasia Kuzminová sa v Pjongčangu dočkala aj... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Anastasia Kuzminová sa v Pjongčangu dočkala aj zlata. Vyhrala preteky biatlonistiek s hromadným štartom.

„Viete, aké to bolo pocitovo zvláštne, keď po zisku prvého i druhého striebra som sa stále pozerala na najvyšší stupienok – a naša vlajka tam stále neviala? Nedávala som si žiadnu úlohu, viem, že čím viac si športovec niečo praje, tak je väčšia pravdepodobnosť, že to pokazí. Snažila som sa len tvrdo pracovať, aby mi ďalšie preteky vyšli. Na preteky s hromadným štartom som nastúpila s tým, že od prvého do posledného výstrelu, od prvého do posledného kilometra budem pracovať tak, aby slovenská vlajka viala z najvyššieho stožiara a aby som po nezadržateľnom finiši opäť prežívala úžasné pocity – a najmä opäť spievala hymnu po tretíkrát pod piatimi kruhmi. Pred slávnostným dekorovaním a odovzdávaním medailí som si hovorila: Nasťa, nerozplač sa, nerozplač – ale to sa nedalo, šlo to samo zo mňa.“

Kuzminová v nedávnom rozhovore pre Pravdu priznala, že jej prvým vzorom – okrem rodičov – bola olympijská víťazka Galina Kuklevová. V Nagane 1998 vyhrala šprint, striebro a bronz vybojovala v štafetách v Nagane a Salt Lake City 2002. „Už som sa zaujímala o biatlon, v kútiku duše som si želala zoznámiť sa s ňou. Keď sa tak stalo, bol to pre mňa veľký zážitok i inšpirácia.“

Neskôr pod piatimi kruhmi začala biatlonové zážitky rozdávať sama – a Kuklevovú v olympijskej medailovej zbierke s troma zlatými a troma striebornými prekonala.

Biatlonová fantázia: Ako si šla Kuzminová po zlato Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová vyskakuje na najvyšší stupeň.

„Keď si spätne premietam kariéru, tak šlo o môj vnútorný prísľub rodičom – obaja boli vrcholoví športovci, zúčastnili sa na všetkých veľkých podujatiach – s výnimkou olympijských hier. Pre nich to bol nesplnený športový sen. Hovorila som si, že kým sa mi bude dariť a budem sa v kariére posúvať, tak by som raz určite chcela súťažiť na olympiáde. A ak budem šikovná, pokúsim sa získať aj olympijské zlato.“

Svoje predsavzatie bohato naplnila.

Momenty olympiády

Bez „Rusov“ i NHL

Hokejisti Olympijských športovcov z Ruska potvrdili pri neúčasti hráčov z NHL pozíciu najväčšieho favorita. Zverenci Olega Znaroka sa vo finále s Nemeckom (4:3 po predĺžení) potrápili viac, ako experti čakali. Úlohu však splnili a na krk im zavesili zlaté medaily.

Hrdí Rusi sa počas celého turnaja museli pre dopingové prehrešky zaobísť bez vlajky a národných symbolov. Keď im organizátori pustili olympijskú hymnu, hokejisti si spolu s fanúšikmi zanôtili svoju – ruskú a postarali sa tak o jeden z najsilnejších momentov Hier.

Multitalentovaná Ledecká

Pred olympiádou bola favoritkou v paralelnom slalome na snouborde, po nej sa stala najspomínanejšou športovkyňou. Ester Ledecká predviedla niečo, čo sa nepodarilo ešte nikomu predtým. Stala sa olympijskou víťazkou vo dvoch rôznych športových disciplínach – snoubordingu a alpskom lyžovaní. „Nie je to žiadna veda. Pri oboch sa iba spúšťate dole kopcom,“ porovnávala disciplíny rodáčka z Prahy.

Češka Ester Ledecká, senzačná víťazka super-G. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
ZOH 2018, super-G, Ester Ledecká Češka Ester Ledecká, senzačná víťazka super-G.

Dopingové škandály

Počas olympiády upútali aj štyri dopingové prehrešky. Postarali sa o ne japonský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Kei Sato, slovinský hokejista Žiga Jeglič a dvojica reprezentantov Olympijských športovcov z Ruska – bobistka Nadežda Sergejevová a hráč curlingu Alexander. Najviac rezonoval prehrešok Krušeľnického, ktorý musel spolu s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou vrátiť bronzové medaily zo súťaže miešaných párov.

Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou... Foto: Reuters, CATHAL MCNAUGHTON
Krušelnickij Bryzgalovová Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou.

Najúspešnejšia Björgenová

„Aké symbolické,“ napísal nórsky denník Dagbladet k víťazstvu Marit Björgenovej v behu na lyžiach na 30 kilometrov, ktoré posunulo Nórsko na vedúcu pozíciu v medailovom hodnotení krajín (14 – 14 – 11). Lúčiaca sa legenda získala v Pjongčangu dve zlaté medaily. Na konte ich má osem. K nim pridala počas svojich piatich olympiád 4 strieborné a 3 bronzové. S 15 cennými kovmi je 37-ročná rodáčka z Trondheimu najúspešnejšou olympioničkou v histórii zimných Hier.

Nórka Marit Björgenová na rukách krajaniek máva... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
ZOH 2018, Marit Björgenová Nórka Marit Björgenová na rukách krajaniek máva vlajkou po zlate na klasickej tridsiatke. Dovedna získala na zimných olympijských hrách 15 cenných kovov, z toho osem zlatých.

Roztlieskavačky z KĽDR

Divákov priamo na športoviskách i doma pri televíznych obrazovkách zabávala armáda kórejských roztlieskavačiek. Nie domácich, ale od znepriateleného severného suseda. Na olympiádu ich prišlo vyše dvesto, čo je výrazne viac ako športovcov KĽDR. Rovnako oblečené a dokonale zladené často pútali väčšiu pozornosť ako samo športové zápolenie. Mnohí však ich účinkovanie v Pjončangu vnímali najmä ako propagandu KĽDR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018 #Ročenka Pravdy 2018