Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhý zjazd ovládol Feuz, vážne zranenie Dressena. Prvý triumf Schmidhoferovej

Švajčiar Beat Feuz vyhral zjazd Svetového pohára v Beaver Creeku. Obhajca celkového prvenstva v disciplíne zdolal o sedem stotín sekundy krajana Maura Caviezela.

30.11.2018 20:47 , aktualizované: 23:35
Thomas Dressen Foto: ,
Thomas Dressen po páde v zjazde v Beaver Creeku.
debata

O ďalšiu stotinu skončil tretí olympijský víťaz Aksel Lund Svindal z Nórska, ktorý na tejto zjazdovke triumfoval pred Feuzom vlani. V kráľovskej disciplíne chýbali na štarte slovenskí reprezentanti.

Úradujúci majster sveta Feuz, ktorý na trati Birds of Prey získal na MS 2015 bronz, vybojoval na skrátenej trati ôsme víťazstvo vo Svetovom pohári v kariére. Spoločne s Caviezelom sa postarali o prvé švajčiarske double v seriáli po takmer siedmich rokoch.

Feuz sa vďaka víťazstvu ujal vedenia v priebežnom poradí disciplíny. Šiesty muž úvodného zjazdu v Lake Louise predstihol o 20 bodov víťaza z kanadského zimného strediska Maxa Franza. Rakúšan sa dnes delil o 13. miesto.

„Bolo pre mňa dobre, že sa posúval štart nižšie. Ploché pasáže nie sú totiž mojou silnou stránkou. Bol som odhodlaný dnes zvíťaziť. Po tom, ako posunuli štartovú búdku, som povedal trénerom, že musím túto šancu využiť a vyhrať,“ citovala Feuza agentúra AP.

Preteky poznamenal pád nemeckého reprezentanta Thomasa Dressena, po ktorom súťaž prerušili. Dvadsaťpäťročnému zjazdárovi sa v stokilometrovej rýchlosti zarezala lyža a skončil v ochrannej sieti.

Po niekoľkominútovom ošetrení na mieste ho záchranári zaviezli do cieľového priestoru na saniach a poslali na vyšetrenie. To odhalilo okrem vykĺbeného ramena aj pretrhnutie skríženého kolenného väzu. Víťaz slávneho zjazdu v Kitzbüheli sa tak už v tejto sezóne na lyže nepostaví.

Zjazd mužov: 1. Beat Feuz (Švaj.) 1:13,59 min, 2. Mauro Caviezel (Švaj.) +0,07 s, 3. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,08, 4. Adrien Theaux (Fr.) +0,21, 5. Johan Clarey (Fr.), 5. Vincent Kriechmayr (Rak.) obaja +0,26

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 4 zo 41 pretekov): 1. Vincent Kriechmayr (Rak.) 175 bodov, 2. Beat Feuz (Švaj.) 166, 3. Mauro Caviezel (Švaj.) 147, 4. Max Franz (Rak.) 138, 5. Aksel Lund Svindal (Nór.) 137, 6. Kjetil Jansrud (Nór.) 134

Poradie v hodnotení zjazdu vo Svetovom pohári (po 2 z 9 pretekov): 1. Beat Feuz (Švaj.) 140 bodov, 2. Max Franz (Rak.) 120, 3. Vincent Kriechmayr (Rak.) 95, 4. Aksel Lund Svindal (Nór.) 92, 5. Johan Clarey (Fr.) 90, 6. Christof Innerhofer (Tal.) 88

Schmidhoferová vyhrala zjazd v Lake Louise

Rakúska lyžiarka Nicole Schmidhoferová vyhrala piatkový zjazd Svetového pohára v Lake Louise. V kanadskom stredisku predstihla o 15 stotín sekundy Švajčiarku Michelle Gisinovú. Tretia skončila so stratou 0,50 s nemecká reprezentantka Kira Weidlová.

Schmidhoferová predviedla dravú jazdu, zvládla technické pasáže i rýchlu spodnú časť a v cieli jej namerali čas 1:48,13 min. Vo veku 29 rokov slávila premiérový triumf v SP v kariére.

Radosť Nicole Schmidhoferovej. Foto: Reuters, Sergei Belski
Nicole Schmidhoferová Radosť Nicole Schmidhoferovej.

Doteraz nazbierala jedno druhé a tri tretie miesta v zjazde a super-G. Jej najväčší úspech prišiel v druhej disciplíne, keď nečakane triumfovala na MS 2017 v St. Moritzi. Schmidhoferová i Weidlová potvrdili na trati výkony z tréningu. Rakúšanka bola najrýchlejšia vo štvrtkovom a Nemka v stredajšom.

„Bola som sebavedomá a plná odhodlania, ešte viac než pred úspechom na majstrovstvách sveta. Mojimi tréningovými jazdami som sa zaradila medzi favoritky a v pretekoch som to aj so šťastím potvrdila. Je to pre mňa mega deň. Neskutočné, že som dokázala vyhrať zjazd, kde som dosiaľ najepšie skončila na 18. mieste. Najviac ma teší, že ako tím sme zajazdili neuveriteľne skvele. To je ‚cool‘, hneď to v tíme zlepšilo náladu,“ povedala Schmidhoferová pre ORF.

Líderka celkového poradia SP Mikaela Shiffrinová z USA obsadila 9. miesto. Na konte má 339 bodov, druhá Slovenka Petra Vlhová 196.

Zjazd žien: 1. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 1:48,13 min, 2. Michelle Gisinová (Švaj.) +0,15 s, 3. Kira Weidleová (Nem.) 0,50, 4. Stephanie Venierová (Rak.) 0,57, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 0,59, 6. Ilka Štuhecová (Slovin.) 0,94

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 5 zo 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 339 bodov, 2. Petra Vlhová (SR) 196, 3. Federica Brignone (Tal.) 186, 4. Michelle Gisinová (Švaj.) 173, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) 161, 6. Tessa Worleyová (Fr.) 145

Poradie v hodnotení zjazdu vo Svetovom pohári (po 1 z 8 pretekov): 1. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 100, 2. Michelle Gisinová (Švaj.) 80, 3. Kira Weidleová (Nem.) 60, 4. Stephanie Venierová (Rak.) 50, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 45, 6. Ilka Štuhecová (Slovin.) 40

debata chyba
Viac na túto tému: #SP v zjazdovom lyžovaní #Beat Feuz #Nicole Schmidhoferová