Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovej ľadová rozprávka. Bude pokračovať?

Pred prvým kolom bola nervózna. V druhom zaútočila ako hladná šelma. Súperkám nedala šancu. Tento scenár sa hodí skôr do akčného filmu ako k rozprávke.

16.11.2018 12:00
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Tej lanskej o Petre Vlhovej v snehobielej krajine plnej sobov však padne ako uliaty.

Sob Igor

Žiadne preháňanie. Obrázky z Levi, kde zajtra slovenská lyžiarka začne písať ďalšiu kapitolu solídne rozbehnutej kariéry, pripomínajú vianočné pohľadnice. Za polárnym kruhom nie je núdza o sneh ani ľad. Atmosféru dotvárajú všadeprítomné soby.

Ešte chvíľku rozprávkovo spomínajme. Na jedenásty november 2017. Deň, kedy Vlhová za polárnym kruhom prekazila najväčšej konkurentke Mikaele Shiffrinovej šancu obhájiť zlato. Dvomi fantastickými jazdami ovládla prvé slalomové preteky sezóny. A ako odmenu okrem obligátnej kytice, finančnej prémie či bodov do hodnotenia Svetového pohára dostala aj soba.

„Po roku sa opäť vidíme. Môj sobík sa má dobre a myslím, že nám to spolu klape,“ napísala na sociálnu sieť Vlhová. Pripojila aj krátke video, na ktorom kŕmila soba Igora.

Po tvrdej príprave spestrenej jazdou na motorke i meditáciou na lodi plaviacej sa po Liptovskej Mare a nevydarenom obráku v Söldene sa vrátila do Levi. Na miesto, kde sa jej v kariére doteraz najviac darilo. Pred dvomi rokmi tam obsadila tretiu priečku, vlani prekonala americkú superhviezdu o desatinu sekundy.

„Keď chcete Shiffrinovú zdolať, potrebujete dve bezchybné jazdy,“ vravela po lanskom triumfe Vlhová. „V daných podmienkach bola excelentná. V druhom kole išla s jasným cieľom. Vyhrať,“ chválil vtedy slovenskú reprezentantku pre Pravdu bývalý reprezentačný tréner Karol Král.

Nové pravidlá

S rovnakým cieľom zajtra (prvé kolo od 10.15, druhé od 13.15, vysiela RTVS) vstúpi do svojej najsilnejšej disciplíny. Pomedzi najhustejšie osadené bránky sa chce preštrikovať až k malému glóbusu.

„Keď ste v slalome v najlepšej päťke, musíte myslieť aj na malý glóbus. Na víťazstvá a pódiá. Prioritou je získať ich viac ako naposledy. Petra je v životnej forme a pripravená zabojovať o celkový triumf v slalome,“ pritakal Vlhovej tréner Livio Magoni.

Jeho zverenka naposledy obsadila v hodnotení slalomu štvrté miesto. Po výbornom začiatku prežila na prelome rokov smolné obdobie bez pódiového umiestnenia a neskôr aj nevydarené vystúpenie pod piatimi kruhmi v Pjongčangu.

Stupeň víťazov v Levi 2017: (zľava) Američanka... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Vlhová Stupeň víťazov v Levi 2017: (zľava) Američanka Mikaela Shiffrinová, Slovenka Petra Vlhová a Švajčiarka Wendy Holdenerová.

„Boli tam veci, ktoré nás sklamali. Celkovo to bola dobrá sezóna, ale niektoré veci sme na svahu či mimo neho nezvládli najlepšie. Tlak bol silný. Som rád, že sme si tým prešli a stanovili si nové pravidlá,“ načrtol Magoni.

Drobný Talian urobil všetko preto, aby sa minuloročná situácia z Levi zopakovala. A nielen raz, ale v prebiehajúcom ročníku hneď niekoľkokrát.

„V príprave sme pridali nové prvky. Asi 85 percent z tréningového času sme venovali slalomu a obrovskému slalomu. Zlepšili sme sa. Vieme, v čom je naša sila,“ doplnil Magoni.

Vianoce mimo domova

Jeho zverenka v tejto sezóne môže počítať s najvyšším a dopredu naplneným rozpočtom. Bude však menej cestovať a s veľkou pravdepodobnosťou vianočné sviatky strávi mimo domova.

„Cestovanie jej berie veľa energie. Livio navrhol, aby sme ho minimalizovali,“ upresnil manažér a brat Petry Vlhovej Boris. „Chceme všetko podriadiť úspechu. Petra to chápe a rešpektuje. Je cieľavedomá a uvedomuje si, že detaily rozhodujú o úspechu či prehre,“ doplnil Livio Magoni.

Podľa Timoteja Zuzulu je aj to jasný signál, že 23-ročná Liptáčka chce Shiffrinovej, Hansdotterovej či Holdenerovej ukazovať chrbát čo najčastejšie.

„Petra je slalomárka svetového formátu. Bude to mať náročné, lebo v slalome je veľmi silná konkurencia. Som presvedčený, že bude úspešná. Nakoľko – to je už na nej,“ predpovedal Zuzula. Pred rokom Vlhovej gratulovali bývalá Magoniho zverenka Tina Mazeová či jeho priateľ Alberto Tomba. Nechýbala ani najväčšia konkurentka Shiffrinová.

„Gratulujem Petre. Bola si lepšia ako ja,“ športovo uznala sympatická Američanka. Bude sa musieť pred Slovenkou opäť skloniť, alebo jej prekazí obhajobu prvenstva tak, ako sa to vlani podarilo Vlhovej?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #Svetový pohár v alpskom lyžovaní