Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útok Sloveniek zmarili strelecké chyby. Kuzminová prvýkrát zdolala Fialkovú

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová v stíhacích pretekoch 3. kola Svetového pohára v Novom Měste na Moravě finišovala na 9. mieste so stratou na víťaznú Nórku Marte Olsbu Röiselandovú 1:32,5 min, druhá skončila vedúca žena priebežného poradia SP Talianka Dorothea Wiererová (+0,2) a tretia Švédka Hanna Öbergová (+4,7). Na 17. mieste dobehla na 10 km trati ďalšia slovenská biatlonistka Paulína Fialková (+2:16,6), 41. skončila Ivona Fialková (+4:02,7).

22.12.2018 17:44 , aktualizované: 18:47
Marte Olsbuová Röiselandová, Dorothea Wiererová Foto: ,
Marte Olsbuová Röiselandová tesne zdoláva Dorotheu Wiererovú.
debata (23)

Pre slovenský biatlon boli stíhacie preteky na Vysočine pod umelým osvetlením výnimočné. P. Fialková ešte nikdy nevyrazila na trať v takej výhodnej pozícii, tretia, len šesť sekúnd za víťazkou šprintu Röiselandovou jednu za Dahlmeierovou.

Pred štartom neskrývala veľkú túžbu konečne v SP zvíťaziť, čo po predchádzajúcich šiestich umiesteniach v top desiatke a troch na medailovom stupni bolo veľmi reálne.

Dramatická stíhačka v Novom Meste na Morave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková počas stíhačky pred Laurou...

Už v predstihu jej odpadla vážna súperka, Fínka Mäkäräinenová, ktorá skončila v šprinte až na 58. mieste (+2:06). Aj Kuzminovej sa otvorila šanca zaútočiť na pódium a v tejto sezóne sa prepracovať prvý raz medzi tri najlepšie, s 11. pozíciou na štarte (+42 s) stačilo len, aby solídne zastrieľala.

Počasie bolo nepriaznivé, pršalo, aj snežilo a pred vyše 20-tisícovou diváckou kulisou vystrájal na strelnici aj silný vietor. Pocítili to tiež obe slovenské biatlonistky, P. Fialková s prvým a druhým, Kuzminová s tretím a piatym netrafeným terčom a hneď nabrali vyše minútovú stratu na Röiselnadovú.

Anastasia Kuzminová počas stíhacích pretekov v... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová počas stíhacích pretekov v Novom Meste na Morave.

Druhá ‚ležka‘ vedúcu Nórku opäť podržala, no aj jej tri najbližšie prenasledovateľky, opäť sa však zdržali Slovenky, P. Fialková na treťom, Kuzminová na prvom terči a strata narástla na vyše minútu a pol.

Prvá streľba stojmo už poslala Röiselandovú na jeden trestný okruh, Dahlmeierovú na dva, Slovenky sa však k nim príliš nepriblížili, pretože Kuzminová s chybami na druhom, štvrtom a piatom terči si cestu vpred zablokovala a P. Fialková s nevyčisteným druhým terčom sa príliš nezlepšila. Neustále však možnosť opäť skončiť v top desiatke trvala, len bolo treba zvládnuť záverečnú ‚stojku‘.

Opraty líderky zobrala do rúk Wiererová po prvej ‚stojke‘, po druhej s omylom na prvý terč na vedúcej pozícii už nezostala, no len tesne, len 0,5 sekundy za Röiselandovou. Fialková si predĺžila trať na druhom a štvrtom terči, Kuzminová nezakolísala a bolo z toho nakoniec cenné 9. miesto, v sezóne už tretie v top desiatke.

Vo finiši strhol divákov súboj Röiselandovej a Wiererovej v prospech Nórky s odstupom iba 0,2 sekundy. Pre Nórku to bol po piatkovom víťaznom šprinte druhý triumf v kariére.

Tretia slovenská biatlonistka, na štarte 49. I. Fialková (+1:54) sa usilovala do SP zabodovať. So streľbou 1–0–3–1) sa posúvala vpred len do polovici trate, potom ju už chyby na strelnici definitívne zabrzdili a do SP nebodovala, na 41. mieste jej k tomu chýbala jedna priečka a 0,9 sekundy.

Bol to práve beh, ktorý Anastasiu Kuzminovú uspokojil. „Vďaka nemu som sa posunula do top desiatky, musím pochváliť aj servis, lyže mi šli veľmi dobre. Na strelnici sa mierilo ťažko, bolo to aj o náhode, komu ako zafúka. Aj mňa, tak ako mnohé ďalšie, pri prvej stojke rozkývalo a boli z toho tri trestné okruhy. Našťastie som druhú stojku zvládla a dosť zachránila. Dúfam, že terčíky budem v ďalších pretekoch triafať lepšie, a že forma príde v ten správny čas.“

Paulína Fialková v slovenskom mikrosúboji prvý raz v sezóne s Kuzminovou prehrala. „Necítila som sa optimálne, podmienky boli ťažké, my vplyvom dažďa mokré. Na strelnici fúkalo a ja som to nezvládla, vietor bol pre mňa najväčší súper.“

Program 3. kola SP uzavrú v nedeľu preteky s hromadným štartom mužov o 11.45 h SEČ a žien o 14.30 h SEČ.

SP 2018/2019 v biatlone – Nové Mesto na Morave:

Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) 29:53,5 min (2), 2. Dorothea Wiererová (Tal.) +0,2 s (1), 3. Hanna Öbergová (Švéd.) +4,7 (1), 4. Lisa Vittozziová (Tal.) +53,9 (1), 5. Laura Dahlmeierová (Nem.) +54,2 (2), 6. Vanessa Hinzová (obe Nem.) +55,8, … 9. Anastasia Kuzminová +1:32,5 (6), 17. Paulína Fialková +2:16,6 (6), 41. Ivona Fialková (všetky SR) +4:02,7 (5)

Poradie vo Svetovom pohári (po 7 z 26 pretekov): 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 338 bodov, 2. Paulína Fialková (SR) 291, 3. Lisa Vittozziová (Tal.) 268, 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 250, 5. Monika Hojniszová (Poľ.) 213, 6. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) 209, … 11. Anastasia Kuzminová 177, 62. Ivona Fialková (obe SR) 14

Hodnotenie stíhacích pretekov vo SP (po 3 z 8 pretekov): 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 156, 2. Paulína Fialková (SR) 126, 3. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 125, 4. Lisa Vittozziová (Tal.) 124, 5. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) 111, 6. Monika Hojniszová (Poľ.) 88, … 10. Anastasia Kuzminová (SR) 77

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #SP v biatlone #Paulína Fialková