Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čas na dohodu sa kráti. Biatlon riskuje svoju povesť

Budú sestry Paulína a Ivona Fialkové štartovať v nadchádzajúcej sezóne v pretekoch Svetového pohára?

18.11.2018 17:47
sestry Fialkové Foto: ,
Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové reprezentovali Slovensko aj na ZOH v Pjongčangu.
debata (29)

Začína sa o dva týždne 2. decembra v slovinskej Pokljuke. Kompetentní tvrdia, že si nevedia predstaviť ich neúčasť, no súčasný stav naznačuje skôr opak.

Slovenský biatlonový terén sa mení na bojové pole, má vážnu zápletku. Hrozí, že Paulína a Ivona nebudú reprezentovať Slovensko, čo by bola bezprecedentná situácia.

Video

Stop od disciplinárky

Priaznivcov biatlonu v poslednej súťaži uplynulého ročníka Svetového pohára potešila Paulína Fialková – v Ťumeni v pretekoch s hromadným štartom skončila druhá. Tešila sa, že prvý raz v kariére skončila v pretekoch SP na medailovej pozícii, naznačila prísľub do budúcnosti.

Na prahu novej sezóny však sestrám hrozí zákaz štartu za Slovensko. Nemienia totiž podpísať zmluvu o reprezentácii so Slovenským zväzom biatlonu (SZB). Disciplinárna komisia SZB minulý piatok zakázala sestrám štart na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenska. Takto sa od minulého mesiaca vyhrocuje spor medzi oboma stranami.

„Sestry Fialkové nerešpektovali rozhodnutie prezídia tým, že nepodpísali zmluvu, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti. Mohli sme uložiť rôzne sankcie, jednou z možností je zákaz štartu na súťažiach spojených s reprezentáciou. Kým zmluvu nepodpíšu, nemôžu štartovať, čo vyplýva aj z uznesení prezídia,“ uviedol Ľubomír Lepeň, člen disciplinárnej komisie.

„Proti tomuto rozhodnutiu sa môžu odvolať, riešil by to druhý stupeň, čiže prezídium. Ďalšou možnosťou je dohodnúť sa a zmluvu podpísať, tým by sa verdikt automaticky zrušil. Ony síce argumentujú, že podpísanie zmluvy je dobrovoľný akt, nepodpísaním by si však mali uvedomiť následky – každá zmluva prináša určité práva a povinnosti,“ tvrdí Lepeň.

Rozhodne sa v stredu?

Paulína Fialková na svojej oficiálnej stránke pre fanúšikov taktiež oznámila verdikt disciplinárnej komisie.

„Slovenský zväz biatlonu, žiaľ, svoje hrozby naplnil a zakázal nám reprezentovať svoju vlasť. Keďže už nie sme viazaní žiadnymi zväzovými pravidlami, budúci týždeň (tento) sa vyjadríme ku všetkým sporným bodom spolupráce s naším materským zväzom od zimných olympijských hier v Pjongčangu 2018.“ Pod status pripojila aj zápis s rozhodnutím disciplinárnej komisie SZB z piatkového zasadnutia.

Čo sa zmenilo od piatka? Musela disciplinárka siahnuť k takémuto kroku? Nedalo sa mu predísť?

„Zmluvu o štátnej reprezentácii podpísali všetci mládežnícki i dospelí pretekári – s výnimkou sestier Fialkových. Vyšli sme im v ústrety v tom, že sme súhlasili s účasťou ich realizačného tímu na podujatiach, na ktorých budú štartovať. Reprezentanti majú tiež určité povinnosti voči partnerom zväzu. Ak ich nerešpektujú, porušujú disciplinárny poriadok. Som opatrný optimista, no nechcem predbiehať. V stredu sa budeme na prezídiu opäť touto situáciou zaoberať. Verím, že obe strany prejavia ochotu dohodnúť sa,“ zdôraznil Pavol Hurajt.

Bronzový olympijský medailista z Vancouvru 2010 je člen prezídia SZB a viceprezident pre športovcov.

Reprezentácia je verejný záujem

Biatlonovú reprezentáciu zastrešuje Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica.

„Paulína a Ivona Fialkové, a členovia ich realizačného tímu, tvoria štátnu športovú reprezentáciu. Pokiaľ by ich zväz neprihlásil na Svetový pohár, zmaril by tým verejný záujem a súčasne by neumožnil športovcovi účasť na športovej reprezentácii, čím by stratil spôsobilosť prijímateľa verejných prostriedkov v zmysle §67 ods. 2 písm. c) zákona o športe. To znamená, že by zväz nemohol dostať financie z ministerstva školstva. V takomto prípade by aj VŠC muselo podniknúť právne kroky spôsobené znemožnením účasti člena štátnej reprezentácie na významnom podujatí. Veríme, že členovia prezídia SZB opätovne zvážia celú situáciu, ako aj právne a ekonomické následky svojho rozhodovania a v konečnom dôsledku prehodnotia svoje stanovisko,“ uvádza sa vo vyjadrení VŠC.

Pavel Kobela má dlhoročné skúsenosti, pôsobil v štruktúrach SZB, v súčasnosti riadi odbor športu vo VŠC Dukla.

„Ako dlhoročný viceprezident pre štátnu športovú reprezentáciu Slovenského zväzu biatlonu som optimista, že Paula a Ivona Fialkové budú repezentovať Slovensko v pretekoch Svetového pohára a na majstrovstvách sveta. Lebo čo len pri neúčasti jednej ženy – či už Pauly, Nasti, Ivony alebo Terky, na ktoré boli vynaložené financie na zabezpečenie športovej reprezentácie v biatlone, bude ohrozené postavenie slovenského biatlonu v hodnotení Svetového pohára národov, čo môže mať dopad na ďalšie generácie biatlonistiek.“

To sú vážne argumenty na to, aby zdravý rozum dostal prednosť pred osobnými antipatiami.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková