Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zubkov napriek diskvalifikácii zostal olympijským víťazom. Ale len v Rusku

Bývalý bobista Alexander Zubkov sa môže v Rusku naďalej pýšiť titulom dvojnásobného olympijského víťaza.

22.11.2018 15:59
Alexander Zubkov Foto: ,
Alexander Zubkov počas otváracieho ceremoniálu v Soči niesol ruskú vlajku.
debata (14)

Moskovský súd odmietol uznať verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS), ktorý pilota kvôli dopingu diskvalifikoval zo ZOH 2014 v Soči, kde triumfoval vo dvojboboch aj štvorboboch.

Súd v stredu rozhodol, že verdikt CAS neplatí na území Ruskej federácie. Na druhej strane však rozhodnutie nemá žiadnu platnosť v zahraničí, takže Zubkov oficiálne dvojnásobným olympijským víťazom nie je.

„Môj status olympijského víťaza na území Ruska je pre mňa dôležitý,“ vysvetlil Zubkov pre agentúru TASS, prečo sa obrátil na súd. Niekdajší majster sveta a víťaz Svetového pohára je od roku 2016 prezidentom Ruskej bobovej federácie.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) Zubkova pred rokom diskvalifikoval kvôli dopingu zo ZOH v Soči a odobral mu obe zlaté medaily. Zubkov doping poprel a odvolal sa na CAS, ktorý tento rok vo februári síce zrušil jeho doživotný dištanc na OH, ale diskvalifikáciu zo Soči potvrdil.

Kvôli rozsiahlemu dopingovému škandálu na domácich ZOH v Soči Rusko formálne vyradili z tohtoročných hier v Pjongčangu. V Kórei mohli na pozvanie MOV štartovať len športovci s čistým dopingovým registrom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #boby #Alexander Zubkov