Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kvalitný úvod v Hochfilzene. P. Fialková a Kuzminová skončili v šprinte v top 10

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková skončila v šprinte 2. kola Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene na 7. mieste, keď na víťaznú Talianku Dorotheu Wiererovú stratila 43,8 sekundy.

13.12.2018 15:33 , aktualizované: 17:16
Ivona Fialková Foto: ,
Ivona Fialková počas šprintu v Hochfilzene.
debata (4)

Druhú priečku na 7,5 km trati obsadila Fínka Kaisa Mäkäräinenová (+0,6), tretiu Ruska Jekaterina Jurlovová-Perchtová (+24,4). Do top desiatky sa zaradila aj desiata Anastasia Kuzminová (+49,6). V priebežnom hodnotení SP si po štyroch pretekoch upevnila vedenie Wiererová.

Dvadsaťšesťročná Breznianka Paulína Fialková minula na strelnici iba jeden terč. Zverenka Anny Murínovej a Martina Bajčičáka nadviazala na skvelé výsledky z úvodného kola SP v slovinskej Pokljuke, kde skončila v individuálnych pretekoch postupne na 4., 6. a 3. mieste. Pred sobotňajšími stíhacími pretekmi má dobrú šancu na ďalší úspech.

Šprint 2. kola Svetového pohára v biatlone Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Víťazka šprintu v Hochfilzene Dorothea Wiererová.

„Dnes to nešlo samo, bolelo to na trati. V Pokljuke sa mi išlo lepšie, únava sa bude pretekmi stupňovať. Myslím si, že som podala slušný výkon. Posledná rana na ležke na mrzí, bola to moja chyba. Snažila som sa to napraviť na stojke, relatívne rýchlo a bezchybne, čo sa mi aj podarilo. Trať je ťažká s náročnými kopcami. Na strelnici sa vietor točil, no tá chyba bola moja,“ uviedla Paulína Fialková v prvom rozhovore v cieli pre RTVS.

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová obsadila 10. miesto, čo je najlepší výsledok v sezóne. V Pokljuke bolo jej maximom 18. miesto v šprinte. Na strelnici urobila 2 chyby, obe na ‚ležke‘.

„Zase tá ležka, na ktorú som sa pripravovala. Možno som bola príliš opatrná a chcela som pri streľbe rozvážne pracovať. Trocha som nezvládla dýchanie, tam bol problém. Ležka je taká zradná pre mňa , potešila ma čista stojka. Dnes sa mi aj lepšie bežalo. Verím, že to pôjde to smerom nahor a ďalej budem pracovať na ležke. Trať v Hochfilzene poznám dokonale a páči sa mi,“ povedala Anastasia Kuzminová pre RTVS.

V 98-člennom štartovom poli boli aj ďalšie dve Slovenky Ivona Fialková a Terézia Poliaková. Dvadsaťdeväťročnej Poliakovej patrilo v cieli 68. miesto. Mladšia zo sestier Fialkových Ivona skončila 58. s 3 chybami na ‚stojke‘ a predstaví sa v sobotňajšej stíhačke.

„Po takýchto zahodených pretekoch športovec nenachádza slov. Ako sa to dobre vyvíjalo, tak to v priebehu 30 sekúnd skončilo. Stále som sa ešte nedostala zo zdravotných problémov, takže sa to všetko prenáša do behu aj do streľby. Necítim sa momentálne vo svojej najlepšej forme. Bojujem však ďalej a verím, že sa to bude s každými ďalšími pretekmi zlepšovať. Trať je náročnejšia ako v Pokljuke, ale tu bola lepšie upravená. Podmienky boli ideálne na pretekanie,“ skonštatovala Ivona Fialková pre RTVS.

„So streľbou som určite spokojná. Ako to v minulej sezóne nepadalo, teraz je to dobré. Tá jedna chyba ma mrzí, len mi to tam trocha dlhšie trvá na strelnici, kým sa vydýcham. Trať je náročná, lebo je to dlhé stúpanie. Lyže sme mali veľmi dobre pripravené. Len ma zatiaľ v tejto sezóne vôbec neposlúchajú nohy,“ dodala k pretekom pre RTVS Terézia Poliaková.

Video
Viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie Ivor Lehoťan o Paulíne Fialkovej

„Ľudí sme výsledkami z Pokljuky navnadili, ale s každým umiestnením v prvej desiatke som spokojná. Trať bola dosť ťažká, napadol nový sneh, ktorý spomaľoval. Streľba v ľahu nebola taká pekná, vycentrovaná a jedna rana nakoniec Paulíne napadla. V piatok máme oddychový deň a potom to zvládneme. S doterajšími výsledkami sme všetci spokojní,“ uviedla pre RTVS trénerka sestier Fialkových Anna Murínová.

V piatok pokračuje druhé kolo nového ročníka SP 2018/2019 v biatlone o 14.15 h SEČ šprintom mužov na 10 km. V sobotu sú na programe stíhacie preteky a program zavŕšia v nedeľu štafety mužov a žien.

SP v biatlone – Hochfilzen:

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 21:04,9 min (1), 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +0,6 s (1), 3. Jekaterina Jurlovová-Perchtová (Rus.) +24,4 (0), 4. Lisa Vittozziová (Tal.) +25,3 (1), 5. Monika Hojniszová (Poľ.) +28,2 (0), 6. Irina Krivková (Biel.) +38,5 (0), 7. Paulína Fialková +43,8 (1), … 10. Anastasia Kuzminová +49,6 (2), … 58. Ivona Fialková +2:11,5 (3), … 68. Terézia Poliaková (všetky SR) +2:34,5 (1)

Poradie vo Svetovom pohári (po 4 z 26 pretekov): 1. Dorothea Wiererová 204 bodov, 2. Kaisa Mäkäräinenová 185, 3. Paulína Fialková 165, 4. Lisa Vittozziová 164, 5. Monika Hojniszová 144, 6. Irina Krivková 125, … 17. Anastasia Kuzminová 75, … 51. Ivona Fialková 14

Hodnotenie rýchlostných pretekov vo SP (po 2 z 9 pretekov): 1. Kaisa Mäkäräinenová a Dorothea Wiererová po 114 bodov, 3. Lisa Vittozziová 83, 4. Paulína Fialková 74, 5. Monika Hojniszová 70, 6. Irina Krivková 62, … 9. Anastasia Kuzminová 54

Poradie v Pohári národov (po 5 z 23 pretekov): 1. Francúzsko 1479 bodov, 2. Taliansko 1470, 3. Rusko 1461, … 12. Slovensko 1156

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková #Svetový pohár v biatlone