Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovci vykryli rozpočet. Aj bez pomoci zväzu

So zádumčivým výrazom v tvári hovorí, že sa mu počas niektorých nocí zaspáva ťažšie. Čas bdelosti si kráti rôzne. Veľakrát rozmýšľaním.

17.10.2018 07:58 , aktualizované: 17:32
Boris Vlha, Petra Vlhová, Igor Vlha Foto: ,
Zľava Boris Vlha, Petra Vlhová a Igor Vlha na tlačovej konferencii pred štartom sezóny.
debata (16)

Nad tým, ako sa mu spoločne s rodinou a tímom podarilo urobiť z Petry Vlhovej zjazdovú lyžiarku svetového formátu.

Bez finančného balvanu

O necelé dva týždne vstúpi jeho 23-ročná dcéra do ďalšieho kolotoča Svetového pohára. Otec Petry Vlhovej Igor bude 27. októbra pri tom. S novými myšlienkami i starými ambíciami.

„Všetci sme sa zomkli. Atmosféra je dobrá. Robíme všetko pre úspech. Peťa si stanovila priority. Hoci o nich nehovorí, sú jasne dané. Vie, že minulý rok bol dobrý, ale nie taký dobrý, ako by chcela. Ak bude zdravie slúžiť, prekoná ho. Je veľmi silná a má čistú hlavu. Chceme bojovať o medaily, víťazstvá i malý glóbus v slalome,“ prezradil v pondelok s úsmevom Vlha.

Ten mu zamrzne pri téme, ktorú na Slovensku nerád rozoberá. Peniaze. Hoci je rozpočet Petry Vlhovej – rádovo sa pohybuje v desiatkach tisícov eur – naplnený, nerodil sa ľahko.

„Rozpočet sme navýšili o 18,5 percenta. Prvýkrát ideme do sezóny s tým, že ho máme zabezpečený pred jej štartom. Som vďačný partnerom. Teším sa, že je medzi nimi veľa slovenských firiem. Mali sme dostatok ponúk a vďaka nim nejdeme do sezóny s tlakom,“ vraví Vlha.

Video

Priznáva, že v istej fáze dláždenia cesty svojej ratolesti na lyžiarske vrcholy bol neraz v koncoch. Teraz je situácia omnoho lepšia. Vďaka vlastným obetám i sponzorom si Vlhová bude užívať doteraz najväčší luxus.

„Peťa cíti, že máme pokoj od zháňania financií. Ak máte na chrbte finančný balvan, je to náročné. Po novom bude mať Peťa najlepšie hotely. Vyberali sme ich podľa stravy a aj s podmienkou, aby mala vlastný apartmán. Predsa len, je lepšie keď sa vyspí sama a má dostatok priestoru, ako v izbe, kde sú ďalší štyria ľudia,“ pokračuje Vlha.

SLA: Peniaze dostane

Mrzí ho, že už desať rokov vedie so Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) vojnu o peniaze. Podľa Vlhu sa pred štartom jeho dcéry v sezóne 2018/19 neobjavil od SLA na účte ani cent.

„Hovorí sa, že haním zväz. Ja ho však nemám za čo chváliť. Ak stále musíte niekoho prosiť, nie je to bohviečo a pri SLA to nemá ani význam. Za Petrine úspechy dostane od ministerstva školstva peniaze. Z nich by nám mohli prispieť aspoň omrvinkou. Nedostali sme od asociácie ani jedno euro, iba nejaké tyče. Niečo nám sľúbili, ale tuším, ako to dopadne. Tak, že 29. decembra dostaneme peniaze a 30. to musí byť vyúčtované, aby peniaze neprepadli. Pri takej športovkyni, ako je Peťa, je to smutné. Písal som na SLA e-maily, ale neodpovedali. Musíte sa opýtať ich,“ povedal v utorok rozladený Vlha.

Petra Vlhová pred štartom Svetového pohára Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zľava Boris Vlha, Petra Vlhová a Igor Vlha na...

Denník Pravda požiadal v utorok o stanovisko aj prezidenta SLA Ivana Ivaniča. Ten na vec vrhá úplne iné svetlo.

„Tvrdeniu, že Petra od nás nedostala nič, nerozumiem. Považujem celú vec za umelo vykonštruovanú kauzu. Každý reprezentant musí splniť podmienky, aby dostal peniaze. Napríklad Adam a Andreas Žampovci ich majú od marca, ale Petra Vlhová splnila podmienky štatútu reprezentanta až v pondelok. Bola poslednou zo všetkých. Príde mi neférové, keď pán Vlha hovorí o financiách v utorok, hoci vedel, že právo na ne Petra mala až od pondelka. Je našou top pretekárkou a podporu sme jej navýšili. Financie čoskoro dostane,“ reagoval Ivanič.

Vlha: Systém nefunguje

Vlha je presvedčený, že na Slovensku zlyháva systém podpory športovej mládeže. Nielen v lyžovaní, ale aj iných športoch.

Video

„Systém nefunguje. Aj keby ľudia doma mali talentované deti, nemajú peniaze na to, aby im dopriali športovú kariéru. My sme sa niekam dostali na úkor niečoho. Darmo bude pani ministerka rozprávať o tom, že peniaze sú. Áno, ale prečo Peťa nedostala ani cent?“ kladie rečnícku otázku.

Riešenie by mohli priniesť peniaze z iných zdrojov. Správanie asociácie však podľa Vlhu, podnikateľa v kovovýrobe, vrhá zlý imidž na slovenské lyžovanie. Natoľko, že sponzori odťahujú od jeho podpory ruky.

„Je mi trápne, keď podpisujem zmluvy s partnermi a tí si dajú podmienku, že nechcú mať nič spoločné so zväzom. Stačilo by, keby som sa s nimi dohodol, aby dali päť percent čiastky na žiakov. Sponzori však s SLA nechcú spolupracovať,“ uzatvára Vlha.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #SLA #Igor Vlha