Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bezchybná streľba, skvelý beh. Fialková vybojovala pódium

Paulína Fialková obsadila v nedeľňajších stíhacích pretekoch biatlonistiek v slovinskej Pokljuke tretie miesto. Druhýkrát v kariére sa v rámci Svetového pohára umiestnila v najlepšej trojke.

09.12.2018 15:16
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (9)

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková obsadila tretie miesto v úvodných stíhacích pretekov žien v novej sezóne Svetového pohára v slovinskej Pokljuke.

Z víťazstva sa tešila Kaisa Mäkäräinenová keď zvíťazila s náskokom 41,3 s pred Taliankou Dorotheou Wiererovou. Tridsaťpäťročná Fínka si pripísala na svoje konto 25. víťazstvo v pretekoch o krištáľové glóbusy a patrí jej aj prvé miesto v celkovom poradí hodnotenia SP.

Dvadsaťšesťročná Breznianka Paulína Fialková na strelnici ani raz neminula a za víťazkou zaostala o 59,2 sekundy. Pre zverenku Anny Murínovej a Martina Bajčičáka je to ďalší výborný výsledok po štvrtom mieste vo štvrtkových vytrvalostných pretekoch na 15 km a šiestom mieste v sobotňajších rýchlostných pretekoch na 7,5 km.

Pre Fialkovú ide o druhý najlepší individuálny výsledok v kariére. Lepšia bola iba v záverečných pretekoch vlaňajšej sezóny, keď v pretekoch s hromadným štartom v ruskom Ťumeni obsadila druhé miesto.

Skvelá Paulína Fialková v Pokljuke Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Tri najlepšie zo stíhačky: druhá Dorothea...

„Veľmi sa z toho teším, že to tu padlo aj na ‚bedňu‘, keďže som bola v uplynulých dňoch veľmi blízko. Podmienky boli výborné, vietor vôbec nefúkal. Na Vittoziovú som si v závere verila a nakoniec som jej to nedarovala. Verila som v tento úspech. Športovec musí mať sebavedomie. Keby som si neverila, preteky by som už vopred prehrala. Teší ma forma, je skvelá. Uvidíme, ako dlho vydrží,“ povedala Fialková po pretekoch pre RTVS.

„Čo sa týka ďalších pretekov, treba sa držať pri zemi. Keď človek ‚uletí‘ na výsledku, poľaví potom v koncentrácii a tá je v tomto športe veľmi dôležitá. Tieto výsledky sú pekné, no už zajtra budú minulosťou,“ dodala Fialková na záver rozhovoru.

„K dnešnému výkonu Paulíny sa dá povedať iba toľko, že bol super. Vedela som, že bude musieť skvelo zastrieľať, lebo ostatné dievčatá triafali vynikajúco. Nakoniec z toho boli štyri nuly, čo ma veľmi potešilo, lebo nestáva sa to často. Dohodli sme sa, že sa budeme pretekať až po dvoch ‚ležkách‘. Paulína sa udržala po dvoch nulách medzi vedúcimi pretekárkami.“

„Bolo dôležité, že jej neušli. To sme splnili a potom sme čakali, ako dopadnú ‚stojky‘. Nakoniec to dopadlo naozaj super. Verím, že forma jej vydrží, čo najdlhšie. Uvidíme, aké budú podmienky počas ďalších pretekov v Hochfilzene. Momentálne tam majú problémy so snehom,“ uviedla Fialkovej trénerka Anna Murínová pre RTVS.

Prvú položku zvládli Mäkäräinenová a Wiererová bez zaváhania. Fialková rovnako nezaváhala a po prvej streľbe jej patrilo priebežné štvrté miesto so stratou viac ako 47 s na vedúcu Fínku. Aj druhá ‚stojka‘ vyšla Mäkäräinenovej a Wiererovej bezchybne.

Aj Fialková strieľala naďalej suverénne a po druhej položke si udržala štvrtú pozíciu, strata na prvú narástla na takmer 50 s. Ani na tretej položke obe líderky nezaváhali, Mäkäräinenová si udržiavala konštantný náskok pred druhou Wiererovou.

Fialková takisto pokračovala v bezchybnej streľbe a naďalej bojovala o umiestnenie na pódiu. Po štvrtej bezchybnej položke si Fínka išla po ďalšie víťazstvo v SP. Wiererová napodobnila svoju súperku, no strata na líderku bola príliš veľká.

Paulína Fialková v Pokljuke. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Paulína Fialková v Pokljuke. Paulína Fialková v Pokljuke.

Priebežne tretia Vittozziová a štvrtá Fialková nezaváhali a v záverečnom okruhu bojovali o tretie miesto. Ešte pred cieľovou rovinkou ušla Slovenka svojej súperke a došla si po druhé pódiové umiestnenie v kariére.

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová obsadila 36. miesto. Na strelnici urobila 4 chyby, dve na ‚ležke‘ a dve na 'stojke.

SP v biatlone – Pokljuka

Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 29:16,9 min (0), 2. Dorothea Wiererová (Tal.) +41,3 s (0), 3. Paulína Fialková (SR) +59,2 (0), 4. Lisa Vittozziová (Tal.) +1:01,5 (0), … 36. Anastasia Kuzminová (SR!) +3:25,8 (4)

Poradie vo Svetovom pohári (po 3 z 26 pretekov): 1. Dorothea Wiererová 144 bodov, 2. Kaisa Mäkäräinenová 131, 3. Paulína Fialková 129, 4. Lisa Vittozziová 121, 5. Monika Hojniszová (Poľ.) 104, 6. Julia Džimová (Ukr.) 98, … 25. Anastasia Kuzminová 44, … 46. Ivona Fialková (SR) 14

Hodnotenie stíhacích pretekov vo SP (po 1 z 8 pretekov): 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 60 bodov , 2. Dorothea Wiererová (Tal.) 54, 3. Paulína Fialková (SR) 48, 4. Lisa Vittozziová 43, 5. Marte Olsbuová-Roiselanová 40, 6. Clare Eganová 38

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková #Svetový pohár v biatlone