Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová si stanovila maximálne ciele. Chce zlato z MS i veľký glóbus

V slovinskej Pokljuke sa v nedeľu začne biatlonový Svetový pohár 2018/2019. Na programe budú úvodné dve disciplíny - miešané štafety dvojíc (12.00 h) a štafeta štvorčlenných družstiev (14.30 h).

30.11.2018 10:20
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata

Do novej sezóny vstúpia aj obhajcovia veľkých glóbusov – Francúz Martin Fourcade a Fínka Kaisa Mäkäräinenová. Na štarte sa nepredstaví legendárny Nór Ole Einar Björndalen, ktorý sa počas letnej prestávky rozlúčil so súťažnou kariérou.

Rovnaké rozhodnutie urobila aj jeho manželka Daria Domračevová z Bieloruska. V uplynulých 10 sezónach bol úvodnou zastávkou kolotoča SP švédsky Östersund, kde sa v marci bude konať svetový šampionát.

Pokljuka bude následne od stredy 5. decembra do nedele 9. decembra dejiskom individuálnych disciplín. Ďalšie podujatie SP privíta rakúsky Hochfilzen (13. – 16. decembra). Pred Vianocami sa biatlonisti predstavia divákom v českom Novom Měste na Moravě (20. – 23. decembra). Po novom roku bude SP pokračovať v nemeckých strediskách Oberhof (10. – 13. januára) a Ruhpolding (16. – 20. januára).

Druhý trimester uzavrie podujatia v talianskej Anterselve (24. – 27. januára). Následne sa biatlonisti presunú na americký kontinent, kde ich čakajú dve zástavky v kanadskom Canmore (7. – 10. februára) a v americkom Salt Lake City (14. – 17. februára). Vrcholom sezóny budú majstrovstvá sveta vo švédskom Östersunde (7. – 17. marca). Ročník 2018/2019 uzavrú preteky SP v nórskom Holmenkolene (21. – 24. marca).

Fenomenálny Martin Fourcade v uplynulej sezóny dokázal druhýkrát za sebou obhájiť všetkých päť glóbusov. Ziskom šiesteho veľkého glóbusu sa dostal pred Björndalena a osamostatnil sa na čele poradia v počte celkových triumfov vo Svetovom pohári. Na svojom konte má 74 víťazstiev z jednotlivých disciplín, na legendárneho Nóra mu stále chýba 19 triumfov.

Do boja o veľký glóbus bude chcieť určite prehovoriť aj Nór Johannes Thingnes Bö. Olympijský víťaz z Pjongčangu Bö sa cez leto oženil a potom ho trápili zdravotné problémy. Nedávno však dokázal triumfovať na testovacích pretekoch v Sjusjöene a mohol by Fourcadovi úspešne sekundovať od úvodných pretekov.

Nemke Laure Dalhmeierovej nedovolili zdravotné problémy absolvovať plnohodnotnú prípravu. Momentálne nefiguruje v nemeckej nominácii na víkendové štafetové preteky. Dvojnásobná olympijská víťazka mala podľa lekára Klausa-Jürgena Marquardta vážne problémy s imunitným systémom.

Je možné, že v Pokljuke nebude štartovať ani v individuálnych súťažiach. O tretí celkový triumf zabojuje obhajkyňa veľkého glóbusu Kaisa Mäkäräinenová. Tridsaťpäťročná Fínka uspela v uplynulej sezóne iba v dvoch pretekoch, no stabilné výsledky z nej urobili víťazku SP.

Medzi najvážnejšie adeptky na zisk veľkého glóbusu bude v novom ročníku medzi ženami aj slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová. Trojnásobnej olympijskej víťazke ušlo celkové prvenstvo vo Svetovom pohári iba o tri body. Fínka Mäkäräinenová rozhodla o zisku svojho druhého veľkého glóbusu v záverečných pretekoch s hromadným štartom.

Okrem úspechu v SP sa držiteľka šiestich olympijských kovov Kuzminová v novej sezóne zameria najmä na svetový šampionát. „Na majstrovstvách sveta som už získala bronz aj striebro, ale zlato mi ešte chýba. Rada by som doplnila svoju zbierku,“ prezradila Kuzminová v rozhovore pre web Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

Slovenským biatlonom otriasla pred štartom novej sezóny kauza sestier Fialkových. Obe mali od disciplinárnej komisie Slovenského zväzu biatlonu (DK SZB) od polovice novembra zákaz štartu na súťažiach v biatlone spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky.

Ako dôvod tohto kroku DK SZB uviedla skutočnosť, že obe športovkyne z VŠC Dukla Banská Bystrica nepodpísali zmluvu, ktorú uzavreli všetci ostatní reprezentanti.

K dohode medzi zainteresovanými stranami došlo až v stredu večer, keď Paulína a Ivona Fialkové dokument podpísali a nič im už nebráni predstaviť sa na štarte v slovinskej Pokljuke.

Novým trénerom mužskej slovenskej reprezentácie sa stal Daniel Kuzmin. Zároveň bude naďalej pôsobiť ako kouč svojej manželky Anastasie a ďalšej slovenskej reprezentantky Terézie Poliakovej. Slovenské farby bude medzi mužmi hájiť kvinteto Matej Kazár, Martin Otčenáš, Michal Šima, Tomáš Hasilla a Šimon Bartko. Nový kouč Slovákov sa vyjadril k cieľom v blížiacej sa sezóne.

„Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že ja absolútne odmietam nízke ciele. Raz bodovať v sezóne, jazdiť stíhačky, to nie sú ciele. Ja som chlapom hneď na začiatku povedal, že si musia stanoviť vysoké ciele. Jasné, že nie hneď v tomto prvom roku, že sa stanú majstrami sveta, ale ak si športovec sám pre seba nepostaví vysoký cieľ, nikdy nedopadne dobre.“ uviedol Kuzmin pre portál biatlon-info.sk.

Program Svetového pohára (SP) 2018/2019

  • 1. kolo: Pokljuka (Slovin.) 2.-9. decembra
  • 2. kolo: Hochfilzen (Rak.) 13.-16. decembra
  • 3. kolo: Nové Město na Moravě (ČR) 20.-23. decembra
  • 4. kolo: Oberhof (Nem.) 10.-13. januára
  • 5. kolo: Ruhpolding (Nem.) 16.-20. januára
  • 6. kolo: Anterselva (Tal.) 24.-27. januára
  • 7. kolo: Canmore (Kan.) 7.-10. februára
  • 8. kolo: Salt Lake City (USA) 14.-17. februára
  • 9. kolo: Holmenkollen (Nór.) 21.-24. marca
debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Daniel Kuzmin #Svetový pohár v biatlone