Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alkohol, hazard, väzenie. Hviezdny rebel Northug odložil lyže

Pred sezónou si dal jasný cieľ a nekompromisné ultimátum. "Pokiaľ nebudem v polovici decembra 2018 taký rýchly, aby som sa dostal do reprezentácie, skončím."

16.12.2018 15:42
Petter Northug, beh na lyžiach Foto:
Petter Northug.
debata

Dodržať slovo a seknúť s celoživotnou láskou zo dňa na deň je veľmi náročné. Už to vie aj Petter Northug. Jeden z najúspešnejších lyžiarov na svete zavesil bežky na pomyselný klinec.

"Bolo to náročnejšie, ako som si myslel,” priznal na tlačovej konferencii minulý týždeň. Počas nej sa mu v očiach leskli slzy. Podobne ako pri dvoch olympijských triumfoch vo Vancouvri 2010.

Nejdem na olympiádu?!

Medzi lyžiarmi mu postupne prischla prezývka rebel. Prispelo k nej viacero momentov. Víťazných i kontroverzných.

Prvý prišiel v sezóne 2005/2006, kedy sa nórska legenda prebojovala do reprezentácie a Svetového pohára. Vo Falune zdolala nemeckých velikánov Tobiasa Angerera a Axela Teichamanna.

"Ťažké preteky? To by som nepovedal, skôr naopak,” nehľadal zdvorilostné frázy nórsky blesk. Napriek solídnej prvej sezóne – vo SP obsadil v celkovom hodnotení 14. priečku – sa neobjavil v nominácii lyžiarskej veľmoci na olympiádu v Turíne. Deň po jej oznámení bol Northug členom víťazného tímu v štafete na 4×10 kilometrov.

"A ja nejdem na olympiádu?!” kričal pretínajúc cieľovú čiaru.

Turín skončil pre jeho kolegov prepadákom. Rodákovi z Mosviku otvoril nové možnosti. Chopil sa ich tak, že mu viacerí experti prisudzujú titul najlepšieho klasického lyžiara novodobej éry.

Našli ho policajné psy

Nezabránila mu v tom ani povesť zlého chlapca, ktorá údajne pramenila zo psychických problémov v detstve. Northug sa na nasledujúcej olympiáde zhostil úlohy lídra. Vo Vancouvri získal štyri medaily. Dve najcennejšie a po jednej striebornej a bronzovej.

Petter Northug. Foto: SITA/AP, FREDRIK SANDBERG / TT
Petter Northug Petter Northug.

Zdravotné ťažkosti a dlhé absencie, ktoré si okrem iného krátil aj hraním pokru vo Svetovej sérii, mu vzali možnosť získať v Soči ďalšie cenné kovy.

"Prečo je život taký nespravodlivý?” pokladal si rečnícku otázku okorenenú vulgarizmami v cieli jeho poslednej olympijskej päťdesiatky.

Neúspech nezvládal najlepšie. Niekoľko týždňov po ňom mal autonehodu pod vplyvom alkoholu. Z miesta činu ušiel. O niekoľko minút ho našli policajné psy. Northug okrem päťročného zákazu šoférovania a zaplatenia mastnej pokuty musel ísť aj na 50 dní do väzenia. Odvtedy mal problém vrátiť sa do súťažného kolotoča.

"Lyžovanie je môj život a bolo ťažké rozhodnúť sa. V uplynulých týždňoch som si uvedomil, že už nestačím na úroveň, ktorá je potrebná v bojoch vo Svetovom pohári. Moje telo už nezvláda takú záťaž, preto som musel prísť s týmto drastickým krokom,” hovoril minulý týždeň na stretnutí s novinármi.

Trinásťnásobný majster sveta nič neľutuje. Ani prehrešky, ani ostré slová.

"Bolo to veľké dobrodružstvo. V každom z nich zažijete víťazstvá i pády. Ako chlapec som mal veľký sen a môžem povedať, že sa mi ho podarilo naplniť. Mnohé výzvy som splnil a teraz ma čakajú ďalšie,” uzavrel 32-ročný Northug.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petter Northug #bežecké lyžovanie