Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zdravý hnev Fialkovej. Problém premenila na motiváciu, vraví trénerka

Biatlonistka Paulína Fialková stála v nedeľu v slovinskej Pokljuke druhý raz vo Svetovom pohári na stupni víťaziek - na bronzovom.

10.12.2018 17:59
debata (1)
Video

Z medailovej premiéry sa tešila v posledných pretekoch uplynulej sezóny – skončila druhá v hromadnom štarte.

V Pokljuke sa trikrát dostala do prvej šestky, čo je sľubná správa. Aj Annu Murínovú, bývalú slovenskú reprezentantku, trénerku biatlonistiek Paulíny a Ivony Fialkovej, Pauline výsledky v prvom kole Svetového pohára príjemne prekvapili. Na to, čo sa za nimi skrýva, odvetila stručne a jasne:

„Veľká drina cez leto, tvrdo sme pracovali na kondičnej príprave, zároveň sme vylaďovali strelecké detaily. Pred vyše rokom sme absolvovali streleckú analýzu na športovej univerzite v Salzburgu. Niektoré zistenia z testovania sme využili pred začiatkom tejto sezóny, niektoré v minulej olympijskej. Pred touto sme urobili jemné úpravy na lícnici pažby, aby lepšie priľnula. Pán Medveď, ktorý pažby vyrába, ju podľa našich požiadaviek upravil.“

Murínová netajila, že Paulínine výsledky ju potešili, no zároveň brzdila optimizmus: „Každé preteky sú iné, rozhoduje v nich mnoho faktorov i detailov. Udržať si vysokú výkonnosť po celú sezónu je náročné, prídu i výkyvy. Úspešný štart je však super, no ostávame pri zemi.“

Skvelá Paulína Fialková v Pokljuke Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Tri najlepšie zo stíhačky: druhá Dorothea...

Neobávala sa, ako sa posledné hektické dni pred začiatkom Svetového pohára, keď sestry Fialkové namiesto ladenia formy zamestnával spor so Slovenským zväzom biatlonu v súvislosti s (ne)podpisom zmluvy o štátnej reprezentácii, odrazia na pripravenosti?

„Isté obavy som mala, no už je všetko za nami, túto záležitosť považujeme za uzavretú. Paulína problém premenila na pozitívnu motiváciu. Zdravo ju to nahnevalo, premietla ju do kvalitných výkonov. Odvďačila sa nimi všetkým, ktorí ju podporovali,“ podotkla.

Hoci sa staršia zo sestier po sobotňajšom šprinte – skončila v ňom šiesta – cítila unavená, v nedeľu opäť patrila k najlepším. V stíhacích pretekoch strelila štyri nuly – pre porovnanie: víťaz stíhačky mužov Nór J. T. Bö netrafil tri terče – súboj o bronz s rovnako úspešne strieľajúcou Taliankou Vittozziovou rozhodla vo svoj prospech dôraznejším finišom.

„Som veľmi šťastná, ďakujem svojim trénerom. V tejto sezóne si trúfam byť silná, no nečakala som taký dobrý vstup. Teší ma, že som sezónu začala tak, ako som končila minulú,“ pripomenula na webe Medzinárodnej biatlonovej únie druhé miesto v posledných pretekoch uplynulého ročníka v ruskej Ťumeni.

Sľubný začiatok si pochvaľuje aj Martin Bajčičák. Bývalý výborný reprezentant v behu na lyžiach sa stará o bežeckú prípravu.

"Spolu sme už tretiu sezónu. Paula ma oslovila, či by som im nepomohol so svojimi skúsenosťami. Pracujeme na technických detailoch, snažíme sa ich vylepšiť. Trénujeme s palicami, bez nich palíc, všímam si sklz, prácu rúk, nôh, trupu, krokovanie – ide o biomechanické záležitosti.

Večer rozoberáme, čo som nakrútil na kameru, rozfázujeme si detaily. Všímam si aj iné rýchle bežkyne. Aj ja pociťujem veľké zadosťučinenie, že sa Paula kvalitatívne posúva. Sestry ničím na tréningoch, viem, akú drinu podstupujú. Počas mojej kariéry som biatlon vnímal tak, že je tam aj nejaký beh. Keď však teraz sledujem streľbu, mám pulz 220 – taký je to adrenalín."

1 debata chyba