Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Nikdy nebudem reprezentovať inú krajinu, vraví Fialková

Som tu, som plne pripravená reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodných súťažiach. Bola by škoda sa ich nezúčastniť. Posledných pätnásť rokov som trénovala veľmi tvrdo. Som pripravená v plnej sile v nedeľu nastúpiť. Týmito slovami sa biatlonistka Paulína Fialková prihovorila v pondelok na pôde advokátskej kancelárie GARANT PARTNER legal s.r.o.

26.11.2018 18:44
debata (27)
Video

Sestry Fialkové zastupuje v spore so Slovenským zväzom biatlonu. Po skončení oficiálnej časti slovenská reprezentantka poskytla médiám rozhovor.

V čom vidíte podstatu sporu?

V tom, že zmluva, ktorú máme podpísať, je protiprávna. Obsahuje ustanovenia, ktoré aj podľa vyjadrenia hlavnej kontrolórky športu nie sú zákonné. Sú to ustanovenia o osobnostných právach, ktoré nie sú v súlade s verejným záujmom a reprezentáciou. Preto ju nemôžeme podpísať.

Predbehnime – ak by sa spor vyhrotil tak, že by ste nemohli pokračovať, čomu by ste sa venovali?

Športové právo mi bude srdcu najbližšie – ak by som sa venovala inej práci ako profesionálnemu športu. Stále hovorím, že to neprichádza do úvahy. Je to náročná práca, aj šport chce svoju prax, aj právo chce svoju prax. Bola by som na začiatku niečoho dlhého.

Ako vyzerala vaša záverečná príprava?

Absolvovali sme ju vo švajčiarskom Lenzerheide. Mali sme tam 1,3 kilometrový okruh, lebo snehové podmienky nie sú nikde ideálne a dobré. V rámci možností sme mali jedny z tých lepších podmienok. Trénovali sme veľmi kvalitne, čo ukázali aj kontrolné preteky v závere. So sestrou sa nám v nich darilo bežecky i strelecky. S touto časťou našej práce sme spokojné a pripravené. Čo sa týka psychickej stránky, sme profíčky, snažíme sa odstrihnúť a čo najmenej komunikovať, čítať a riešiť veci okolo. Máme na to poverenú právnickú kanceláriu. Tá to rieši, aj náš zamestnávateľ Dukla Banská Bystrica i Slovenský olympijský výbor. Vstúpilo do toho veľa ľudí, ktorí majú k tomu čo povedať. Tu sa moja práca skončila. Ja som reprezentantka, chcem reprezentovať Slovensko. To je celé.

Paulína Fialková na pondelkovej tlačovej... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Paulína Fialková Paulína Fialková na pondelkovej tlačovej konferencii.

Čakali ste, že ani týždeň pred štartom Svetového pohára neviete, či v ňom budete štartovať?

To som teda nečakala. Je to tak, ako to je, ja to už dnes neviem ovplyvniť. Verím, že sa to vyrieši a v nedeľu nastúpim na preteky Svetového pohára.

V slovinskej Pokljuke sa začínajú štafetami. Máte prípadne nejakú odozvu od Anastasie Kutzminovej? Keby ste neštartovali, boli by štafety ohrozené…

K tomuto sa neviem vyjadriť. Nepoznám Nastine zámery so štafetami, či ide alebo nejde. Nie som kompetentná a ani nemám právo sa k nej vyjadrovať a ani sa nejako porovnávať.

Zmenili ste niečo v príprave oproti minulej sezóne, keď ukazovatele naznačujú zlepšenie?

V príprave máme zaužívané a zabehané osvedčené veci, ktoré fungujú a zlepšujú našu výkonnosť. Pridali sme jeden alebo dva malé detaily, odpichli nás vyššie. Nedokážem povedať, do akej miery nás táto kauza alebo spor poznamenala. Aj keď pôjdem súťažiť, budem zrejme potrebovať nejaký čas na rozpretekanie. Myslím si, že som na to pripravená a zvládnem to úplne v pohode.

Paulína Fialková. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Paulína Fialková Paulína Fialková.

Záver minulej sezóny ste mali výborný, prvý raz ste sa dostali na medailový stupeň. Aké ambície máte v tejto?

Prioritou sú majstrovstvá sveta vo švédskom Östersunde. Budú až na konci sezóny. To stredisko mám veľmi rada, aj sa mi tam zvyklo dariť. Teším sa na to, formu aj všetko ostatné úsilie budem smerovať na svetový šampionát. Uvidím, ako mi vyjde začiatok sezóny a ako bude pokračovať. Podľa toho sa zariadime, uvidíme, či pôjdeme na Svetový pohár aj do Ameriky a Kanady, alebo nepôjdeme a ostaneme sa pripravovať doma. Tak sme sa dohodli aj s trénermi.

Pridáte ďalšie umiestnenia na stupňoch víťazov?

Myslím si, že biatlonista, pokiaľ nie je nejaký rýchlopečený supertalent, zreje každým rokom. Ja som v tých najlepších, začali teraz od dvadsiatich piatich-šiestich a dúfam, že potrvajú do tridsiatky. Je to o skúsenostiach, nabehaných kilometroch, odtrénovaných hodinách. O denno-dennom vstávaní o šiestej a líhaní večer o jedenástej, medzitým kopec tréningu a roboty. Aj preto ma tento spor veľmi mrzí, lebo nejde o prácu za posledný rok, ale za pätnásť – a v týchto rokoch by mala vyvrcholiť. Mala by som sa dostať do najlepšej formy, verím, že mi to bude umožnené. Aj takýmto spôsobom sa chcem odvďačiť všetkým, ktorí ma podporovali. Na začiatku to boli moji rodičia, bez ich pomoci by to nebolo možné, ako aj bez pomoci Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, Slovenského olympijského výboru a určite aj Slovenského zväzu biatlonu. Chcem im vrátiť všetko, čo do mňa investovali – a vraciam im to mojimi výsledkami.

Tušili ste na začiatku, že konflikt dôjde až tak ďaleko?

Nie.

Paulína Fialková s advokátom Petrom Haňdiakom. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Paulína Fialková Paulína Fialková s advokátom Petrom Haňdiakom.

Pripúšťate si, že by ste sezónu nezačali?

Vôbec si to nepripúšťam, nedáva mi to logiku a ani zdravý rozum. Neviem to v súčasnej situácii ovplyvniť, budem čakať na rozhodnutie zväzu biatlonu – či ma na preteky vyšle alebo nevyšle. Ak ma vyšle, budem reprezentovať a s hrdosťou nosiť aj zväzovú kombinézu. Nikdy som s tým nemala problém. Od začiatku sme deklarovali, že budeme v reprezentácii prezentovať všetkých zväzových partnerov, v rámci zákona o športe poskytneme všetky osobnostné práva, ktoré im prináležia. S tým, čo je definované v zákone, nemáme nijaký problém – takže neviem, kde je problém.

Hypoteticky – keby vás oslovil povedzme lyžiarsky zväz a akceptoval vaše podmienky, vedeli by ste si to predstaviť?

Nie, určite nie. Od začiatku tvrdím, že som slovenská biatlonistka, cítim sa ako produkt slovenského športu, konkrétne slovenského biatlonu. Preto nikdy nebudem reprezentovať inú krajinu. Myslím to úprimne a vážne, to sa radšej pustím do týchto čiernych knižiek (so smiechom ukazuje na zbierky zákonov). Neláka ma to, beh na lyžiach je síce krásny, ale nikdy som nemala k nemu tak blízko ako k biatlonu.

Zväz biatlonu odmietol dohodu o urovnaní

V spore sestier Paulíny a Ivony Fialkových so Slovenským zväzom biatlonu sa strieľa – paragrafmi. Peter Haňdiak, spolumajiteľ advokátskej kancelárie, ktorá sestry zastupuje, konštatoval, že spor sa dostáva na úroveň vysvetlenia, čo je verejným záujmom v športe. „Slovenskému zväzu biatlonu sme zaslali dohodu o urovnaní. Zväz dohodu o urovnaní neprijal. Veríme, že pripravované mediačné stretnutie na pôde Slovenského olympijského výboru, ktoré vítame a na ktorom sa zúčastníme ako pozorovatelia, prinesie posun. Loptička je na strane štátu, zväzu biatlonu, ministerstva školstva, Dukly Banská Bystrica a iných relevantných zložiek štátu, ktoré môžu v praxi ukázať, kde je verejný záujem v športe a športovej reprezentácii z pohľadu zákona o športe.“

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková #Slovenský zväz biatlonu