Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Úplatky, prostitútky, vyhrážky. Ruský biatlon riadili mafiáni

Ruskí biatlonoví funkcionári (RBU) si nie sú vedomí, že sa mali vyhrážať niekomu z Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

11.12.2018 15:20
biatlon Foto: ,
Biatlon (ilustračná snímka).
debata (16)

Prezident RBU Vladimir Dračev vyhlásil, že výčitky českého podpredsedu IBU Jiřího Hamzu sú neopodstatnené. Hamza sa mal posťažovať, že niektorí ruskí biatlonoví funkcionári sa mu vyhrážali v súvislosti s jeho názormi na dopingový škandál v ruskom biatlone. Informuje o tom aj ORF.

Hamza pre MF Dnes uviedol, že vyhrážky sa datujú do minulosti. „K opakovanému vyhrážaniu dochádzalo zo strany bývalého vedenia ruského biatlonu, nie od toho nového,“ spresnil Hamza. Podľa niektorých médií existovalo napojenie bývalého vedenia ruského biatlonu na zástupcov organizovaného zločinu.

Dopingový škandál v ruskom biatlone je úzko spätý aj s bývalým vedením IBU. Ako píše nemecký Süddeutsche Zeitung, bývalý prezident IBU Anders Besseberg a generálna sekretárka Nicole Reschová spoločne kryli ruský doping a získavali za to finančné a iné výhody.

„Informovala o tom už aj správa antidopingovej agentúry WADA. Ruská strana si kúpila mlčanie vedenia IBU,“ tvrdia Nemci.

Bývalý šéf Medzinárodnej biatlonovej únie... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
besseberg Bývalý šéf Medzinárodnej biatlonovej únie Anders Besseberg na archívnej snímke.

Besseberg bol podľa spravodajcov WADA i rakúskych kriminalistov pozývaný „za odmenu“ k lovu v ruských lesoch a po nociach mal ukájať svoje vášne s prostitútkami, ktoré mu boli zasielané. Süddeutsche Zeitung priniesol aj ďalšie detaily z priebehu vyšetrovania.

Prísun prostitútok mal údajne na starosti aj bývalý a teraz už prepustený šéf komunikácie IBU Peer Lange. Ten je totiž podľa obchodného registra zároveň majiteľom eskortného servisu zabezpečujúceho služby ľahkých žien.

„Vo svete športu len tak nenájdete, aby mal hovorca významnej športovej federácie ako svoj vedľajší biznis podnik callgirls,“ píše MF Dnes.

Besseberg so svojou pravou rukou Reschovou mali vytvoriť veľmi efektívny systém zametajúci ruský doping pod koberec. Reschová, pôvodne asistentka a neskôr generálna sekretárka IBU, podľa rešerší WADA ovládala dohľad nad biatlonovými dopingovými kauzami.

„Stala sa silným obrancom ruských záujmov a v tomto smere usmerňovala aj ďalších zamestnancov,“ uvádza WADA. Pozitívne nálezy u ruských biatlonistov mali byť vrátené ruskej strane s odkazom, nech si ich Rusi doma „ošetria“.

Správa antikorupčného oddelenia rakúskej polície informuje, že IBU takto vyretušovala 65 pozitívnych ruských skúšok. Na kontá Besseberga a Reschovej malo za to postupne pribudnúť 300 tisíc dolárov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #IBU