Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo štart, to miesto v top 10. Fialková si začína zvykať na pódium

Stretnú sa biatlonistky na medailovom pódiu? Schyľuje sa k tomu, napodobnili by tak slovenské esá zo zjazdového lyžovania - Veroniku Velez-Zuzulovú a Petru Vlhovú.

17.12.2018 18:16
fialková Foto: ,
Paulína Fialková oslavuje druhé miesto v sobotňajšej stíhačke v Hochfilzene.
debata

Už nemožno hovoriť o náhode. Slovenský biatlon má vo svetovej špičke dve hviezdy – Anastasiu Kuzminovú a Paulínu Fialkovú.

Kým trojnásobná olympijská víťazka sa drží medzi elitou dlhodobo, staršia zo sestier Fialkových do top-spoločnosti výraznejšie preniká v tejto sezóne. Vstúpila do nej úspešnejšie než skúsenejšia Slovenka ruského pôvodu – v každom štarte ju zatiaľ zdolala.

„Biatlon najviac bolí po nevydarených pretekoch,“ vravela Paulína v obšírnom rozhovore pre Pravdu na začiatku olympijskej sezóny. Obrazne – vychádzajúc z jej slov – zatiaľ ju nemá veľmi čo bolieť, hoci posledné kolo, ako povedala po sobotňajších stíhacích pretekoch, ju bolelo poriadne. Odmenou bolo vyrovnanie jej kariérneho maxima – druhého miesta.

Pripomenieme: prvý raz si ho vybojovala v záverečnej disciplíne Svetového pohára uplynulej sezóny – v pretekoch s hromadným štartom v ruskej Ťumeni. Brala to ako veľké povzbudenie a motív ako hrom do tejto sezóny – a neostalo len pri predsavzatí.

V prvom kole nového ročníka v slovinskej Pokljuke skončila tretia v stíhacích pretekoch – strelila štyri nuly – štvrtá vo vytrvalostných, šiesta v šprinte. V 2. kole v rakúskom Hochfilzene minulý týždeň v náročnejších podmienkach dobehla v spomenutej stíhačke druhá, v šprinte siedma.

Čo štart, to miesto v prvej desiatke: Paulína si začína zvykať vo Svetovom pohári na medailovú (prvé tri) i kvetinovú ceremóniu (najlepších šesť).

„Je to pre mňa ako sen, tak úspešne som ešte do sezóny nevstúpila,“ vravela rozžiarená na tlačovej konferencii najlepších troch biatlonistiek, ktoré sú zároveň i na čele Svetového pohára.

Žlté tričko patrí zatiaľ Talianke Dorothee Wiererovej (252 b.), druhá je fínska obhajkyňa prvenstva Kaisa Mäkäräinenová (245), tretia Paulína Fialková (219). Pre ilustráciu: v minulej sezóne skončila v konečnom hodnotení na 32. mieste s 247 bodmi.

Spôsob, akým v cieli stíhačky „prefinišovala“ Wiererovú, si zaslúžil uznanie. Je pod ním aj výrazný rukopis spolupráce s bežeckým trénerom Martinom Bajčičákom. „Snažíme sa vylepšiť detaily v biomechanike,“ naznačil s tým, že sestry na tréningoch neraz ničí.

V spomenutom rozhovore rodáčka z Čierneho Balogu podotkla, že od svetovej špičky ju delilo – zdravie. „Strieľam dobre, keď dobre bežím. A dobre bežím, keď som zdravá,“ zdôraznila. Keď sa vystrábila zo zdravotných problémov, odrazilo sa to aj v sľubnejších výsledkoch.

„Nerozmýšľam o tom, či budem tretia alebo piata, vrchol sezóny príde v marci na majstrovstvách sveta v Östersunde,“ pripomína métu, na ktorú koncentruje svoje úsilie. „Mám len jedno želanie – aby jej dovtedy vydržala súčasná forma,“ prízvukuje trénerka Anna Murínová.

Anastasia Kuzminová – minulá sezóna bola jej najlepšia v kariére – zatiaľ na dekoráciu na medailovom pódiu čaká. V sobotu jej šla v ústrety – na trati bola najrýchlejšia. Ak by sa vyhla aspoň jednej z troch chýb na strelnici, zrejme by sa dočkala.

„Trochu som sa unáhlila, verím, že v ďalších pretekoch to bude stále lepšie a lepšie,“ vravela v pohode a s úsmevom.

Svetový pohár v biatlone pokračuje v závere tohto týždňa 3. kolom v Novom Meste na Morave. Ženy absolvujú v piatok šprint, v sobotu stíhacie preteky, v nedeľu preteky s hromadným štartom.

Dočká sa slovenský biatlon dvoch reprezentantiek na stupňoch víťazov? Mimochodom, obe sa dostali aj do najlepšej desiatky ankety o najúspešnejšieho športovca/špor­tovkyňu tohto roka.

Paulína Fialková na vrcholných podujatiach (SP, MS, ZOH)

  • 2. miesto: Hochfilzen (Rak.) – Svetový pohár 2018/2019 – stíhacie preteky na 10 km
  • 2. miesto: Ťumeň (Rus.) – Svetový pohár 2017/2018 – preteky s hromadným štartom na 12,5 km
  • 3. miesto: Pokljuka (Slovin.) – Svetový pohár 2018/2019 – stíhacie preteky na 10 km
  • 4. miesto: Pokljuka (Slovin.) – Svetový pohár 2018/2019 – vytrvalostné preteky na 15 km
  • 5. miesto: Pjongčang (Kór. rep.) – ZOH 2018 – vytrvalostné preteky na 15 km
  • 5. miesto: Östersund (Švéd.) – Svetový pohár 2017/2018 – vytrvalostné preteky na 15 km
  • 5. miesto: Kontiolahti (Fín.) – Svetový pohár 2016/2017 – stíhacie preteky na 10 km
  • 6. miesto: Ruhpolding (Nem.) – Svetový pohár 2015/2016 – stíhacie preteky na 10 km
  • 6. miesto: Pokljuka (Slovin.) – Svetový pohár 2018/2019 – rýchlostné preteky na 7,5 km

VIDEO: Fialková má aj na celkový triumf vo Svetovom pohári, povedal minulý týždeň pre TV Pravda viceprezident svetového biatlonu Ivor Lehoťan. Pozrite si jeho názor vo videu.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková #Svetový pohár v biatlone