Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

P. Fialková bežala ako blesk, ale skončila tesne pod pódiom. Kuzminová 25.

Napätie trvalo až do samého konca - a v ňom víťazne plesla pomyselným bičom Ukrajinka Julia Džimová.

06.12.2018 15:58
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (6)

S vysokým štartovým číslom (94) absolvovala vytrvalostné preteky v 1. kole Svetového pohára s čistou streľbou a tešila sa z prekvapujúceho prvenstva. Na štvrté miesto odsunula Paulínu Fialkovú, najlepšiu zo slovenského kvarteta.

Poradie na čele sa menilo, keď už boli v cieli najväčšie favoritky, no na trati súperili pretekárky z druhej polovice štartového poľa. Na chvíľu sa na prvom mieste ohriala aj Paulína, keď predstihla dovtedy vedúce talianske duo Vittozziová, Wiererová.

Pred rokom v rovnakej disciplíne vo švédskom Östersunde skončila piata, teraz si o jedno miesto polepšila. Preteky začala nenápadne, na prvej streľbe poležiačky i postojačky raz minula, no ďalšie dve položky odstrieľala bezchybne a útočila na medailové pozície.

„Vidíte, už som druhá,“ vravela v cieli veselo a s úľavou do kamery v priamom prenose RTVS.

Preteky sme sledovali ONLINE

„Sama som prekvapená, že som s dvoma chybami tak vysoko, snažila som sa robiť maximum. Mala som informácie, že strácam štyri sekundy na Vitozziovú a mám sekundu k dobru na priebežne tretiu. Na záverečnej ,stojke' bola posledná rana veľmi tesná, ale našťastie, padla. Začala som opatrne bežecky, ale bola to taktika. Prežila som náročné týždne pred prvými pretekmi. Som však taký typ, že keď ma niekto nahnevá, viem sa zdravo pobiť o dobrý výsledok,“ konštatovala so šťastným úsmevom.

To sa ešte držala na medailovej pozícii. Menej známa Lotyška Baiba Bendiková vzbudila rozruch čistou streľbou a výrazne si polepšila, no na Slovenku to ešte nestačilo. Keď však Poľka Monika Hojniszová podporila spoľahlivú streľbu – minula len raz – kvalitným behom, svietilo jej meno na prvej pozícii.

Ohrozovala ju Češka Markéta Davidová, avšak posledný výstrel jej uletel. Zaradila sa za Poľku, no predstihla Slovenku. Definitíva to však ešte nebola. Medzitým si na jednotlivých medzičasoch vylepšovala pozíciu Džimová. Keď aj poslednú položku odstrieľala bezchybne, poskočila na čelo a náskok si udržala až do cieľa.

Štvrté miesto je druhý najlepší výsledok P. Fialkovej v pretekoch SP – po 2. mieste v záverečnom kole minulého ročníka v pretekoch s hromadným štartom.

Paulína Fialková v Pokljuke. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Paulína Fialková Paulína Fialková v Pokljuke.

Anna Murínová, trénerka sestier Fialkových, netajila spokojnosť. „Po tom všetkom, čo absolvovali pred začiatkom Svetového pohára, podali veľmi dobré výkony. Obe sa chceli odvďačiť ľuďom, ktorí im v ťažkej situácii pomáhali. Paulína vie problémy hodiť za hlavu, potvrdila, že má natrénované. Príchod na strelnicu nebol taký ľahký, ako sa zdal. Bolo bezvetrie, no trať v Pokljuke patrí k tým naročnejším. Každé preteky sú iné, ale budeme sa snažiť udržať formu,“ uviedla pre RTVS.

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová vlani vytrvalostné preteky v úvodnom kole Svetového pohára vynechala, v tomto ročníku na ne nastúpila. Na prvej streľbe minula posledný terčík, druhú zvládla čisto, v ďalších dvoch pridala po jednej chybe.

„Mám za sebou prvé preteky v tomto ročníku. Nevyzeralo to tak zle, ako som si myslela, že to bude. Zabojovala som, ako sa len dalo. Streľbu potrebujem zlepšiť, škoda netrafeného posledného terčíka, bola to smola. Bežecky som začala rovnomerne, hľadala som správne tempo, vo štvrtom a piatom kole som sa snažila, no nešlo sa mi komfortne. Budem sa snažiť, aby ďalšie výsledky boli lepšie,“ hodnotila v priamom prenose RTVS v dobrej nálade a s úsmevom na tvári. Obsadila 25. miesto.

V predpoludňajších vytrvalostných pretekoch mužov potvrdil pozíciu najväčšieho favorita Francúz Martin Fourcade, zo slovenského kvarteta bol najlepší Tomáš Hasilla na 47. mieste. Svetový pohár pokračuje v piatok rýchlostnými pretekmi mužov na 10 km.

Vytrvalostné preteky žien na 15 km: 1. Julia Džimová (Ukr.) 43:06,6 min (0), 2. Monika Hojniszová (Poľ.) +5,9 s (1), 3. Markéta Davidová (ČR) +16,5 (1), 4. Paulína Fialková (SR) +19,5 (2), 5. Baiba Bendiková (Lot.) +20,8 (0), 6. Lisa Vittozziová (Tal.) +27,1 (1), … 25. Anastasia Kuzminová +1:48,1 (3), … 27. Ivona Fialková +2:05,4 (2), … 76. Terézia Poliaková (všetky SR) +5:53,1 (3)

P. Fialková na vrcholných podujatiach (SP, MS, ZOH)

  • 2. miesto: Ťumeň (Rus.) – Svetový pohár 2017/2018 – preteky s hromadným štartom na 12,5 km
  • 4. miesto: Pokljuka (Slovin.) – Svetový pohár 2018/2019 – vytrvalostné preteky na 15 km
  • 5. miesto: Pjongčang (Kór. rep.) – ZOH 2018 – vytrvalostné preteky na 15 km
  • 5. miesto: Östersund (Švéd.) – Svetový pohár 2017/2018 – vytrvalostné preteky na 15 km
  • 5. miesto: Kontiolahti (Fín.) – Svetový pohár 2016/2017 – stíhacie preteky na 10 km
  • 6. miesto: Ruhpolding (Nem.) – Svetový pohár 2015/2016 – stíhacie preteky na 10 km
6 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková