Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová: V tíme je rodinná atmosféra. Pre trénera som ako dcéra

Začala spolupracovať s mentálnou trénerkou. Absolvovala tvrdú prípravu na slalom i rýchlostné disciplíny. Spadla z bicykla a vykĺbila si malíček. O vlások unikla autonehode. Slovenská zjazdová lyžiarka Petra Vlhová (23) má za sebou rušné mesiace - plné ladenia formy na nový ročník.

16.10.2018 12:45 , aktualizované: 15:18
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na tlačovej konferencii pred štartom sezóny.
debata (1)

O predošlej sezóne

Veľa sme sa o nej rozprávali. Poučila som sa z chýb. Chcem to brať z nadhľadu a chyby odstrániť. Nie je ľahké sa vyrovnať s tlakom. Myslím, že sa mi to darí. Budem sa sústreďovať na seba a brať veci postupne. Môžem povedať, že vyhrám troje pretekov a budem päťkrát na stupňoch. Každý vie, že športovec chce vyhrať. Nebudem to hovoriť dopredu, lebo bude pohroma (úsmev).

O príprave

Bola v podstate rovnaká ako predtým. Zmenili sa len detaily. Začali sme v máji na suchu, po niekoľkých týždňoch sme išli na lyže. Pripravovala som sa doma a na ľadovcoch. Mám pocit, že som na lyžiach najazdila v príprave viac, ako po minulé roky.

O pocitoch

Robím pokroky a momentálne sa cítim dobre. Všetci sme pripravení a natešení. Všetko je nachystané a ide len o to, ako mi to vypáli v konkrétny deň. Čakajú ma posledné dva týždne vylaďovania detailov. Bude dôležité, aby som počas nich získala mentálnu pohodu a komfort.

Video

O najbližších dňoch

Odchádzame do Hintertuxe a odtiaľ sa presunieme na prvé preteky do Söldenu. Pôvodne sme mali ísť do Söldenu, ale zamietli to. Je tam síce chladno, ale bez zrážok. Nie je tam sneh, takže sme hľadali iné riešenie. Na Hintertuxe budeme do nedele a potom sa uvidí.

O zmenách v tíme

Mám nového servismana. Mám viac lyží, tvrdšie lyžiarky, ale to je z hľadiska veľkých zmien všetko. Mám okolo seba skvelý tím a výborných ľudí. Som rada, že toto sa nezmenilo.

O cieľoch

Ambície mám vždy. Sú rovnaké ako minulý rok. V celkovom poradí slalomu som bola na štvrtom mieste. Chcem sa ešte zlepšiť. Čakajú nás aj majstrovstvá sveta v Aare, ktoré budú vrcholom sezóny. Chceme sa na ne dobre pripraviť. Nechcem premýšľať príliš dopredu. Teším sa na prvé preteky Svetového pohára a potom budem riešiť ďalšie.

O novej kombinéze

Veľmi sa mi páči. Dúfam, že mi prinesie šťastie. Nie je mi jedno, čo mám na sebe. Podstatnejšie však je, aby som mala formu.

O nahustenom programe

Je veľmi nabitý. Neviem, čo si kompetentní z Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) myslia. Je to dosť husté.

O rýchlostných disciplínach

Mám pred nimi rešpekt. Našou prioritou zostáva slalom a obrák. V tréningu som ich prípravou strávila asi 85 percent, zvyšných 15 zostalo na super G, zjazd a paralelný slalom. Ak toho budem mať plné zuby alebo sa nebudem cítiť sebaistá, radšej zjazd či super G vynechám. Predbežný plán je, že chceme ísť všetko. Baví ma to. Mám rýchlosť v krvi a cítim sa dobre. Potrebujem viac trénovať a získať aj istotu. Je náročné prejsť zo slalomu na rýchlostné disciplíny. Potrebujem čas.

O konkurencii

Mala som možnosť ísť trénovať s nemeckým tímom a Viktoriou Rebensburgovou. Stala sa mi však nepríjemnosť s malíčkom na pravej ruke. Museli sme to odvolať. Nemám o ostatných súperkách žiadne informácie. Ukáže sa až v pretekoch.

O zranenom malíčku

Zrazila som sa na bicykli s pánom v rokoch. Spadla som a vykĺbila som si malíček. Zľakla som sa, lebo keď som vstala, malíček nevyzeral najlepšie. Myslela som si, že je zlomený. Mala som bolesti a jazdila som s ortézou. Nevedela som poriadne chytiť palicu či nasunúť si rukavicu. Pád bol hocijaký, som rada, že to dopadlo len takto. Momentálne to nie je najlepšie, ale dá sa to zvládnuť.

Petra Vlhová pred štartom Svetového pohára Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zľava Boris Vlha, Petra Vlhová a Igor Vlha na...

O reakcii trénera Magoniho

Livio nebol nadšený. Dva dni predtým mi písal, že si mám dávať pozor. A zrazu sa stalo toto. Potom prišiel aj zákaz jazdenia na motorke, lebo sa blížila sezóna.

O taliansko-slovenskom tíme

Je v ňom dobrá atmosféra. Úprimne – Livio vie viac po slovensky ako ja po taliansky. Už predtým ma prekvapil viacerými slovami, ktoré po slovensky vedel. Hovorí, že je Slovák a chce sa naučiť našu reč, hoci je to veľmi ťažké. Je to aj jeho taktika, aby na svahu dával povely po slovensky, ktorým ostatní tréneri nebudú rozumieť. S Liviom máme výnimočný vzťah. Neberie ma ako zverenku, ale ako dcéru. To dodáva nášmu tímu ešte väčšiu rodinnú atmosféru.

O predštartovnom adrenalíne

Teším sa, ale nepreháňam to. Je to pekne vyvážené – pol na pol.

O forme

Dúfam, že som dobre pripravená. Moja fazóna sa ukáže v prvých pretekoch. Každý rok som na tom lepšie a lepšie.

Zľava Boris Vlha, Petra Vlhová a Igor Vlha na... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Boris Vlha, Petra Vlhová, Igor Vlha Zľava Boris Vlha, Petra Vlhová a Igor Vlha na tlačovej konferencii pred štartom sezóny.

O Söldene

Sú to prvé preteky sezóny. Nemusí to v nich hneď vyjsť, človeka to môže ovplyvniť. Je to náročný kopec. Verím v dobré podmienky. Veľa záleží na mojej nálade a či mi vyjde deň.

O cestovaní domov

Program je nabitý. Niekedy mám dva dni voľna, ale je zbytočné cestovať desať hodín do Liptovského Mikuláša a desať späť. Radšej budem oddychovať a trénovať v zahraničí. Byť doma je dôležité, aby som trochu vypla a resetovala hlavu. Nedá sa päť mesiacov stráviť po hoteloch.

O nehode

Asistent trénera Maťko Gemza ma vysadil pred hotelom v Bratislave a o chvíľku mi volal, že je s autom na streche. Bola som v šoku. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Takéto momenty prinútia človeka zamyslieť sa.

O Velez-Zuzulovej

Sme v kontakte, písali sme si. Poslala mi fotku malého. Teším sa, že je konečne maminou. A to, či budem na svahu jediná Slovenka, neriešim.

Predbežný súťažný kalendár P. Vlhovej
27. októbra obrovský slalom (Sölden/Rak.)
17. novembra slalom (Levi/Fín.)
24. novembra obrovský slalom (Killington/USA)
25. novembra slalom (Killington/USA)
8. decembra super-G (St. Moritz/Švaj.)
9. decembra paralelný slalom (St. Moritz/Švaj.)
14. decembra alpská kombinácia (Val-dIsere/Fr.)
15. decembra super-G (Val-dIsere/Fr.)
21. decembra obrovský slalom (Courchevel/Fr.)
22. decembra slalom (Courchevel/Fr.)
28. decembra obrovský slalom (Semmering/Rak.)
29. decembra slalom (Semmering/Rak.)
1. januára paralelný slalom (Oslo/Nór.)
5. januára slalom (Záhreb/Chor.)
8. januára slalom (Flachau/Rak.)
15. januára obrovský slalom (Kronplatz/Tal.)
1. februára obrovský slalom (Maribor/Slov.)
2. februára slalom (Maribor/Slov.)
5. februára MS – super-G (Aare/Švéd.)
8. februára MS – alpská kombinácia (Aare/Švéd.)
11. februára MS – obrovský slalom (Aare/Švéd.)
15. februára MS – slalom (Aare/Švéd.)
19. februára paralelný slalom (Štokholm/Švéd.)
24. februára alpská kombinácia (Crans Montana/Švaj.)
8. marca obrovský slalom (Špindlerův Mlýn/ČR)
9. marca slalom (Špindlerův Mlýn/ČR)
13. marca zjazd (Soldeu/And.)
14. marca super-G (Soldeu/And.)
16. marca slalom (Soldeu/And.)
17. marca obrovský slalom (Soldeu/And.)

Realizačný tím:

  • hlavný tréner: Livio Magoni
  • asistent trénera: Matej Gemza
  • servisman: Pierluigi Parravicini
  • kondičný tréner: Šimon Klimčík
  • fyziológia a športová výživa: Marco Porta, Mattia Fero
  • finančný manažér: Igor Vlha
  • manažér tímu: Boris Vlha
  • manažér pre výstroj: Rado Krasula
  • marketingový manažér: Richard Galovič

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová