Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trojnásobná kráľovná Kuzminová: Mám miesta, kde ma čaká šťastie

Biatlonistka Anastasia Kuzminová, trojnásobná olympijská víťazka je aj trojnásobnou kráľovnou slovenského športu.

21.12.2018 22:37
ZOH 2018, biatlon, Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová získala v Pjongčangu tri olympijské medaily.
debata (11)

Jedno s druhým bytostne súvisí, pomyselnú korunu najúspešnejšej športovkyne získala v rokoch zimných olympiád – 2010, 2014, 2018 – keď sa tešila zo zlata.

„Každé ocenenie si veľmi vážim. Je to veľké uznanie za to, čo robím. Teší ma, keď ľuďom prinášam radosť. Pre mňa je príjemné zadosťučinenie, keď moje úspechy oslavuje aj verejnosť,“ vraví skúsená a úspešná reprezentantka.

Minulá sezóna bola vašou životnou. Keď sa na ňu spätne pozriete – kedy ste prežívali najkrajšie chvíle?

Áno, uplynulá sezóna mi priniesla najviac radosti – a v jej závere aj trochu smútku. Do poslednej chvíle som v záverečných pretekoch Svetového pohára v ruskej Ťumeni, mojom rodisku, útočila na prvenstvo, ušlo mi napokon o tri body. Samozrejme, najkrajšie a najemotívnejšie chvíle som prežívala v olympijskom Pjongčangu – po jednej zlatej a dvoch strieborných medailách, ale aj po zisku dvoch malých krištáľových glóbusov.

Anastasia Kuzminová má glóbus za stíhačku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na trati stíhačky v Ťumeni.

V Pjongčangu ste s prehľadom zvládli nevďačnú pozíciu favoritky. Povzbudil vás výborný vstup do olympijskej sezóny, keď ste sa vyšvihli na čelo hodnotenia Svetového pohára?

Začiatok sezóny mi možno vyšiel nad očakávanie, no v druhej polovici januára prišiel útlm. Trošku som sa obávala, že mi odchádza dovtedajšia výborná forma. Povzbudili ma však posledné preteky Svetového pohára pred odchodom do Pjongčangu. V Anterselve som sa druhým miestom v pretekoch s hromadným štartom ubezpečila, že na to mám, do juhokórejského dejiska som odchádzala istejšia. Podobné pocity som však mala aj v Anterselve i v Osle. Mám také miesta, kde na mňa čaká šťastie.

Je takým aj švédsky Östersund, dejisko budúcoročných majstrovstiev sve­ta?

Želám si, aby takým bol, mám ho celkom rada. V Östersunde sme v minulých rokoch spravidla sezónu začínali. Jarný však bude podmienkami trochu iný než zimný. Je to príjemné miesto, už som tam vo vytrvalostných pretekoch Svetového pohára skončila druhá. Trate sú náročné, musíte veľa pracovať, no dá sa aj vydýchnuť.

Do tejto sezóny ste vstúpili voľnejšie. Po každých pretekoch ste sa však usmievali. Tak ste to plánovali?

Sezóna je dlhá. Niektoré pretekárky ju začali zostra vo výbornej forme, my sme zvolili trochu inú stratégiu než vlani. Preteky Svetového pohára budú aj v USA a v Kanade, organizmus nie je stroj. Vrcholom sezóny budú majstrovstvá sveta, na nich by v marci mala moja forma gradovať. Na to sa chceme čo najlepšie pripraviť.

Potvrdíte, že táto sezóna bude pre vás rozlúčková?

V biatlone som už dosiahla skoro všetko. Viete, že ešte by som rada v nejakých pretekoch strelila štyri nuličky, chýba mi aj titul majsterky sveta.

Info grafika Športovec roka 2018. Foto: Pravda
Info grafika Športovec roka 2018 Info grafika Športovec roka 2018.

Tak vám tie štyri čisté streľby želáme čo najskôr.

(so smiechom) To chcete, aby som už skončila? Áno, každý športovec by mal v správny čas ukončiť kariéru. Športový život je to, na čo som bola dlhé roky zvyknutá. Už minulá sezóna mohla byť mojou poslednou, úspešnejšiu už zrejme mať nebudem. Povedali sme si, že ešte pôjdeme ďalej. V lesku medailí sa však odráža aj ich druhá strana, iný svet – bežný život, starostlivosť o rodinu. Po skončení sezóny uvidím, ako sa budem cítiť – a podľa toho sa rozhodnem.

Čo hovoríte na výborné výkony Paulíny Fialkovej?

Už v minulej sezóne naznačila, že sa zlepšuje a že s ňou treba rátať. Paula patrí k pretekárkam, ktoré v úvode sezóny udávajú tón. Prebojovala sa do top desiatky, čo je veľký prísľub. Želám jej, aby si udržala súčasnú výkonnosť čo najdlhšie. Každá máme svoj plán prípravy, najdôležitejšie podujatie, svetový šampionát, v marci ukáže, kto si načasoval formu najlepšie.

Na piatkovej slávnosti, vyhlasovaní výsledkov ankety (organizuje ju Klub športových redaktorov, pozn.) o najúspešnejších športovcov Slovenska, ste chýbali. Neuvažovali ste, že sa jej zúčastníte?

Je mi ľúto, že som nemohla prísť. Myslím si, že organizátori termín nesprávne naplánovali. Štát do mojej prípravy investuje dosť prostriedkov, mojou úlohou je čo najlepšie reprezentovať. Keby som v piatok vynechala šprint v pretekoch Svetového pohára v Novom Meste na Morave, nemohla by som nastúpiť v sobotu do stíhacích pretekov a ani v nedeľu do pretekov s hromadným štartom. Nejde v nich len o mňa, ide aj o body do hodnotenia krajín. Aktuálne dejisko je k nám najbližšie, prídu nás povzbudiť aj slovenskí fanúšikovia. Nechcem ich sklamať, neúčasť som si nemohla dovoliť ako človek, ani ako športovec. Zároveň opakujem, že z ocenenia mám veľkú radosť.

Budete mať čas nachystať doma Vianoce a všetko, čo s nimi súvisí?

Kým v minulých rokoch som mala na prípravu sviatkov aspoň o niečo viac času, teraz ho nemám. V nedeľu v noci sa vrátime domov, zobudíme sa na Štedrý deň. Vianoce u nás tak prichystajú svokrovci a deti, ak bude treba, možno ešte niečo prikuchtím. Veľmi sa teším, že opäť budeme v najkrajších dňoch roka všetci spolu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová