Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarsky expert: Petra zdolala olympijské víťazky. To nie je náhoda

Historický moment pre slovenské zjazdové lyžovanie si pozrel priamo na svahu. Po prvom kole Petry Vlhovej v obrovskom slalome v Semmeringu si s kamarátmi podali ruky a tešili sa na druhé.

28.12.2018 22:04
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli 2. kola. Slovenka vedela, že to bola dobrá jazda.
debata (7)

"Šesťstotinová strata na Shiffrinovú je jedna vec. Ale Mikaela išla veľmi dobre a napriek tomu sa jej Petra v prvom kole takmer vyrovnala. Bol to jasný útok na pódium,” tvrdí bývalý reprezentačný tréner Karol Král.

Prekvapilo vás Vlhovej víťazstvo?

Áno, je to pohladenie mojej lyžiarskej duše. Už niekoľko rokov som zástancom toho, aby reprezentanti využili každú príležitosť na zisk bodov aj v obrovskom slalome. Bratom Žampovcom sa to v predošlej sezóne viackrát podarilo, Adamovi v tejto už trikrát. Som rád, že Petrino víťazstvo vstúpilo do histórie.

Ako ho vnímate?

Stále som pod vplyvom silných emócií. Som rád, že ideme postupne. Vieme si vážiť prienik do najlepšej tridsiatky či oslavovať a nie kritizovať ôsme miesto. Tam je zárodok tohto skvelého úspechu. Petra k nemu postupne smerovala, hoci mám pocit, že prišlo akýmsi skokom.

Prečo?

Čakal som, že najprv získa miesto v najlepšej žrebovanej osmičke a potom zaútočí na pódium. O to krajšie je však víťazstvo.

Považujete ho za najväčšie vo Vlhovej kariére?

Ťažko povedať. Nedá sa to porovnávať napríklad s prvým víťazstvom v slalome v Aare. Vtedy to bol rovnaký šok. Z pohľadu slovenského lyžovania určite – lebo je to prvá výhra v obrovskom slalome pre našu reprezentáciu.

Karol Král. Foto: Archív
Karol Král Karol Král.

Vlhová priznala, že stále počúva reči o tom, kedy zdolá Shiffrinovú. Ponúka jej obrovský slalom schodnejšiu cestu v porovnaní so slalomom?

Nie, Petrine šance sú v oboch disciplínach rovnaké. To, že súťaží v Mikaelinej ére, je do istej miery smola. Z druhých miest by boli mnohokrát víťazstvá. Zároveň ju však – ako to Vlhová povedala – posúva vpred. Ani Shiffrinová nie je stroj. Má dobré i horšie chvíľky. Petru čaká opäť veľa práce, ale o to väčšia motiváciu ju ženie vpred.

Vlhovej sa v minulosti často stávalo, že skvele zajazdila len jedno kolo. Neobávali ste sa toho v Semmeringu?

S priateľmi sme sledovali preteky na svahu. Po prvom kole sme si podali ruky a tešili sme sa. Hovorili sme si, že je to prvý krok k víťazstvu. Šesťstotinová strata na Shiffrinovú je jedna vec. Ale Mikaela išla veľmi dobre a napriek tomu sa jej Petra v prvom kole takmer vyrovnala. Bol to jasný útok na pódium.

Verili ste už vtedy v prvenstvo?

Nie, tipoval som tretie miesto.

Predviedla Vlhová v 2. kole najlepšiu jazdu v živote?

Nemyslím si. Viackrát sa jej podarilo druhé kolo aj vyhrať. Môj optimizmus vychádzal skôr z toho, že so svetovou špičkou držala krok aj v minulosti. Petra zdolala dve olympijské šampiónky. To nie je náhoda.

Veľký triumf Petry Vlhovej v Semmeringu Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Neskorý, ale o to krajší darček k Vianociam...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Karol Král