Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Šiesta či siedma, to je jedno, počíta sa len pódium, vravela po obráku Vlhová

Jedna po druhej odpadávali súperky Petry Vlhovej v cieli druhého kola sobotného obrovského pohára.

25.11.2018 11:38
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli 2. kola obrovského slalomu v Killingtone.
debata

Zdalo sa, že by si mohla vo Svetovom pohári vytvoriť maximum v disciplíne, ktorá je považovaná za kráľovskú z hľadiska technického prevedenia. Lenže prišla Švajčiarka Wendy Holdenerová a hoci na medzičasoch za slovenskou lyžiarkou zaostávala, v cieli ju tesne odsunula. Dve stotinky rozdiel, dvoje lyží pred tvár, ako reakcia Vlhovej, ktorá bola automatickým stredobodom záujmu prenosovej kamery v cieli.

„Samozrejme, keď prišla do cieľa, tak ma to mrzelo. Ale v konečnom dôsledku šieste alebo siedme miesto je jedno, keďže sa počíta najmä pódium,“ zdôraznila Vlhová v nahrávke cez WhatsApp.

Siedma priečka tretíkrát v kariére sa zrodila za špecifických okolností. Svah v Killingtone je z hľadiska obrovského slalomu výnimočný v tom, že nemá síce selektívny kurz, ale absenciu výrazných prechodov a zmien sklonu vyvažuje od začiatku do konca nárokmi na koncentráciu a presnosť oblúkov. Je to pomerne strmý kopec a v homologizačných regulách najširšie postavené bránky bez zradných zákutí ponúkli na krátkom kurze dynamické preteky.

S týmito okolnosťami a s mäkšou zmesou prirodzených podmienok a mechanického zasnežovania sa najlepšie vyrovnali pretekárky, ktoré okrem rýchlosti predviedla aj priam dokonalú technickú precíznosť. To práve nie je optimálna okolnosť pre slovenskú lyžiarku, ktorá obľubuje ľadové povrchy a agresivitu v oblúkoch i v atakovaní bránok.

V týchto podmienkach Vlhová zašla tretí čas druhého kola, teda mimoriadne nádejná správa. Zdolali ju iba 21-ročná Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorá využila v druhej jazde výhodné štartové číslo 3 a víťazná favoritka Federica Brignoneová, ktorej podmienky najviac sadli a momentálne je v top-forme.

Po dojazde Vlhovej však manko zaznamenalo šesť pretekárok v rade a hoci sa po výkone Holdenerovej zdalo, že to bude 8. miesto, vypadnutie Viktorie Rebensburgovej Slovensku posunulo. Pritom z celkového pohľadu boli na dosah aj dve superfavoritky, Francúzka Tessa Worleyová a domáca šampiónka Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová počas obrovského slalomu v... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Petra Vlhová Petra Vlhová počas obrovského slalomu v americkom Killingtone.

„V prvom kole som neurobila výrazné chyby, ale chýbal mi trochu dôraz a preto som mala stratu. V druhom kole som išla do toho naplno a aj keď som urobila drobné chyby, výrazne som sa posunula. Vrch som mala geniálny a v tej strmine som robila chyby, ktoré ma stáli nejaké stotiny, ale v konečnom dôsledku je siedme miesto dobré. Ja sa budem snažiť na sebe pracovať a každé kolo ísť lepšie a lepšie, aby som sa prepracovala vyššie a vyššie,“ konštatovala 23-ročná reprezentantka.

Prirodzene že v nedeľnom slalome (16.00/19.00 SEČ) mala Vlhová ambície zajazdiť dobre obe kolá, v tejto disciplíne u nej výraz „dobrý“ znamená minimálne pódium s atakom najvyššieho stupňa: „Obrák ma veľmi dobre naladil a budem sa snažiť v oboch jazdách podať čo najlepší výkon a uvidíme, čo z toho bude.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #obrovský slalom žien