Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Magoni: Vlhová je v životnej forme, no musí ísť na plný plyn

V predošlej sezóne zažila víťazstvá i sklamania. Suverénnu Mikaelu Shiffrinovú trápila v bitke o slalomový glóbus. Nevyšla jej olympiáda v Pjongčangu. Pred štartom nového ročníka (27. októbra v Söldene) patrí slovenská alpská lyžiarka Petra Vlhová medzi ašpirantky na popredné umiestnenia v najtočivejšej disciplíne i celkovom hodnotení Svetového pohára.

11.10.2018 22:30
ZOH 2018, slalom, Livio Magoni Foto: ,
Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.
debata (1)

„Je výborne pripravená,“ tvrdí kouč Livio Magoni (55), ktorý Vlhovej tréning obohatil aj o prípravu na rýchlostné disciplíny.

Sezóna sa začína o dva týždne v Söldene. Cítite už napätie?

Samozrejme. Sme pripravení. Absolvovali sme veľmi kvalitnú prípravu. Všetko išlo podľa plánu. Naplnili sme ho a nevieme sa dočkať začiatku sezóny.

V akej je Vlhová forme?

Vo výbornej, je silná. Neviem si to však porovnať s ostatnými lyžiarkami, hoci niektoré som videl v akcii.

Mali ste čas si medzi sezónami trochu oddýchnuť od lyžovania?

Nie a ani som nechcel. Baví ma to. Po predošlom ročníku sme si dopriali len 10 dní relaxu a znovu sme sa vrhli do zabehnutého kolotoča. Najskôr sme plánovali, potom makali.

Vlhová vravela, že ste po sezóne zhrnuli pozitíva a za negatívami urobili čiaru. Je to pravda?

Áno. Zažili sme veci, ktoré nás sklamali. Celkovo to bola dobrá sezóna, ale niektoré pasáže sme na svahu či mimo neho nezvládli najlepšie. Petra bola po nej unavená. Tlak z vonka, od médií, expertov i okolia bol silný. Som rád, že sme si tým prešli a stanovili si nové pravidlá. Navyše vieme, čo môžeme od druhých i seba očakávať. Sme múdrejší a budeme vedieť, ako na Petrine krízy zareagovať najlepšie. Na trati i mimo nej. Budeme takúto kooperáciu potrebovať. Čaká nás najdlhšia sezóna z hľadiska celkového hodnotenia Svetového pohára. Nielen slalom a obrovský slalom, ale aj superkombinácia, nejaké super G a paralelné slalomy.

Petru Vlhovú čaká najdlhšia sezóna z hľadiska... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petru Vlhovú čaká najdlhšia sezóna z hľadiska celkového hodnotenia Svetového pohára.

Vaša zverenka sa rozhodla, že bude po ostatnej sezóne spolupracovať s mentálnou koučkou. Považujete to za plus?

Neviem. Vlhovci sa ma pýtali na názor a povedal som, že je to na Petre. Ona je rozhodný človek. Vybrala si túto alternatívu a ja to rešpektujem. Ona najlepšie vie, čo potrebuje na to, aby mala pripravenú svoju povestnú Vlha head (Vlha hlavu, pozn.).

Pomôže jej to?

Neviem. Možno áno, možno nie.

Kde ste absolvovali prípravu na nadchádzajúcu sezónu?

Najviac času sme strávili v talianskom Stelviu. Mali sme tam výborné podmienky. Využili sme aj spoluprácu s krytým svahom Snow Arena v Litve. Tam to bolo vynikajúce, využívame to celý rok. Neskôr sme boli na ľadovci Stubai v Rakúsku. Prípravu sme uzavreli v Hintertuxe.

Ako sa Petra javila v tréningoch v rámci rýchlostných disciplín?

V ostatnom zjazde predošlej sezóny v Aare bola trinásta. Vtedy sme sa ním začali viac zaoberať. Petra začína byť komplexnou lyžiarkou. Nielen slalomárkou. Každý deň sme tomu venovali asi hodinu. A k tomu sme prihodili tréning ostatných disciplín.

Čo od nej v rýchlostných disciplínach očakávate?

Ambíciou je neísť do zbytočného rizika. Až potom budeme rozoberať nejaké umiestnenia a body.

Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou. Foto: Pravda, Martin Prosnan
Livio Magoni, Petra Vlhová Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou.

Čo to znamená?

Dá sa povedať, že teraz pôjde prvýkrát na ostro v rýchlostných disciplínach. Predtým ich len skúšala. Petra potrebuje čas a skúsenosti. Chcem, aby išla len do takých pretekov, kde to nebude príliš riskantné. V Crans Montane, Pjongčangu či Aare to v predošlej sezóne bolo nebezpečné. Dôležité bude aj to, či bude Petra pred pretekmi sebaistá. Ak nie, necháme ich tak. Toto je priorita v rýchlostných disciplínach.

A čo jej dominantné disciplíny – obrovský slalom a slalom?

Keď ste v slalome v najlepšej päťke, musíte myslieť aj na malý glóbus. Na víťazstvá, prípadne pódiá. Prioritou je získať ich viac ako naposledy. Verím, že Petrinou výhodou bude aj paralelný slalom. Je v ňom veľmi silná a jej štýl je agresívny. Myslím, že v ňom má Petra zakaždým šancu na finále. A v ňom sa môže stať hocičo.

A obrák?

Verím, že sa budeme pohybovať medzi najlepšími. Chceme sa posunúť o krok vpred. Petra je lepšie pripravená ako v ostatnej sezóne. Urobila veľký progres. Chcel som od nej, aby sme sa obrovskému slalomu venovali viac a ona súhlasila. Je v životnej forme.

Petra Vlhová na trati 1. kola minuloročného... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová na trati 1. kola minuloročného obrovského slalomu v Söldene.

Čaká ju v najtechnickejšej disciplíne znova bitka v Mikaelou Shiffrinovou?

Netuším. Musíme sa pozerať na seba, nie na ostatných.

Vo Vlhovej nabitom kalendári sa objavia aj rýchlostné disciplíny. Je to jasný signál k tomu, aby sa posúvala vyššie aj v celkovom hodnotení SP?

Nie je to náš hlavný cieľ. Chceme ísť postupne – preteky za pretekmi. Uvidíme, ako na tom bude. Čas ukáže naše ciele, je priskoro o nich hovoriť, keď sa sezóna ešte ani nezačala. Naposledy skončila v celkovom hodnotení piata. Byť v najlepšej päťke je skvelá vec. Radi by sme na to nadviazali. Nebude to jednoduché. Môžeme ísť hore i dole.

Sezóna sa začína 27. októbra a končí sa 17. marca. Nezdá sa vám program príliš nahustený?

Minulý týždeň som o tom debatoval s tímom. Pripravoval som všetkých členov na to, že prídu obdobia, kedy budú bez rodín na dlhý čas. Bude to dlhé nielen pre Petru, ale aj nás všetkých. Dá sa povedať, že dĺžka sezóny je štandardná. V priebehu nej však nie je toľko voľných dní ako zvyčajne. Niektoré bloky majú 20–27 dní a pauza medzi jedným a druhým je 3 až 5 dní. Počas nich budeme trénovať a tráviť čas s blízkymi. Bude to veľmi ťažké pre nás všetkých. Trochu sa tohto programu obávam.

Kedy to bude najnáročnejšie?

Ako tradične – počas Vianoc a Nového roka. Bude to psychicky náročné, lebo v tomto čase je niekoľko pretekov. Dôležitá fáza bude aj na prelome januára a februára. Ak by sa nám vtedy podarilo zajazdiť sériu dobrých výsledkov, bola by to vzpruha do záveru sezóny. Myslím, že to platí aj naopak, lebo môže prísť k demotivácii.

Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Veronika-Velez Zuzulová, Petra Vlhová, Livio Magoni Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.

Vráťme sa k Söldenu. Čo od neho očakávate?

Mám želanie, ako by Petra mohla obstáť, ale nechám si ho pre seba (smiech). Viem, čo dokáže. Neviem však, či sa jej to podarí.

Je Sölden niečím špecifický?

Chodím tam od 15 rokov a stále presne neviem, čo je to za svah. Je to prekvapenie pre každého.

Môže to byť pre Vlhovú výhoda? Predvlani bola v Söldene ôsma, vlani šestnásta…

Myslím si, že jej sedí, ale Sölden nehrá v našich plánoch veľkú rolu. Je to test toho, kde sa momentálne nachádzame. Najlepšia päťka, desiatka, pätnástka? Pre mňa i kolegov nebude také dôležité umiestnenie, ale skôr výkon a technika v porovnaní s ostatnými. Ukáže sa, na akej sme úrovni v porovnaní s ďalšími lyžiarkami, ktoré pôjdu na sto percent.

Dobrý štart však môže naštartovať Petru i celý tím…

Súhlasím a verím, že sa ho dočkáme. Ako ste spomínali, v Söldene už zajazdila pekné výsledky aj výkony. Je to pre Petru dobrá šanca sa odraziť a nakopnúť do sezóny. Myslím, že jej svah vyhovuje a má ho rada. Môže prekvapiť a trošku uvoľniť tlak pred ďalšími pretekmi v Levi. Tam bude v slalome ako obhajkyňa prvenstva z vlaňajška pod drobnohľadom. Zostávame pokojní a sebavedomí. Vieme, čo v nej je, len musí ísť na plný plyn.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní #Livio Magoni