Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová hrá o veľké víťazstvá. Čaká ju prvý test

Pre Petru Vlhovú je len jedným z mnohých. Kopec, ktorý jej kouča Livia Magoniho aj napriek dlhoročným skúsenostiam vždy prekvapí. Vlhovej brat Boris ho má rád. Timotej Zuzula mu dáva prívlastok nepredvídateľný - pre podmienky i náročnej stavbe trate.

26.10.2018 23:30
ZOH 2018, superkombinácia, Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (2)

Obrovský slalom na ľadovci Rettenbach v rakúskom Söldene.

Miesto, kde sa vlani slovenská zjazdová lyžiarka odpichla k dosiaľ najúspešnejšej sezóne. So slovensko-talianskym tímom túži po tom, aby táto veta platila aj o rok.

Vlhová: Výsledok podlieha nálade

V takmer štvortisícovej dedinke ležiacej 30 kilometrov od talianskych hraníc – ako už niekoľko rokov býva zvykom – odštartuje Svetový pohár. V sobotu a v nedeľu sa stane stredobodom lyžiarskej pozornosti a začne núkať prvé indície k odpovediam na dôležité otázky.

Zo slovenského tímu ich najviac bude smerovať k bratom Adamovi a Andreasovi Žampovcami a najmä Petre Vlhovej. Dvadsaťtriročná lyžiarka v lanskej sezóne obsadila v celkovom hodnotení Svetového pohára piate miesto. Väčšinu bodov získala v slalome (v hodnotení bola štvrtá) a obrovskom slalome. Vyhrala dvoje pretekov (slalomy v Levi a Lenzerheide). Predviedla solídne obráky. Prekvapila v zjazde a sklamala na olympiáde v Pjongčangu.

„Veľa sme sa o predošlej sezóne rozprávali. Poučila som sa z chýb, ktoré som urobila. Chcem to brať z nadhľadu a odstrániť ich. Nie je ľahké sa vyrovnať s tlakom. Myslím, že sa mi to darí. Nebudem hovoriť dopredu o umiestneniach či víťazstvách. Chcem to brať postupne – krok po kroku,“ hovorí Vlhová pred štartom sezóny.

Prvý krok ju čaká v sobotu. Od 10.00 sa uskutoční prvé kolo v sezóne 2018/19. Ak sa v ňom prebojuje do najlepšej tridsiatky, o 13.00 nastúpi na druhé. Vlani v Söldene obsadila 16. priečku, pred dvomi rokmi bola ôsma.

Petra Vlhová pred štartom Svetového pohára Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zľava Boris Vlha, Petra Vlhová a Igor Vlha na...

„Sú to prvé preteky sezóny. Nemusí to v nich hneď vyjsť a človeka to môže ovplyvniť. Je to náročný kopec. Verím v dobré podmienky. Veľa záleží od mojej nálady a či mi vyjde deň. Dobrý štart by ma určite potešil i povzbudil,“ priznáva Vlhová.

Magoni: Petra je komplexnou lyžiarkou

Rodáčku z Liptovského Mikuláša čaká tretia sezóna pod taktovkou Magoniho. Bude najdlhšia a jej kalendár najhustejší. Obmedzí v ňom cestovanie do rodného mesta. Natoľko, že vianočné sviatky s veľkou pravdepodobnosťou strávi v rodinnom kruhu v Rakúsku alebo Taliansku. Vďaka navýšenému a naplnenému rozpočtu si bude užívať komfort, ktorý hviezde svetového lyžovania prináleží.

„Máme naplánovaných aj niekoľko rýchlostných disciplín. V ostatnom zjazde predošlej sezóny v Aare bola trinásta. Vtedy sme sa ním začali viac zaoberať. Petra začína byť komplexnou lyžiarkou. Nielen slalomárkou. Rýchlostným disciplínam sme sa venovali každý deň. Máme v nich len jedinú ambíciu – neísť do zbytočného rizika,“ prezradil Magoni.

Taliansky kouč, ktorý do tímu priviedol aj novú tvár – servismana Pierluigiho Parraviciniho – smelo vyhlásil, že Vlhová je v životnej forme. Prím znovu bude hrať Vlhovej šikovnosť medzi najhustejšie osadenými bránkami. Ďalšie body by mala pridať aj v alpskej kombinácii, paralelnom slalome a obráku. Trať prvého v Söldene by jej mal svedčať, ale…

„Jazdím tam od 15 rokov, ale vždy ma niečím prekvapí. V našich plánoch však Sölden nehrá veľkú rolu. Je to test toho, kde sa momentálne nachádzame. Najlepšia päťka, desiatka, pätnástka? Pre mňa i kolegov nebude také dôležité umiestnenie, ale skôr výkon a technika v porovnaní s ostatnými. Ukáže sa, na akej sme úrovni v porovnaní s ďalšími lyžiarkami,“ vraví Magoni.

Zuzula: Môže ísť do top trojky

Vlhovú po prvý raz v kariére čaká ročník, v ktorom bude na štarte bez svojej kamarátky i mentorky Veroniky Velez-Zuzulovej. Tá sa začiatkom októbra stala mamou a jej otec a bývalý tréner v jednej osobe Timotej Zuzula zasa dedkom vnuka Jula.

„Zatiaľ si to užívam len na diaľku,“ opísuje rolu starého otca Zuzula.

Podobne to bude aj v prípade lyžiarskej sezóny. Tú bude Zuzula taktiež sledovať s odstupom, na aký nie je zvyknutý. Záujem o najlepších lyžiarov u neho však neklesá.

„Rozbehli sme Veronikinu akadémiu a pracujem aj ako tréner v Dukle Banská Bystrica. Mám pod palcom ôsmich talentovaných pretekárov,“ vysvetľuje momentálne aktivity. „Žampovci a Vlhová nám pripravia veľa pekných chvíľ,“ dopĺňa.

Prvý štart ostrej sezóny si nenechá ujsť. Sölden považuje za jednu z najmenej predvídateľných zjazdoviek v kalendári Svetového pohára. Prečo?

„Je špecifická podmienkami. Sú veľmi premenlivé. Je to vysoko položený ľadovec. Keď svieti slnko, je zle vidieť pod nohy. Po štarte je dlhá rovina. Nasleduje prvý zlom a tri dôležité brány. Nájazd do strmej časti je vo veľkej rýchlosti náročný, lebo profil trate padá veľmi strmo dolu. Je to kopec plný prekvapení.“

Zuzulu neprekvapilo, že sa Vlhová predstaví aj v rýchlostných disciplínach. Považuje to za logický krok. Verí, že sa v nich ukáže jej potenciál i sila. Podľa Zuzulu práve ona rozhoduje v zjazdovom lyžovaní o úspechu či sklamaní.

„Jej výsledky a výkony hovoria jasne. Petra jazdí výborne slalom, obrák aj superkombináciu. Ak sa k tomu pridá aj niečo v super G a zjazd, je to hráčka o top trojku v celkovom hodnotení Svetového pohára a o veľké víťazstvá. Máme sa na čo tešiť,“ uzatvára Zuzula.

Či sa jeho prognózy blížia k realite, alebo sú len prianím, sa dozvieme až v marci 2019. Dovtedy Vlhovú čakajú úmorné mesiace, tisíce kilometrov na cestách, 30 pretekov či majstrovstvá sveta vo švédskom Aare.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #obrovský slalom #alpské lyžovanie