Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezident zväzu biatlonu: V súvislosti s Fialkovými dúfam v zdravý rozum

Tvrdenie proti tvrdeniu sprevádza spor sestier Paulíny a Ivony Fialkových so zväzom biatlonu.

19.11.2018 14:49
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková na archívnej snímke.
debata (3)

Slovenský zväz biatlonu svojím konaním voči sestrám Fialkovým porušil zákon o športe, ako aj právo biatlonistiek na reprezentáciu Slovenska na významných medzinárodných podujatiach. Tvrdí to ich právny zástupca, advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o.

"Slovenský zväz biatlonu predložil biatlonistkám v auguste 2018 návrh Zmluvy o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie v rozpore s § 29 ods.3 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe v znení neskorších predpisov. Zákon o športe jednoznačne určuje, že práva a povinnosti športového reprezentanta upravuje predpis športovej organizácie, čo nie je Zmluva o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie.

Video

Predpisom sa rozumie jednostranný akt vo forme napríklad Štatútu reprezentanta. Po prijatí zákona o športe ho zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu priamo s odvolaním sa na § 29 odsek 3 zákona o športe," vysvetľuje Garant Partner legal. s.r.o. v stanovisku.

V jeho závere konštatuje: „Výsledkom protizákonného postupu Slovenského zväzu biatlonu je disciplinárna sankcia – zákaz štartu na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky. Vynucovanie podpisu zmluvy nad rámec zákona sankciou je neprijateľné z pohľadu právneho poriadku Slovenskej republiky. Takáto zmluva by bola v súlade s predpismi Občianskeho zákonníka neplatná, keďže nebola podpísaná slobodne a vážne.“

Na stanovisko advokátskej kancelárie, že Slovenský zväz biatlonu (SZB) porušuje Zákon o športe i právo sestier Fialkových na reprezentáciu Slovenska, reagoval prezident SZB Tomáš Fusko. Svoj postoj v súvislosti s podpisom zmluvy o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie oboch biatlonistiek nemení:

Prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko. Foto: SITA, Jakub Julény
Tomáš Fusko Prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko.

„Dúfam, že zvíťazí zdravý rozum. Keby som neveril, že sa všetko vyrieši, tak by som nemohol robiť prezidenta zväzu,“ uviedol.

"Nastal nejaký spor, sú tu aj systémové chyby, názory športovcov, právnikov, okolia, rodičov. Nahromadilo sa veľa informácií, treba ich spracovať, no som optimista. Len dúfam, že tí, ktorí robia šport, a to sme my, ho budú môcť robiť so športovcami, ktorých sme vychovali. Všetci, ktorí sú pýchou nášho športu, by sa mali postaviť na štart v kombinézach reprezentácie so snahou prinášať radosť aj naďalej, trebárs ako na predchádzajúcej olympiáde.

Som pripravený rokovať každý deň. Začiatok sezóny a Svetového pohára sa blíži, nerád by som sa vložil do úvah, čo sa môže stať, čo sa stihne, alebo nie. Dnes môžete veľa vecí vyriešiť aj za 20 minút. Všetci si uvedomujeme, že čas sa kráti a treba rýchlo konať, konštruktívne a v prospech veci," dodal Fusko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková