Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová si chce poslednú sezónu užiť s úsmevom. Fialková je odolnejšia

Napätie v slovenskom biatlone utíchlo v poslednej možnej chvíli, nič už nebráni plnokrvnej koncentrácii mužov i žien na vstup do nového ročníka Svetového pohára. Začína sa v nedeľu v slovinskej Pokljuke súťažami štafiet.

01.12.2018 12:00
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Pre Anastasiu Kuzminovú bola minulá sezóna najlepšia v jej kariére. V olympijskom Pjongčangu získala zlato a dve striebra, vo Svetovom pohári ukoristila dva malé krištáľové glóbusy.
debata (3)

Kým muži a Anastasia Kuzminová s Teréziou Poliakovou pod vedením Daniela Kuzmina absolvovali záverečné sústredenie v rakúskom Obertilliachu, sestry Ivona a Paulína Fialkové v týždni urovnali takmer pol roka trvajúci spor so Slovenským zväzom biatlonu.

„Podstatné je, že sme dospeli ku kompromisu – a ten mi umožňuje reprezentovať svoju krajinu, robiť šport, ktorý milujem. Musíme sa vyrovnať so psychikou, no všetko, čo sa udialo, nás vykreovalo možno ešte k väčšej odolnosti,“ vravela Paula v stredu neskoro večer.

Mladšia sestra Ivona netajila, že obom padol kameň zo srdca: „Netrúfam si povedať, či a do akej miery to ovplyvní športové výsledky, no určite urobíme všetko, aby sme v Pokljuke nastúpili dobre namotivované a v plnej sile. Som rada, že od stredy večera som znova športovkyňa a reprezentantka, ktorá bude podávať výkony,“ zdôraznila.

Paulína Fialková. Foto: SITA, Martin Medňanský
Paulína Fialková Paulína Fialková.

Do dejiska cestovali včera, trénerka Anka Murínová ešte nevedela, v akom zložení nastúpi miešaná štafeta dvojíc (12.00) a štvorčlenných tímov (14.30). „V sobotu potrénujeme a potom sa rozhodneme, kto pôjde,“ podotkla.

Pre trojnásobnú olympijskú víťazku Anastasiu Kuzminovú má nadchádzajúca sezóna prívlastok – rozlúčková. Minulá bola najlepšia v jej dlhoročnej a úspešnej kariére. V olympijskom Pjongčangu získala zlato a dve striebra, má už šesť olympijských kovov (tri zlaté, tri strieborné).

Vo Svetovom pohári ukoristila dva malé krištáľové glóbusy – v šprinte a stíhacích pretekoch. O veľký prišla v posledných pretekoch sezóny v rodnej Ťumeni: v konečnom hodnotení ju o tri body predstihla Fínka Kaisa Mäkäräinenová.

Obe patria k najväčším favoritkám aj teraz. „S odstupom času som si uvedomila, že nemôžem mať všetko. Hovorí sa, že lepšie je prestať, keď ste na vrchole. Mala som veľa dôvodov na ukončenie kariéry, ale aj na jej pokračovanie. Rozhodla som sa ešte potiahnuť a pomôcť tímu, uvidím, ako mi to pôjde. Iste, rada by som získala aj titul majsterky sveta, ktorý ešte nemám i v pretekoch sklopila všetkých dvadsať terčíkov. Poslednú sezónu si chcem užiť s potešením a úsmevom,“ uviedla nedávno v rozhovore pre Pravdu.

Jej manžel Daniel prevzal reprezentáciu mužov. Sú v nej Matej Kazár, Martin Otčenáš, Michal Šima, Tomáš Hasilla a Šimon Bartko.

„Chlapom som hneď na začiatku povedal, že si musia stanoviť vysoké ciele. Jasné, že nie hneď v tomto prvom roku, že sa stanú majstrami sveta, ale ak si športovec sám pre seba nepostaví vysoký cieľ, nikdy nedopadne dobre,“ uviedol Kuzmin pre portál biatlon-info.sk. Kuzminovi pomáha strelecký špecialista Čech Tomáš Kos.

Veľký glóbus i štyri malé obhajuje medzi mužmi Francúz Martin Fourcade, suverén posledných ročníkov. Biatlonu dal zbohom legendárny Nór Ole Einar Björndalen, 8-násobný olympijský víťaz a 20-násobný majster sveta, kariéru ukončila i jeho bieloruská manželka Darja Domračevová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #SP v biatlone #Ivona Fialková #Paulína Fialková