Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová bojuje. S boľavým krkom i suverénnou Shiffrinovou

Pre divákov veľká šou, pre hlavné protagonistky ešte väčší nápor na psychiku. Zjazdové lyžovanie ponúka iba málo príležitostí pozrieť si priamy súboj konkurentiek.

08.12.2018 20:33
vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Na identickej trati. V rovnakom čase. Bok po boku. Podľa neúprosných pravidiel vyraďovacieho systému.

Prvý z týchto sviatkov v kalendári Svetového pohára sa uskutoční v nedeľu vo švajčiarskom St. Moritzi. V paralelnom slalome by mala medzi najlepšími žiariť aj Petra Vlhová.

Bok po boku

Súboje s časomerom a súperkami po ľavici či pravici má rada. Môže pri nich využiť drobnú výhodu oproti ostatným súperkám. Výšku a silu. Podstatne kratšia trať ponúka šancu skracovať oblúky na minimum a predierať sa cez bránky oboma rukami.

Naposledy vo Svetovom pohári túto šancu Vlhová využila parádne. Vo francúzskom Courcheveli krátko pred lanskými Vianocami ešte v polovici finálovej trate viedla. V cieli sa nakoniec musela skloniť pred fenomenálnou Mikaelou Shiffrinovou.

„Bol to tvrdý boj. Petra je v týchto pretekoch veľmi silná. Jej výkony ma dostávajú pod tlak. Náš spoločný súboj je výborný. Dobre sa na to pozerá,“ povedala Shiffrinová po pretekoch. V zdolanej finalistke sa vtedy miešali pozitívne emócie s negatívnymi.

Petra Vlhová na tlačovej konferencii 12 dní... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Petra Vlhová Petra Vlhová na tlačovej konferencii 12 dní pred štartom sezóny Svetového pohára.

„Vo finále som dokonca bola pred Mikaelou. Škoda, že som si vedenie neudržala. Som šťastná z druhého miesta, ale mrzí ma, že som nedosiahla na víťazstvo. Hoci ma všetko bolí, potvrdila som si, že mám na to, aby som Mikaele konkurovala. Stále sme bok po boku a to je dobré znamenie,“ hovorila vtedy Vlhová.

Problémy s krkom

Posledná veta z výpovede sympatickej Liptáčky platí aj v tomto ročníku. V prvých dvoch slalomoch sezóny dokázala americkej rovesníčke ako-tak konkurovať. Či nadviaže na druhé miesta z Levi a Killingtonu sa ukáže v nedeľu o 13.30 v dejisku lanských majstrovstiev sve­ta.

Pár dní pred štartom musela Vlhová riešiť problémy s krkom. Stredajší tréning v talianskom Vipitene vynechala, pretože s ním mala problémy. Bolesť po seknutí riešila tabletkami i liečivým gélom.

„Nie je to nič vážne. Peťa vo štvrtok normálne trénovala. Maťo Gemza jej to pomasíroval. Pomohli aj lieky, krém a je to lepšie,“ vysvetlil vo štvrtok pre agentúru SITA tímový manažér a brat Petry Vlhovej Boris.

Predvčerom Vlhová absolvovala tréning, včera sa presunula do švajčiarskeho strediska. Pôvodne tam mala absolvovať aj super G, ale napokon zostane len pri paralelnom slalome.

Radosť Petry Vlhovej. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Petra Vlhová Radosť Petry Vlhovej.

„Ostatné dievčatá prídu do Švajčiarska s rýchlosťou v nohách z pretekov v kanadskom Lake Louise. Nemá zmysel, aby Petra išla do súťaže s tým, že skončí okolo tridsiateho miesta.“

„Navyše trať v St. Moritzi nie je jednoduchá, má mnoho nerovností a lyžiarka ju potrebuje dokonale poznať. Museli by sme super G trénovať na úkor paralelného slalomu a riskovali by sme aj to, že by v ňom nemusela zájsť dobre,“ vysvetlil pre denník Šport tréner Livio Magoni.

Aj on urobí všetko preto, aby sa jeho zverenka nedopustila v St. Moritzi žiadnej chyby. Na dvadsaťsekundovej trati totiž vyjde aj tá najmenšia veľmi draho. Kto ich urobí najmenej, vyhrá. Bude to po prvý raz v sezóne Vlhová?

Fakty zo SP

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 8 zo 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 589 bodov, 2. Michelle Gisinová (Švaj.) 296, 3. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 264, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 253, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 223, 6. Petra Vlhová (SR) 196

Celkové poradie v hodnotení slalomu (2 z 12): 1. Shiffrinová 200 bodov, 2. Vlhová 160, 3. Schildová (Rak.) a Hansdotterová obe 110.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #paralelný slalom