Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová mala triumf na dosah. Až vo finále ju zdolala Shiffrinová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v nedeľnom paralelnom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom St. Moritzi druhé miesto.

09.12.2018 14:40
vlhová Foto: ,
Tri najlepšie zo St. Moritz: druhá Petra Vlhová, víťazná Mikaela Shiffrinová a tretia Wendy Holdenerová.
debata (13)

Nestačila len vo finále na Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá sa pripísala 48. triumf vo SP. Vlhová má na konte pätnásť pódiových umiestnení (4–6–5), tri v paralelných súťažiach. Tretia skončila domáca Wendy Holdenerová.

V minulej sezóne sa takýto formát pretekov prezentoval vo francúzskom Courcheveli. Paralelný slalom sa líši od mestských podujatí tým, že v ňom štartuje 32 namiesto 16 lyžiarok a pred hlavnou súťažou sa koná kvalifikácia. Zatiaľ čo pri mestskom podujatí sú v každej fáze na programe dve jazdy, v paralelnom slalome iba v šestnásťfinále.

Od osemfinále sa vyraďuje po jednej jazde. Vlhová zajazdila v predpoludňajšej kvalifikácii v krátkom slalomovom kole medzi „obrákovými“ bránkami šiestu priečku, na najrýchlejšiu Shiffrinovú stratila 66 stotín sekundy.

Skvelá Petra Vlhová v St. Moritzi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Radosť Petry Vlhovej na pódium v St. Moritzi.

V šestnásťfinále narazila na Švajčiarku Carole Bissigovú a už od vydareného štartu bola jasne v popredí, do odvetnej jazdy si preniesla polsekundový náskok. V nižšej pasáži si vyskúšala agresívnejší štýl, keď rukami „rozrážala“ bránky.

Súťaž nakrátko prerušili pre zhoršené podmienky s vetrom a snežením. Po chvíli sa však pokračovalo a Vlhová si suverénne postrážila postup do osemfinále.

Jazdy potom nasledovali v rýchlom slede, lyžiarky vyvážali z cieľa nahor na štvorkolkách. Slovenka vyradila v osemfinále Kanaďanku Roni Remmeovú, ktorá jej to uľahčila vypadnutím. Medzi najlepšou osmičkou to už mala Vlhová náročnejšie, Rakúšanku Stephanie Brunnerovú zdolala o desatinu sekundy.

Semifinálovú dvojicu vytvorila s Holdenerovou, na Shiffrinovú čakala Katharina Liensbergerová z Rakúska. Američanka postúpila do finále pohdlne s náskokom 0,56 sekundy. Druhé semifinále bolo oveľa vyrovnanejšie, Holdenerová lepšie odštartovala, ale Vlhová sa dotiahla, v závere opäť uplatnila svoj silovejší štýl a uspela o dve stotiny.

Vlhová skončila pred rokom v Courcheveli druhá práve po finálovej prehre so Shiffrinovou. V St. Moritzi si vybojovala šancu na odplatu, v modrej dráhe siahala na víťazstvo po Američankinej chybe približne v polovici trate, no Shiffrinová to dotiahla a v cieli bola rýchlejšie iba o 11 stotíny sekundy. V tejto sezóne bolo rovnaké poradie na prvých dvoch priečkach aj v oboch doterajších klasických slalomoch.

„Pre mňa je víťazstvo niečo špeciálne, takže som išla len na víťazstvo. Vedela som, že keď chcem zdolať Mikaelu, musím riskovať. V polovici som ju nevidela, pomyslela som si, že asi som trošku vpredu. Povedala som si teraz alebo nikdy, riskla som to, ale, žiaľ, trošku som spravila chybu a stratila som. Bola som mierne nahnevaná, ale s odstupom času sa teším, že je to druhé miesto,“ uviedla slovenská reprezentantka.

Petra Vlhová na trati paralelného slalomu vo... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
vlhová Petra Vlhová na trati paralelného slalomu vo švajčiarskom stredisku St. Moritz.

„Bol to náročný, ale zábavný deň. Nemáte čas ani sa poriadne nadýchnuť, vďaka tomu to je to zaujímavé. Vo finále som sa Petre pozrela do očí a videla som, že chce zvíťaziť. Ja som však zabojovala,“ povedala Shiffrinová na webe ORF.

SP v zjazdovom lyžovaní – paralelný slalom

1. kolo / 1/16-finále (2 jazdy)
Petra Vlhová (SR-6) – Carole Bissgová (Švaj.-27) +1,29 s

Osemfinále (1 jazda)
Petra Vlhová (SR-6) – Roni Remmeová (Kan.-11) – Remmeová nedokončila

Štvrťfinále (1 jazda)
Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Nina Haverová-Lösethová (Nór.-9) +0,20
Katharina Liensbergerová (Rak.-20) – Erin Mielzynská (Kan.-21) +0,19
Petra Vlhová (SR-6) – Stephanie Brunnerová (Rak.-3) +0,10
Wendy Holdenerová (Švaj.-31) – Lena Dürrová (Nem.-10) +0,46

Semifinále (1 jazda)
Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Katharina Liensbergerová (Rak.-20) +0,58
Petra Vlhová (SR-6) – Wendy Holdenerová (Švaj.-31) +0,02

O 3. miesto (1 jazda)
Wendy Holdenerová (Švaj.-31) – Katharina Liensbergerová (Rak.-20) +0,26

Finále (1 jazda)
Mikaela Shiffrinová (USA-1) – Petra Vlhová (SR-6) +0,11

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní